Ingredients
-
300 ml Mleko roślinne
-
14g Suche drożdże
-
4 łyżki Cukier trzcinowy
-
500g Mąka pszenna
-
1/3 łyżeczki Sól
-
5 łyżek Olej
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Nadzienie
-
70g Masło roślinne
-
200g Chałwa
-
3 łyżki Cukier
-
Glazura
-
2 łyżki Dżem pomarańczowy
-
2 łyżki Syrop klonowy
-
1 łyżka Mleko roślinne
Po samą chałwę sięgam stosunkowo rzadko, ale gdy jest ona częścią lodów lub domowego wypieku, to staje się jednym z moich ulubionych słodyczy. Dzisiaj upiekłem drożdżowe bułeczki z chałwą i pomarańczową glazurą. To połączenie jest bezbłędne.
Drożdżówki z chałwą
Delikatna gorycz i słodycz płynąca z chałwy, w połączeniu z puszystym drożdżowym ciastem i słodką glazurą… Do tego kubek świeżo zaparzonej kawy i ładny widok na zewnątrz. Tak mógłby zaczynać się każdy mój poranek.
Lubisz takie domowe wypieki? Zobacz koniecznie mój sposób na idealne cynamonki. Świetne są również drożdżówki z makiem oraz wegańskie jagodzianki i chałka… Tyle pyszności, a tak mało czasu. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i ukręcić w pierwszej kolejności drożdżówki z chałwą!
Bułeczki z chałwą – KĄCIK PORAD
- Moja foremka miała wymiary 23x30cm. Możesz również śmiało użyć troszkę większej foremki.
- Jeśli używasz świeżych drożdży, to użyj ich 50g.
- Użyłem mleka sojowego, ale nada się również każde inne.
Składniki
Mleko roślinne: 300 ml | |
Suche drożdże: 14g | |
Cukier trzcinowy: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 500g | |
Sól: 1/3 łyżeczki | |
Olej: 5 łyżek | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Nadzienie |
|
Masło roślinne: 70g | |
Chałwa: 200g | |
Cukier: 3 łyżki | |
Glazura |
|
Dżem pomarańczowy: 2 łyżki | |
Syrop klonowy: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużej misce wymieszaj letnie mleko, drożdże, cukier, mąkę, sól, olej oraz ekstrakt waniliowy. Wyrób bardzo dokładnie elastyczne i gładkie ciasto. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski. Wyrabiaj przez kilka chwil i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm. |
3
Gotowe
|
Ciasto posmaruj roztopionym masłem roślinnym, obsyp pokruszoną w rękach chałwą i obsyp delikatnie cukrem. Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 3-4cm. |
4
Gotowe
|
Powstałe ślimaczki układaj w foremce. Dżem, syrop klonowy oraz mleko roślinne wymieszaj ze sobą. Posmaruj ślimaczki. |
5
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw foremkę i piecz przez 20-30 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. Bułeczki z chałwą są już gotowe. Smacznego! |