Ingredients
-
Na ciasto
-
300g Mąka pszenna
-
50g Mąka ziemniaczana
-
80g Cukier trzcinowy
-
1/4 łyżeczki Sól
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
200g Masło roślinne
-
3 łyżki Mleko roślinne
-
Na cynamonki
-
6 łyżek Masło roślinne
-
2 łyżeczki Cynamon
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
Na nadzienie
-
2 łyżki Masło roślinne
-
4 duże Jabłka
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
2 łyżki Sok z cytryny
Jesień to taki czas, który nieodłącznie kojarzy mi się z zapachem cynamonu i jabłek. To właśnie w tym okresie mam największą ochotę na domowe wypieki z użyciem jabłek. Tym razem powstała tarta z jabłkami na kruchym cieście, z mini cynamonkami na wierzchu… Oj cóż to była za uczta dla oczu, jak i dla podniebienia!
Tarta z jabłkami
Od kilku dni chodziło za mną ciasto z jabłkami, ale nie chciałem robić kolejnego klasycznego placka… Podczas gdy przeglądałem internet, mignęło mi przed oczami ciasto, które na wierzchu miało cynamonowe ślimaczki. Na samą myśl o takim wypieku pociekła mi ślinka i już wiedziałem co będę musiał ukręcić.
Ułożenie na wierzchu cynamonek ma za zadanie nie tylko pięknie udekorować tartę, ale przede wszystkim nadać jej niesamowitego i wyjątkowego smaku. Zwykłe dodanie cynamonu do jabłek, z pewnością nie dostarczyłoby takich doznań smakowych. Lubisz jabłka i cynamon? Dzisiejsza tarta z jabłkami jest właśnie dla Ciebie!
Przy okazji polecam Ci moje dwa sprawdzone przepisy na bułeczki cynamonowe. Klasyczne cynamonki oraz cynamonki dyniowe… Jedne jak i drugie wychodzą puszyste i co najważniejsze PRZEPYSZNE.
Tarta z jabłkami – KĄCIK PORAD
- Do dzisiejszego ciasta najlepiej użyć twardych i kwaśnych jabłek.
- Użyłem masła roślinnego z dodatkiem oleju z orzechów włoskich, ale z pewnością możesz również użyć dowolnego innego masła lub margaryny.
- Moja forma na tartę jest z wyjmowanym dnem, a jej średnica to 28cm.
Składniki
Na ciasto |
|
Mąka pszenna: 300g | |
Mąka ziemniaczana: 50g | |
Cukier trzcinowy: 80g | |
Sól: 1/4 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Masło roślinne: 200g | |
Mleko roślinne: 3 łyżki | |
Na cynamonki |
|
Masło roślinne: 6 łyżek | |
Cynamon: 2 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Na nadzienie |
|
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Jabłka: 4 duże | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
|
6
Gotowe
|
Pięknie wygląda i myślę, że równie dobrze smakuje. Dzięki za inspirujący blog, z powodzeniem skorzystałam już z kilku przepisów!
Bardzo mi miło <3
Zrobiłam i ciasto jest rewelacyjne!
To już kolejny przepis z tej strony i jeszcze ani razu się nie zawiodłam!
Super! Dziękuję bardzo za zaufanie 🙂
Cześć Konrad. Jestem kucharzem z zamiłowania wypróbowałem twój przepis i uważam że jest fantastyczny. Moja rodzinka stwierdziła że lepszej tarty jabłkowej nie jedli. Naprawdę mega pomysl pozdrawiam