• Home
  • Desery
  • Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami

Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami

0 0
Kruche ciasto bezglutenowe z mąki owsianej z truskawkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka owsiana: 350g
Mąka ziemniaczana: 100g
Cukier puder: 120g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Margaryna: 200g
Jogurt kokosowy: 2 łyżki
Masa budyniowa
Budyń: 2 opakowania
Mleko roślinne: 750 ml
Cukier: 50g
Dodatkowo
Truskawki: 700g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Migdały: do podania
Cukier puder: do podania

Kruche ciasto, które każdy może zjeść ze smakiem!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Masa budyniowa

  • Dodatkowo

Share

Nadszedł sezon na truskawki, tak więc trzeba ten czas wykorzystać jak najowocniej… Tym razem postanowiłem ukręcić bezglutenowe kruche ciasto z budyniem i truskawkami, którego przygotowanie jest naprawdę banalnie proste. Smakuje i wygląda klasycznie, a jest bezglutenowe i wegańskie!

Kruche ciasto z mąki owsianej

Spód ciasta jest jednocześnie podrośnięty, zbity oraz IDEALNIE kruchy. Oblany kremowym budyniem (u mnie o smaku waniliowym), do tego soczyste i aromatyczne truskawki… Cudowne połączenie, które powala na kolana swoją prostotą. Prawdziwy HICIOR!

Dzisiejsze ciasto zrobiłem głównie z mąki owsianej. Jeśli przygotowujesz kruche ciasto dla celiaka, to koniecznie sprawdź czy jest to mąka certyfikowana. W sklepie zabrakło mąki owsianej? Nic się nie dzieje! Możesz zblendować płatki owsiane na mąkę w blenderze kielichowym lub thermomixie.

Skończył się sezon na truskawki lub nie było ich w sklepie? Nic straconego. Bezglutenowe kruche ciasto z budyniem świetnie będzie smakowało również z innymi owocami. W szczególności polecam Ci borówki oraz maliny.

Lubisz domowe wypieki, które pasują do popołudniowej kawy? Zobacz również:

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Mąka owsiana: 350g
Mąka ziemniaczana: 100g
Cukier puder: 120g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Margaryna: 200g
Jogurt kokosowy: 2 łyżki
Masa budyniowa
Budyń: 2 opakowania
Mleko roślinne: 750 ml
Cukier: 50g
Dodatkowo
Truskawki: 700g
Mąka ziemniaczana: 2 łyżki
Migdały: do podania
Cukier puder: do podania

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić bezglutenowe kruche ciasto?

Wszystkie suche składniki na ciasto wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj margarynę oraz jogurt kokosowy i wyrabiaj ciasto - możesz do tego użyć miksera lub zrobić to ręcznie.

2
Gotowe

Ciasto podziel na 2 kulki (jedna większa, druga mniejsza - w stosunku 60 : 40). Mniejszą kulkę umieść w zamrażalniku.

3
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia - moja blaszka ma wymiary 36 x 25 cm. Większą kulę ciasta rozłóż równomiernie na blaszce. Powinna wyjść cienka warstwa ciasta. Nakłuj całe ciasto widelce i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.

4
Gotowe

Jak zrobić budyń?

500 ml mleka roślinnego wlej do garnka i włącz średni ogień. W pozostałych 250 ml wymieszaj bardzo dokładnie budyń oraz cukier.

5
Gotowe

Do zaczynającego się gotować mleka wlej rozrobiony budyń i gotuj na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy budyń zgęstnieje zdejmij go z ognia.

6
Gotowe

Jak zrobić ciasto?

Wyjmij placek z piekarnika. Wlej na niego jeszcze gorący budyń i dokładnie rozprowadź.

7
Gotowe

Truskawki umyj, osusz i pozbądź się szypułek. Pokrój je w ćwiartki i dokładnie wymieszaj w 2 łyżkach mąki ziemniaczanej.

8
Gotowe

Truskawki rozprowadź bardzo dokładnie po wierzchu budyniu.

9
Gotowe

Wyjmij ciasto z zamrażalnika. Zetrzyj je przy pomocy tarki na górze ciasta lub rozdrobnij w palcach. Wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-50 minut.

10
Gotowe

Upieczone bezglutenowe kruche ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na minimum 3-4 godziny. Podawaj je z cukrem pudrem i płatkami migdałów. Smacznego!

Konrad Budzyk

Ciasto kawowe z kremem
previous
Ciasto kawowe z kremem
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
next
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Ciasto kawowe z kremem
previous
Ciasto kawowe z kremem
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
next
Zupa jarzynowa z ciecierzycą
Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Halina

Nie używam margaryny bo jest niezdrowa, czy mogę zastąpić ją masłem ?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Aga

Dzień dobry 🙂
Czy zamiast mieszkanki mąki owsianej i ziemniaczanej mogę użyć gotowej mieszkanki mąk bezglutenowych dostępnych w sklepach?

Konrad Budzyk

Myślę, że bez problemu 🙂

Ada

Czy zamiast margaryny mogę użyć oleju kokosowego?

Konrad Budzyk

Myślę, że tak 🙂

Kasia

Czy w tym przepisie nie ma jajek?

Aga

Ależ to było dobre. Truskawki pomieszałam z borówkami. Każdy, kto wchodził do kuchni, wychodził z kawałkiem ciasta 🙂

Iza

Ile daliście proszku budyniowego w gramach? Ja użyłam 80g na podaną ilość napoju roślinnego (u mnie ryżowego) i masa budyniowa po upieczeniu i ostudzeniu przez całą noc w lodówce nadal była bardzo płynna :/

9
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here