Ingredients
-
Na naleśniki
-
200g Mąka pszenna
-
400 ml Mleko roślinne
-
2 łyżki Olej
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1/2 łyżeczki Sól
-
2 garści Świeży szpinak
-
6 listków Świeża bazylia
-
Na farsz
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
450g Szpinak mrożony
-
8 sztuk Suszone pomidory
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
400g Pieczarki
-
Na beszamel
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
300 ml Mleko roślinne
-
1 ząbek Czosnek
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
6 łyżeczek Pesto bazyliowe
-
do posypania Orzechy
Dzisiaj ukręciłem naleśniki, których by się Popeye nie powstydził! W cieście naleśnikowym szpinak, w farszu również szpinak… Na szczęście w tym przypadku sprawdza się przysłowie, że od przybytku głowa nie boli, tak więc szpinakowe naleśniki ze szpinakiem można zajadać bez obaw!
Do środka nałożyłem wspomniany wcześniej zielony farsz z suszonymi pomidorami oraz podsmażone pieczarki. Zawinięte naleśniki skąpałem w beszamelowym sosie, posypałem posiekanymi orzechami laskowymi i polałem delikatnie pesto… To jest po prostu PETARDA!
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiem
Naleśniki możesz przygotować na 2 sposoby. Pierwszym jest zwinięcie oraz podsmażenie ich z obu stron na patelni i polanie sosem beszamelowym. Drugim sposobem jest umieszczenie zawiniętych naleśników w naczyniu żaroodpornym, zalanie ich beszamelem i zapieczenie przez około 15 minut w piekarniku. Muszę przyznać się bez bicia, że nie umiem wybrać, które naleśniki ze szpinakiem bardziej mi pasują – te zapiekane, czy prosto z patelni.
Dopełnieniem tej iście zielonej uczty jest domowe pesto bazyliowe. Sklepowe również się nada, ale… własnej roboty smakuje moim zdaniem najlepiej. Jeśli nie przepadasz za bazylią lub nie możesz upolować doniczki świeżej bazylii, to świetnie sprawdzi się również pesto z rukoli.
Chcesz przygotować klasyczne naleśniki? Sprawdź koniecznie mój przepis na wegańskie naleśniki oraz naleśniki drożdżowe, które możesz pałaszować na słodko lub na wytrawnie.
Do zrobienia dzisiejszego przepisu niezbędny jest blender. Kliknij – TUTAJ – i sprawdź jakiego blendera ja używam oraz zgarnij kod rabatowy (-100PLN) na zakupy!
Składniki
Na naleśniki |
|
Mąka pszenna: 200g | |
Mleko roślinne: 400 ml | |
Olej: 2 łyżki | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Świeży szpinak: 2 garści | |
Świeża bazylia: 6 listków | |
Na farsz |
|
Olej: 2 łyżki | |
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Szpinak mrożony: 450g | |
Suszone pomidory: 8 sztuk | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Pieczarki: 400g | |
Na beszamel |
|
Olej: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Pesto bazyliowe: 6 łyżeczek | |
Orzechy: do posypania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić naleśniki?Umieść wszystkie składniki na naleśniki w kielichu blendera i dokładnie je zblenduj - liście powinny zostać idealnie rozdrobnione, powinna powstać jednolita, cudownie zielona masa na naleśniki. |
2
Gotowe
|
Rozgrzej patelnię. Jeśli chcesz uzyskać bardziej chrupiące naleśniki, dodaj odrobinę oleju kokosowego lub ewentualnie rzepakowego. W zależności od wielkości chochelki i patelni użyj 3/4 lub całej chochli ciasta na jednego naleśnika. Ciasto rozprowadź równomiernie manewrując patelnią (najlepszy sposób) lub używając szpatułki lub specjalnego patyczka. Smaż z obu stron na złoty kolor, |
3
Gotowe
|
Jak zrobić farsz?Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Podsmaż posiekaną cebulę i czosnek przez 5 minut. Dodaj mrożony szpinak w liściach lub siekany i suszone pomidory. Smaż całość przez około 10-15 minut. Dopraw do smaku. |
4
Gotowe
|
Na osobnej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż pieczarki pokrojone w plasterki na złoty kolor. Oprósz je szczyptą soli. |
5
Gotowe
|
Jak zrobić beszamel?W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek i gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. |
6
Gotowe
|
Szpinakowe naleśniki ze szpinakiemNa usmażone naleśniki nałóż szpinak oraz podsmażone pieczarki i zwiń. Teraz możesz naleśniki szpinakowe podsmażyć z obu stron, żeby lekko się przygrzały lub umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać beszamelem i zapiec w piekarniku. |
7
Gotowe
|
Naleśniki nałóż na talerz, udekoruj beszamelem, pesto bazyliowym i posiekanymi orzechami. Smacznego! |
Wyglądają świetnie! Jutro chyba wypróbuję, bo takich naleśników jeszcze nie jadłam. A już myślałam, że odkąd mam naleśnikarkę Ariete to próbowałam już różnych przepisów 🙂
Polecam! 🙂