Ingredients
-
2 sztuki Papryka
-
1 puszka Biała fasola
-
3 sztuki Pomidory suszone
-
1 ząbek Czosnek
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
do smaku Ostra papryka
-
szczypta Kumin
-
2 łyżki Oliwa
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
do smaku Czarnuszka
-
garść Zielona pietruszka
-
1-2 łyżki Oliwa
Smarowidła własnej roboty, to jest coś w czym się specjalizuję. Mógłbym z tego napisać doktorat, ale… napisałem książkę „Hummusy i Pasty„… Zawsze coś! Jestem zdania, że domowe pasty zawsze smakują najlepiej i oczywiście są najzdrowsze. Ich przygotowanie to bułka z masłem, a przykładem niech będzie dzisiejsza pasta z białej fasoli.
Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki
Jaka jest dzisiejsza pasta? Przede wszystkim mocno paprykowa! Znajdziesz tutaj paprykę pieczoną, wędzoną oraz ostrą. Smak podkręcają dodatkowo suszone pomidory, czosnek oraz kumin. Potrójnie paprykowa pasta, która cudownie smakuje na kanapkach lub jako dip.
Do ukręcenia dzisiejszej pasty użyłem fasoli z puszki, żeby usprawnić sobie działanie w kuchni. Możesz również w jej miejsce ugotować około 100g suchej fasoli.
Lubisz białą fasolę? Zobacz również:
- Toskańska zupa fasolowa
- Gofry z fasoli
- Kotlety z białej fasoli
- Smalec z fasoli
- Fasola pieczona w sosie pomidorowym
Składniki
Papryka: 2 sztuki | |
Biała fasola: 1 puszka | |
Pomidory suszone: 3 sztuki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Ostra papryka: do smaku | |
Kumin: szczypta | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Czarnuszka: do smaku | |
Zielona pietruszka: garść | |
Oliwa: 1-2 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Paprykę umyj, przekrój na pół i upiecz w piekarniku - zobacz jak upiec paprykę. Wyjmij paprykę, odstaw do przestygnięcia i obierz ze skórki. |
2
Gotowe
|
Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera lub w wysokim naczyniu i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
Pasta z białej fasoli i pieczonej papryki jest już gotowa. Przełóż ją do miseczki, udekoruj czarnuszką, posiekaną zieloną pietruszką oraz oliwą. Smacznego! |
Jeszcze nie miałam okazji robić takiej pasty. Brzmi smacznie