Ingredients
-
2 średnie Por
-
2 łyżki Olej
-
3-4 ząbki Czosnek
-
1/2 łyżeczki Cukier
-
150 ml Białe wytrawne wino
-
400 ml Mleczko kokosowe
-
2 łyżeczki Musztarda
-
250 ml Bulion warzywny
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
do smaku Pieprz i sól
Po powrocie od dziadków byłem obładowany porami, tak więc… nadeszła pora, na pora! Do wielu dań nieodłącznym dodatkiem jest sos. Chodziły za mną kopytka dyniowe i to właśnie wegański sos porowy towarzyszył mi w ich pałaszowaniu. Cudownie razem współgrają.
Wegański sos porowy
Oczywiście dzisiejszy sos idealnie będzie pasował do wielu innych dań. Jakiś czas temu na blogu pojawiła się panierowana dynia, która zamiast z sosem cebulowym, może być podana właśnie z wegańskim sosem porowym. Bardzo dobrym pomysłem będzie również ukręcenie dzisiejszego sosu do wegańskich placków ziemniaczanych… Mmm aż zgłodniałem na samą myśl…
Składniki
Por: 2 średnie | |
Olej: 2 łyżki | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Cukier: 1/2 łyżeczki | |
Białe wytrawne wino: 150 ml | |
Mleczko kokosowe: 400 ml | |
Musztarda: 2 łyżeczki | |
Bulion warzywny: 250 ml | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej olej w garnku. Pokrój pora w drobne paski i smaż na średnim ogniu przez 3 minuty. |
2
Gotowe
|
Dodaj posiekany czosnek, cukier oraz szczyptę soli. Smaż jeszcze przez 1 minutę. |
3
Gotowe
|
Wlej białe wino i gotuj do momentu odparowania. |
4
Gotowe
|
Do garnka wlej mleczko kokosowe, dodaj musztardę i gotuj przez 15 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. |
5
Gotowe
|
W bulionie wymieszaj bardzo dokładnie mąkę i wlej do garnka. Zagotuj. Sos porowy powinien zgęstnieć. Dopraw do smaku. Smacznego! |