Ingredients
-
500g Bób
-
250g Makaron
-
1 łyżka Oliwa
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
400g Mleczko kokosowe
-
2 łyżki Sok z cytryny
-
8 sztuk Suszone pomidory
-
4-5 garści Szpinak
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
1 pęczek Zielona pietruszka
-
4 łyżki Słonecznik
W bobie jestem zakochany po uszy. Jest tylko kilka miesięcy w roku, gdy można go dostać świeżego praktycznie wszędzie, więc wykorzystuję ten czas najlepiej jak umiem. Tym razem ukręciłem makaron z bobem i szpinakiem w kremowym sosie. To jest po prostu PYSZNE!
Makaron z bobem i szpinakiem
Poza tytułowymi warzywami w dzisiejszym daniu znajdziecie również suszone pomidory, które cudownie podbijają smak. Do tego sporo cebuli, czosnku i sos na bazie mleczka kokosowego, które nadaje wspaniałej, kremowej konsystencji.
Do podania polecam posiekać sporą ilość pietruszki oraz uprażyć nasiona słonecznika. To wszystko do siebie REWELACYJNIE pasuje!
Masz nadmiar bobu i nie wiesz co z nim zrobić? U mnie ostatnio wleciała Zupa z bobem, którą Ci serdecznie polecam. Zobacz również pozostałe przepisy z bobem. Na pewno znajdziesz tam kilka smakowitych inspiracji dla siebie.
Lubisz makarony? Zobacz również:
- Makaron z pesto bazyliowym
- Makaron z pieczonymi warzywami
- Makaron z hummusem
- Makaron ze świeżym szpinakiem
- Spaghetti z piekarnika
Teraz czas skupić się na tym co tu i teraz, bo makaron z bobem i szpinakiem sam się nie zrobi. Czas zakasać rękawy i ugotować coś smakowitego!
Makaron z bobem – KĄCIK PORAD
- Do zrobienia dzisiejszego dania możesz użyć dowolnego makaronu.
- Mleczko kokosowe powinno być to gęste z puszki lub kartonika. Jeśli nie masz, możesz zastąpić je roślinną śmietanką.
- Nasiona słonecznika można również zastąpić płatkami migdałów lub dynią.
Składniki
Bób: 500g | |
Makaron: 250g | |
Oliwa: 1 łyżka | |
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Mleczko kokosowe: 400g | |
Sok z cytryny: 2 łyżki | |
Suszone pomidory: 8 sztuk | |
Szpinak: 4-5 garści | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Zielona pietruszka: 1 pęczek | |
Słonecznik: 4 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Bób ugotuj, a następnie obierz ze skórek. Jeśli nie umiesz, to sprawdź koniecznie mój wpis jak ugotować bób. |
2
Gotowe
|
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. |
3
Gotowe
|
W międzyczasie w garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Smaż je przez 5 minut na średnim ogniu. |
4
Gotowe
|
Do garnka dodaj mleczko kokosowe, suszone pomidory oraz sok z cytryny. Gotuj przez 2 minuty. |
5
Gotowe
|
Dodaj ugotowany i obrany bób, szpinak oraz szczyptę soli oraz pieprzu. Mieszaj i gotuj kolejne 2-3 minuty. Dopraw do smaku. |
6
Gotowe
|
Do powstałego sosu dodaj ugotowany makaron i bardzo dokładnie wymieszaj. |
7
Gotowe
|
Makaron z bobem i szpinakiem nakładaj do miseczek, posyp obficie pietruszką oraz słonecznikiem. Smacznego! |
Witam serdecznie, zamiast roślinnej śmietanki może być zwykła śmietana?
Tak 🙂
Jakaś sugestia co mogłabym dodać zamiast szpinaku? Mam traumę z dzieciństwa i mimo kilku prób i szczerych chęci zapach podgrzanego szpinaku jest do mnie nie do przejścia 🙈
Możesz go nawet pominąć 🙂
Witam, śmietana 30% się sprawdzi czy nie ?
Tak 🙂