Ingredients
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
1 sztuka Marchew
-
4 sztuki Ziemniaki
-
2 sztuki Liście laurowe
-
2 sztuki Ziele angielskie
-
1 litr Bulion warzywny
-
1 puszka Pomidory
-
1 łyżeczka Oregano
-
1/2 łyżeczki Bazylia
-
1/2 łyżeczki Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 puszka Biała fasola
-
3 garści Szpinak
-
Dodatkowo
-
do podania Roślinna śmietana
-
do podania Bazylia i pietruszka
Pyszna, gęsta i sycąca… Taka właśnie jest toskańska zupa fasolowa. Treściwa przez warzywa, ziemniaki i białą fasolę, podana z kleksem roślinnej śmietanki i obsypana ziołami. Ta zupa jest prawdziwym SZTOSEM!
Toskańska zupa fasolowa
Oczywiście ile kucharzy i kucharek, to tyle samo znajdzie się sposobów wykonania i wariacji na temat dzisiejszej zupy, która ma swoje korzenie we Włoszech. Nie zmienia to jednak faktu, że ta wersja jest moim zdaniem najlepsza. Lubisz zupy którymi można się najeść? Toskańska zupa fasolowa jest dla Ciebie!
Sprawdź również inne zupy w podobnym stylu:
- Zupa z ciecierzycą
- Zupa caldo verde z jarmużem
- Indyjska zupa z boczniakami i jarmużem
- Zupa z czerwonej soczewicy
- Zupa z zielonej soczewicy
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Oliwa z oliwek: 3 łyżki | |
Marchew: 1 sztuka | |
Ziemniaki: 4 sztuki | |
Liście laurowe: 2 sztuki | |
Ziele angielskie: 2 sztuki | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Pomidory: 1 puszka | |
Oregano: 1 łyżeczka | |
Bazylia: 1/2 łyżeczki | |
Tymianek: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Biała fasola: 1 puszka | |
Szpinak: 3 garści | |
Dodatkowo |
|
Roślinna śmietana: do podania | |
Bazylia i pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj. W dużym garnku rozgrzej oliwę i przesmaż je przez 5 minut. |
2
Gotowe
|
Do garnka dodaj marchewkę pokrojoną w półksiężyce, ziemniaki pokrojone w kostkę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż przez kolejne 5 minut. |
3
Gotowe
|
Wlej bulion, pomidory, wsyp przyprawy i gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodaj fasolę i szpinak, gotuj jeszcze przez 1-2 minuty. |
4
Gotowe
|
Toskańska zupa fasolowa jest już gotowa, przelej ją do miseczek, udekoruj śmietanką i posiekanymi ziołami. Smacznego! |
Smaczna, sycąca, dobrze rozgrzewająca, zrobiłam wersję bez szpinaku.
Dziękuję 🙂
Uwielbiam To! może trochę inaczej robiłem do tej pory fasolową ale bardzo zbliżony przepis. Polecam wszystkim, bardzo odżywcza i co więcej pyszna. Jak dla mnie im pikantniejsza tym lepsza.