Tarta z jabłkami

0 0
Tarta z jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 300g
Mąka ziemniaczana: 50g
Cukier trzcinowy: 80g
Sól: 1/4 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Masło roślinne: 200g
Mleko roślinne: 3 łyżki
Na cynamonki
Masło roślinne: 6 łyżek
Cynamon: 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Na nadzienie
Masło roślinne: 2 łyżki
Jabłka: 4 duże
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki

Kruche ciasto, pyszne jabłkowe nadzienie i WSPANIAŁE CYNAMONKI na wierzchu!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na cynamonki

  • Na nadzienie

Share

Jesień to taki czas, który nieodłącznie kojarzy mi się z zapachem cynamonu i jabłek. To właśnie w tym okresie mam największą ochotę na domowe wypieki z użyciem jabłek. Tym razem powstała tarta z jabłkami na kruchym cieście, z mini cynamonkami na wierzchu… Oj cóż to była za uczta dla oczu, jak i dla podniebienia!

Tarta z jabłkami

Od kilku dni chodziło za mną ciasto z jabłkami, ale nie chciałem robić kolejnego klasycznego placka… Podczas gdy przeglądałem internet, mignęło mi przed oczami ciasto, które na wierzchu miało cynamonowe ślimaczki. Na samą myśl o takim wypieku pociekła mi ślinka i już wiedziałem co będę musiał ukręcić.

Ułożenie na wierzchu cynamonek ma za zadanie nie tylko pięknie udekorować tartę, ale przede wszystkim nadać jej niesamowitego i wyjątkowego smaku. Zwykłe dodanie cynamonu do jabłek, z pewnością nie dostarczyłoby takich doznań smakowych. Lubisz jabłka i cynamon? Dzisiejsza tarta z jabłkami jest właśnie dla Ciebie!

Przy okazji polecam Ci moje dwa sprawdzone przepisy na bułeczki cynamonowe. Klasyczne cynamonki oraz cynamonki dyniowe… Jedne jak i drugie wychodzą puszyste i co najważniejsze PRZEPYSZNE.

Tarta z jabłkami – KĄCIK PORAD

  • Do dzisiejszego ciasta najlepiej użyć twardych i kwaśnych jabłek.
  • Użyłem masła roślinnego z dodatkiem oleju z orzechów włoskich, ale z pewnością możesz również użyć dowolnego innego masła lub margaryny.
  • Moja forma na tartę jest z wyjmowanym dnem, a jej średnica to 28cm.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mąka pszenna: 300g
Mąka ziemniaczana: 50g
Cukier trzcinowy: 80g
Sól: 1/4 łyżeczki
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Masło roślinne: 200g
Mleko roślinne: 3 łyżki
Na cynamonki
Masło roślinne: 6 łyżek
Cynamon: 2 łyżeczki
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Na nadzienie
Masło roślinne: 2 łyżki
Jabłka: 4 duże
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Sok z cytryny: 2 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce lub misie robota i wyrabiaj do momentu uzyskania gładkiego ciasta - ręcznie około 5 minut. Owiń ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

2
Gotowe

Podziel powstałe ciasto na 2 równe części. Jedną z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia dość cienko. Połącz ze sobą masło roślinne, cynamon oraz cukier i rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni rozwałkowanego ciasta.

3
Gotowe

Zwiń ciasto bardzo delikatnie (pomagaj sobie podnosząc papier do pieczenia) i wstaw do zamrażalnika na około 30-60 minut.

4
Gotowe

W międzyczasie obierz jabłka i pokrój je w niezbyt duże plasterki. Rozgrzej masło w garnku i smaż jabłka przez kilkanaście minut. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i smaż do momentu, aż nadmiar wody odparuje, a jabłka zaczną się rozpadać.

5
Gotowe

Pozostałą połowę ciasta rozwałkuj i wylep nim formę do tarty. Rozprowadź równo jabłka.

6
Gotowe

Wyjmij przymrożone ciasto i pokrój na plasterki. Następnie ułóż mini cynamonki na wierzchu tarty. Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 35-40 minut. Wyjmij, przestudź i zajadaj. Tarta z jabłkami jest już gotowa, smacznego!

Konrad Budzyk

Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
previous
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
Koktajl z dynią piżmową
next
Koktajl z dynią piżmową
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
previous
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego
Koktajl z dynią piżmową
next
Koktajl z dynią piżmową
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anita

Pięknie wygląda i myślę, że równie dobrze smakuje. Dzięki za inspirujący blog, z powodzeniem skorzystałam już z kilku przepisów!

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

kasi8a

Zrobiłam i ciasto jest rewelacyjne!
To już kolejny przepis z tej strony i jeszcze ani razu się nie zawiodłam!

Konrad Budzyk

Super! Dziękuję bardzo za zaufanie 🙂

Tomek

Cześć Konrad. Jestem kucharzem z zamiłowania wypróbowałem twój przepis i uważam że jest fantastyczny. Moja rodzinka stwierdziła że lepszej tarty jabłkowej nie jedli. Naprawdę mega pomysl pozdrawiam

5
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here