Ingredients
-
2 kostki Tofu
-
2 łyżeczki Przyprawa do ryb
-
1 łyżeczka Tymianek
-
1/4 łyżeczki Pieprz ziołowy
-
1 łyżka Sos sojowy
-
1 łyżka Olej lniany
-
1 łyżeczka Sok z cytryny
-
2 arkusze Nori
-
60g Mąka pszenna
-
100 ml Mleko roślinne
-
szczypta Sól
-
kilka łyżek Bułka tarta
-
do smażenia Olej rzepakowy
Po wielu latach prowadzenia wegańskiego bloga kulinarnego zorientowałem się, że nie ma u mnie klasyka, jakim bez wątpienia jest tofuryba. Wegańska ryba, to nic innego, jak po prostu zamarynowane tofu, owinięte w nori, opanierowane i usmażone na głębokim tłuszczu… Mega proste i jednocześnie REWELACYJNE w smaku.
Tofuryba – Wegańska ryba
Zastanawiasz się jak ją jeść? Tak na prawdę każdy sposób jest dobry. Jako ogromny fan burgerów włożyłem tofurybę w środek przekrojonej w poprzek bułki. Dodałem pomidora, piklowanego ogórka, garść zieleniny, posmarowałem domowym wegańskim majonezem oraz musztardą. To połączenie jest dla mnie bezbłędne. Do burgera usmażyłem dodatkowo łódeczki ziemniaczane, do których zrobiłem wegański sos czosnkowy… Cóż to była za uczta!
Nie przepadasz za burgerami? Nic straconego! Wegańska ryba według dzisiejszego przepisu świetnie będzie smakowała również w towarzystwie puree ziemniaczanego lub frytek i dowolnej sałatki. Wegańska ryba to zdecydowanie pozycja, którą warto ukręcić nie tylko od święta!
Tofuryba – KĄCIK PORAD
- Jakiego użyć tofu? Najlepiej naturalnego, ale nada się również tofu wędzone lub marynowane w papryce wędzonej.
- Nori – są to glony używane do sushi. Jest to składnik obowiązkowy, bez którego dzisiejsze danie się nie uda.
- Olej lniany możesz również zastąpić rzepakowym, ale ten pierwszy lepiej się sprawdzi.
- Minimalny czas marynowania tofu to 2 godziny, ale najlepiej zostawić je na całą noc w lodówce.
- Tofuryba najlepiej smakuje na świeżo, zaraz po usmażeniu.
Dla fanów BEZrybnych smaków na blogu znajdują się również inne przepisy. Zobacz jak zrobić łososia z marchewki, wegański paprykarz, pastę bezrybną, zupę bezrybną oraz wegańskie sushi. Bez zbędnego przedłużania, czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. Wegańska ryba sama się nie usmaży!
Składniki
Tofu: 2 kostki | |
Przyprawa do ryb: 2 łyżeczki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz ziołowy: 1/4 łyżeczki | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Olej lniany: 1 łyżka | |
Sok z cytryny: 1 łyżeczka | |
Nori: 2 arkusze | |
Mąka pszenna: 60g | |
Mleko roślinne: 100 ml | |
Sól: szczypta | |
Bułka tarta: kilka łyżek | |
Olej rzepakowy: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Dziękuję za przepis. Właśnie zrobiłam. I zajadamy się z moją partnerką.
Super! Bardzo mi miło 🙂