Ingredients
-
600g Ziemniaki
-
500g Bób
-
2 sztuki Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
1 łyżka Olej
-
1/2 pęczka Koperek
-
1/2 pęczka Zielona cebulka
-
do smaku Pieprz i sól
-
5-6 łyżek Bułka tarta
-
do smażenia Olej
-
do obtoczenia Bułka tarta
Lato, słońce i przyjemny wiaterek. Stragany i regały sklepowe uginają się pod ciężarem sezonowych owoców i warzyw. Ja zawsze z utęsknieniem wyczekuję sezonu na bób. Gdy tylko on nadchodzi, to zaczyna się wielkie gotowanie i jeszcze większe ucztowanie. Tym razem na tapet wleciały kotlety z bobu.
Kotlety z bobu i ziemniaków
W towarzystwie klasycznej surówki tworzą niesamowicie pyszny obiad, który sprowadza same dobre myśli, a uśmiech sam się rysuje na twarzy od ucha do ucha.
Masz nadmiar bobu i nie wiesz co z nim zrobić? Ostatnio na bloga wleciała wyśmienita zupa z bobem, którą Ci serdecznie polecam. Zobacz również pozostałe przepisy z bobem. Na pewno znajdziesz tam kilka smakowitych inspiracji dla siebie.
Lubisz wegańskie kotlety? Zobacz również:
Bez zbędnego przedłużania… Czas zakasać rękawy, obrać bób ze skórki i ugnieść REWELACYJNE kotleciki na dzisiejszy obiad.
Składniki
Ziemniaki: 600g | |
Bób: 500g | |
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Olej: 1 łyżka | |
Koperek: 1/2 pęczka | |
Zielona cebulka: 1/2 pęczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bułka tarta: 5-6 łyżek | |
Olej: do smażenia | |
Bułka tarta: do obtoczenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Ziemniaki obierz, ugotuj i odstaw do przestygnięcia. Najlepiej pasują ziemniaki "z wczoraj". |
2
Gotowe
|
Bób ugotuj, a następnie obierz ze skórek. Jeśli nie umiesz, to sprawdź koniecznie mój wpis jak ugotować bób. |
3
Gotowe
|
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj. Rozgrzej olej i smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut co chwilę mieszając. |
4
Gotowe
|
Ziemniaki umieść w misce. Rozgnieć je przy pomocy tłuczka. Dodaj bób i jeszcze odrobinę rozgnieć - bób nie powinien być papką! Powinien być rozgnieciony jedynie połowicznie. |
5
Gotowe
|
Do miski dodaj usmażoną cebulę, posiekany koperek wraz z zieloną cebulką, bułkę tartą, pieprz oraz sól i wymieszaj. Dopraw do smaku. W razie potrzeby (gdyby masa była zbyt lepka) możesz dodać odrobinę więcej bułki tartej. |
6
Gotowe
|
Z powstałej masy uformuj kotleciki i obtocz je w bułce tartej. |
7
Gotowe
|
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z bobu na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Smacznego! |
Czy wyjdą pieczone w piekarniku?
Nie robiłem, ale wydaje mi się, że tak 🙂