Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą

0 0
Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 2 sztuki
Oliwa: 2-3 łyżki
Pieprz i sól: szczypta
Zielona soczewica: 150g
Bulion warzywny: 1 litr
Pomidorki koktajlowe: 200g
Zielenina: 100g
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Słonecznik: 4 łyżki
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Dressing
Oliwa: 4 łyżki
Musztarda: 2 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Syrop klonowy: 1 łyżeczka
Czosnek: 1 ząbek
Pieprz i sól: do smaku

Pieczony bakłażan, słodkie pomidorki koktajlowe i ten wspaniały dressing... HICIOR!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Dressing

Share

Bakłażan w sezonie jest łatwo dostępny i tani, tak więc warto wtedy po niego sięgać jak najczęściej. Tym razem upiekłem go z odrobiną oliwy i ukręciłem pyszną i prostą sałatkę z bakłażanem i zieloną soczewicą. Naprawdę można się nią smakowicie najeść!

Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą

Poza tytułowymi składnikami w sałatce znalazły się również moje ulubione, słodkie pomidorki koktajlowe, chrupiący prażony słonecznik oraz nadająca pikanterii czerwona cebula oraz rukola. To wszystko zostało skąpane w dressingu musztardowym z dodatkiem czosnku i syropu klonowego… Przez to połączenie naprawdę ciężko oderwać się od jedzenia.

Sałatka z pieczonym bakłażanem i soczewicą REWELACYJNIE będzie smakowała w towarzystwie domowego pieczywa. Polecam Ci w szczególności bułeczki czosnkowe, podpłomyki oraz bułki pszenne.

Zastanawiasz się co jeszcze możesz zrobić z bakłażana? Polecam Ci pastę baba ghanoush oraz sos caponata.

Bez zbędnego przedłużania… czas zakasać rękawy i wkroczyć do kuchni. W końcu bakłażan sam się nie upiecze, a soczewica sama się nie ugotuje!

Sałatka z bakłażanem i zieloną soczewicą

Sałatka z bakłażanem – KĄCIK PORAD

  • Jeśli nie masz bulionu, to soczewicę możesz również ugotować w wodzie.
  • Zielenina jakiej użyłem do dzisiejszej sałatki to miks dodatkiem rukoli. Nada się również sama rukola.
  • Syrop klonowy w dressingu można zastąpić również syropem z agawy lub miodem.
[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Bakłażan: 2 sztuki
Oliwa: 2-3 łyżki
Pieprz i sól: szczypta
Zielona soczewica: 150g
Bulion warzywny: 1 litr
Pomidorki koktajlowe: 200g
Zielenina: 100g
Czerwona cebula: 1/2 sztuki
Słonecznik: 4 łyżki
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka
Dressing
Oliwa: 4 łyżki
Musztarda: 2 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżeczki
Syrop klonowy: 1 łyżeczka
Czosnek: 1 ząbek
Pieprz i sól: do smaku

Wykonanie

1
Gotowe

Bakłażana pokrój w dużą kostkę i poukładaj go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop go oliwą z oliwek, posyp solą oraz pieprzem i piecz w 200 stopniach przez około 30 minut lub do momentu, aż zrobi się apetycznie przyrumieniony.

2
Gotowe

Zieloną soczewicę dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w bulionie do miękkości.

3
Gotowe

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, czerwoną cebulę posiekaj, słonecznik upraż na suchej patelni, a zieloną pietruszkę posiekaj. Umieść wszystko w misce i dodaj zieleninę.

4
Gotowe

Wszystkie składniki na dressing (czosnek posiekany lub przeciśnięty przez praskę) bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj.

5
Gotowe

Do miski z warzywami dodaj upieczony i przestudzony bakłażan oraz ugotowaną i przestudzoną soczewicę. Wlej dressing i bardzo dokładnie wymieszaj. Sałatka z bakłażanem jest już gotowa. Smacznego!

Konrad Budzyk

Tortilla z bobem i pieczoną papryką
previous
Tortilla z bobem i pieczoną papryką
Jak zrobić granolę - pieczona granola z orzechami
next
Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami
Tortilla z bobem i pieczoną papryką
previous
Tortilla z bobem i pieczoną papryką
Jak zrobić granolę - pieczona granola z orzechami
next
Jak zrobić granolę – pieczona granola z orzechami
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hanna

Juz od pewnego czasu sledze panska strone. Wczoraj poraz pierwszy wykorzystalam dwa przepisy. Ta salatka jest wysmienita. Wspaniale smakuje i syci. Poza tym zrobilam zupe z fasola, rowniez wspaniala. Bardzo dziekuje.

Konrad Budzyk

Bardzo dziękuję za miłe słowa. Mam nadzieję, że jeszcze nie raz uda mi się zainspirować do ukręcenia czegoś smacznego 🙂

Krz

Muszę pochwalić! Mąż zachwycony, a to się rzadko zdarza, narzekał jedynie na soczewicę 😉

Konrad Budzyk

Super! 🙂

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here