Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami

0 0
Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane: 500g
Orzechy: 200g
Nasiona: 100g
Miód: 200g
Olej kokosowy: 100g
Sól: szczypta
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Żurawina: 150g
Opcjonalnie
Gorzka czekolada: 100g

Lubisz śniadania na słodko? Domowa pieczona granola z pewnością Ci posmakuje!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Niezastąpionym produktem śniadaniowym dla wielu osób są płatki. Można jeść je z jogurtem lub mlekiem. Świetną opcją jest samodzielne zrobienie granoli, która jest zdrowsza od tej sklepowej i przede wszystkim wiemy co jemy. Jak zrobić granolę? To naprawdę bardzo proste i zajmie Ci zaledwie kilka minut!

Pieczona granola z orzechami

Dzisiaj ukręciłem najbardziej klasyczną granolę, po którą sięgam bardzo często. Wrzucam do niej orzechy i nasiona które akurat mam pod ręką oraz suszone owoce, które zalegają w szafce. Dzisiaj połączyłem ze sobą orzechy pekan, orzeszki ziemne, nasiona słonecznika, pestki dyni oraz suszoną żurawinę. Takie połączenie bardzo lubię.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić granolę pieczoną w piekarniku. Nie masz piekarnika? Nic straconego! Sprawdź mój przepis na granolę z patelni.

Szukasz więcej śniadaniowych inspiracji? Na szczególną uwagę zasługują gofry owsiane, które mogą być zamiennikiem dla porannej owsianki. Świetne są również klasyczne naleśniki drożdżowe oraz racuchy z jabłkami… Zresztą sprawdź wszystkie pomysły na śniadanie, które do tej pory ukręciłem… tyle wspaniałości, że ciężko coś wybrać.

Trwa odwieczny spór, czy lejemy najpierw mleko, czy wsypujemy płatki… Ja jestem #TeamNajpierwPłatki, a Ty? Tak czy siak czas zakasać rękawy i zabrać się za robotę. Domowa granola sama się nie upiecze.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Płatki owsiane: 500g
Orzechy: 200g
Nasiona: 100g
Miód: 200g
Olej kokosowy: 100g
Sól: szczypta
Cynamon: 1/2 łyżeczki
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Żurawina: 150g
Opcjonalnie
Gorzka czekolada: 100g

Wykonanie

1
Gotowe

Wszystkie składniki z wyjątkiem żurawiny i czekolady dodaj do dużej miski i dokładnie wymieszaj.

2
Gotowe

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski i piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.

3
Gotowe

Wyjmij blaszkę, odłóż do przestygnięcia. Granolę pokrusz, dodaj żurawinę i opcjonalnie czekoladę.

4
Gotowe

Przesyp granolę do pojemnika i zajadaj kiedy akurat masz ochotę. Smacznego!

Konrad Budzyk

Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą
previous
Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
next
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą
previous
Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
next
Pomarańczowe bułeczki drożdżowe
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ilona

Bardzo pożywne śniadanie

Monika

Czytałam aby orzechy do granoli dodawać podobnie jak żurawinę – po upieczeniu (orzechy w wysokiej temperaturze tracą część swoich właściwości odżywczych).

Konrad Budzyk

Tak, to prawda. Ja po prostu bardzo lubię prażone orzechy, z tego względu pozwalam je sobie uprażyć w piekarniku 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here