Ingredients
-
300g Ryżo do sushi
-
Zaprawa do ryżu
-
4 łyżki Ocet ryżowy
-
3 łyżeczki Cukier
-
1/3 łyżeczki Sól
-
Tofu w panko
-
180-200g Tofu naturalne
-
70g Mąka
-
120g Mleko roślinne
-
szczypta Sól
-
100g Panko
-
Pozostałe
-
6 sztuk Glony Nori
-
6 łyżeczek Majonez
-
1 duży Ogórek zielony
-
1-2 sztuki Awokado
-
120g Kimchi
-
6 liści Sałata
-
Opcjonalnie
-
do smaku Sos sriracha
Ostatnio bardzo dużo oglądam programów kulinarnych. W jednym z odcinków bohaterzy odwiedzali Japońskie restauracje i małe uliczne straganiki z jedzeniem. To co zwróciło najbardziej moją uwagę, to niecodzienna (jak dla mnie) kanapka… Kanapka z ryżu. Postanowiłem troszkę na ten temat poczytać i zabrać się za eksperymenty w kuchni. Okazało się, że ONIGIRAZU, bo tak właśnie nazywa się to danie, jest prawdziwym HICIOREM!
Onigirazu – Japońska kanapka ryżowa
W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jeden z moich ulubionych sposobów „nadziania” kanapki. Oczywiście możecie do niej włożyć cokolwiek tylko chcecie i w ten sposób nadać jej dowolnego smaku. Innymi słowy, ogranicza Was jedynie wyobraźnia! Najważniejsze jest jedno… dobrze ugotowany i doprawiony ryż. Nie wiesz jak to zrobić? Zobacz koniecznie mój poradnik -> JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI. Idealny ryż będzie się kleił, ale nie będzie rozgotowany. Przede wszystkim powinny być wyczuwalne ziarenka ryżu. Jestem ogromnym fanek doprawiania ryżu przy pomocy zaprawy na bazie octu ryżowego, cukru i soli. Tobie również polecam to zrobić.
Moja kanapka ryżowa składa się z wegańskiego majonezu, świeżego zielonego ogórka, kremowego awokado, kwaśno-ostrego kimchi, chrupkiej sałaty oraz smażonego tofu panierowanego w panko… Oj to połączenie jest REWELACYJNE. Dużo różnych smaków i tekstur… Bardzo smakowało mi również onigirazu z łososiową marchewką. A jakie są Twoje ulubione dodatki do onigirazu? Podziel się w komentarzu swoimi smakami.
Zastanawiasz się do czego jeszcze możesz użyć glonów nori? Lubisz rybne smaki, ale unikasz jedzenia ryb? Na blogu znajduje się m.in. zupa bezrybna, pasta bezrybna, tofuryba oraz wegański paprykarz. Wszędzie tam, gdzie trzeba zastąpić rybny smak, tam glony nori sprawdzają się idealnie.
Składniki
Ryżo do sushi: 300g | |
Zaprawa do ryżu |
|
Ocet ryżowy: 4 łyżki | |
Cukier: 3 łyżeczki | |
Sól: 1/3 łyżeczki | |
Tofu w panko |
|
Tofu naturalne: 180-200g | |
Mąka: 70g | |
Mleko roślinne: 120g | |
Sól: szczypta | |
Panko: 100g | |
Pozostałe |
|
Glony Nori: 6 sztuk | |
Majonez: 6 łyżeczek | |
Ogórek zielony: 1 duży | |
Awokado: 1-2 sztuki | |
Kimchi: 120g | |
Sałata: 6 liści | |
Opcjonalnie |
|
Sos sriracha: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ugotuj ryż do sushi i dopraw go zaprawą. Nie wiesz jak to zrobić? Sprawdź mój wpis "JAK UGOTOWAĆ RYŻ DO SUSHI". |
2
Gotowe
|
Tofu przekrój w poprzek na pół, a następnie obie części przekrój jeszcze na 3 części. Powinno wyjść 6 kwadratowych kawałków tofu (niezbyt grubych). Wymieszaj mąkę z mlekiem i odrobiną soli - powstanie ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Maczaj tofu i panieruj w panko. Na patelni rozgrzej olej i smaż tofu na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. |
3
Gotowe
|
Rozłóż płaty nori - błyszczącą stroną do spodu. Nabierz 2-3 czubate łyżki przestudzonego ryżu. Przy pomocy zwilżonych rąk uformuj coś na kształt "kotlecika", o grubości nie większej niż 1cm i połóż na środku nori. Posmaruj majonezem, ułóż pokrojonego w plasterki ogórka, awokado, kimchi, sałatę i usmażone tofu. |
4
Gotowe
|
Jaki super przepis!!! Wygląda na dość pracochłonny ale na pewno warto go zrobić. Wszystko krok po kroku pokazane, teraz trzeba kupić składniki i robić 😉
Oj serdecznie polecam. Smak jest warty każdej minuty spędzonej w kuchni 🙂