Ingredients
-
200g Makaron
-
kilka liści Pak choi
-
3 łyżki Olej
-
4 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
2-3 łyżki Sezam
-
100g Kiełki STIR FRY
-
2 łyżki Sos sriracha
-
2 łyżki Sos sojowy
-
4 łyżki Woda
-
1 łyżeczka Cukier trzcinowy
-
1 pęczek Zielona cebulka
-
do smaku Pieprz i sól
Tym razem chcąc przygotować szybkie, proste i zarazem wyśmienite danie, postanowiłem wybrać się w kulinarną podróż do Azji. Makaron z czosnkiem i kiełkami, który dzisiaj ukręciłem, to kwintesencja tego co uwielbiam w gotowaniu. Jestem pragmatyczny w życiu, tak więc moje dania również takie są – nieprzekombinowane.
Azjatycki makaron z czosnkiem i kiełkami
Pikantny, cudownie czosnkowy, z subtelną nutą zielonej cebulki oraz sezamu i chrupiącymi z każdym kęsem pod zębami kiełkami. Tak przygotowany makaron z czosnkiem mógłbym jeść na okrągło.
Jak już po tytule można wywnioskować, do przygotowania dzisiejszego dania niezbędny będzie makaron. Możesz użyć typowego dla tej kuchni makaronu CHOW MEIN, ale rewelacyjnie sprawdzi się również SOBA oraz… klasyczne SPAGHETTI!
Jeśli chodzi o kiełki, to muszą to być KIEŁKI STIR FRY czyli takie, które nadają się do smażenia. Znajdziesz je (tak samo jak sos sriracha i kapustę pak choi) w prawie każdym supermarkecie.
Trafiłem w Twoje smaki? Zobacz również:
- Placki z kukurydzą
- Azjatyckie bułeczki z patelni
- Tajska sałatka z tofu
- Sałatka z ogórka po azjatycku
- Tajska zupa Tom Kha z boczniakami
- Sałatka z brokułem po azjatycku
- Ryż w sosie chilli
Składniki
Makaron: 200g | |
Pak choi: kilka liści | |
Olej: 3 łyżki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Sezam: 2-3 łyżki | |
Kiełki STIR FRY: 100g | |
Sos sriracha: 2 łyżki | |
Sos sojowy: 2 łyżki | |
Woda: 4 łyżki | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżeczka | |
Zielona cebulka: 1 pęczek | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie pak choi zblanszuj i odstaw. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie na patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz posiekany imbir i smaż na średnim ogniu przez 1 minutę. Wsyp sezam i smaż kolejne 2 minuty. |
3
Gotowe
|
Dorzuć kiełki, wlej sos sriracha, sos sojowy oraz wodę, wsyp cukier i smaż na średnim ogniu co jakiś czas mieszając przez 5 minut. |
4
Gotowe
|
Zieloną cebulkę posiekaj. Wrzuć ją na patelnię i smaż przez 30 sekund. Dodaj makaron i bardzo dokładnie go wymieszaj. |
5
Gotowe
|
Przełóż makaron do miseczek i podawaj z pak choi. Smacznego! |