Ingredients
-
1kg Buraki
-
1 duża Marchewka
-
1 sztuka Pietruszka
-
1/4 dużego Seler
-
1/3 sztuki Por
-
1 małe Jabłko
-
4 ząbki Czosnek
-
30g Grzyby suszone
-
5 sztuk Liście laurowe
-
5 sztuk Ziele angielskie
-
10 ziarenek Pieprz
-
2 litry Woda
-
do smaku Sól
-
500 ml Zakwas z buraków
Na wigilijnym stole jest zawsze mnogość potraw. W moim domu niektóre z nich co roku się wymieniają, aby móc przetestować coś nowego, ale są oczywiście pozycje obowiązkowe, bez których święta nie mogłyby się odbyć. Tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie, to dla mnie kwintesencja tych świąt.
Barszcz wigilijny
Dzisiejsza zupa jest przeze mnie robiona bardzo często nie tylko od święta. Uwielbiam pić barszcz czerwony prosto z kubka, bez żadnych dodatków. Klarowny, lekko pikantny, delikatnie kwaśny, a jednocześnie słodki… PERFEKCYJNY! Wyjątkowego smaku nabiera dzięki bardzo dużej ilości warzyw, grzybom suszonym, jabłku oraz zakwasowi.
Barszcz czerwony nie może się obyć bez dobrej jakości zakwasu. Możesz go zrobić samodzielnie -> przepis na zakwas z buraków – lub kupić gotowy w sklepie. To od niego w dużej mierze zależy smak barszczu, dlatego nie ma co na nim oszczędzać, a najlepiej samemu go ukisić. Ilość dodanego zakwasu zależy od indywidualnych preferencji. Dla mnie 500 ml to ilość idealna, ale dla Ciebie może być to odrobinę za dużo lub za mało. Najlepiej dodawaj go stopniowo.
Idealnie nadaje się zarówno do podania z krokietem, jak i z uszkami. Ja najchętniej robię pieczone krokiety, panierowane w orzechach włoskich. Są one zdecydowanie dużo zdrowsze od tych smażonych. Bardzo często piekę również drożdżowe kapuśniaczki… Oj jak ja je lubię!
Szukasz innych świątecznych przepisów? Zobacz koniecznie przepis na wegański piernik, pierniczki bez jajek oraz wegański bigos. Są to zweganizowane klasyki, których nie może zabraknąć na Twoim wigilijnym stole. Dodatkowo w okresie świątecznym świetnie sprawdza się również niezawodna łososiowa marchewka oraz wegański majonez.
Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy i zabrać się za kiszenie i gotowanie. W końcu barszcz wigilijny sam się nie zrobi!
Składniki
Buraki: 1kg | |
Marchewka: 1 duża | |
Pietruszka: 1 sztuka | |
Seler: 1/4 dużego | |
Por: 1/3 sztuki | |
Jabłko: 1 małe | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Grzyby suszone: 30g | |
Liście laurowe: 5 sztuk | |
Ziele angielskie: 5 sztuk | |
Pieprz: 10 ziarenek | |
Woda: 2 litry | |
Sól: do smaku | |
Zakwas z buraków: 500 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub posiekaj w urządzeniu typu thermomix. Następnie przełóż warzywa do dużego garnka. |
2
Gotowe
|
Dodaj pokrojonego na kilka kawałków pora, pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek, grzyby suszone, liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz troszkę soli. Zalej całość wodą i gotuj na średnim ogniu przez około 40-50 minut. |
3
Gotowe
|
Po tym czasie zmniejsz ogień na mały, wlej zakwas i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do przestygnięcia. |
4
Gotowe
|
Przestudzony barszcz odcedź, żeby był czysty i klarowny. Podczas podgrzewania nie doprowadzaj do zagotowania, aby nie stracił koloru. |
5
Gotowe
|
Barszcz wigilijny jest już gotowy. Życzę Ci smacznego oraz szczęśliwych i spokojnych świąt! |