Ingredients
-
1 duża Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Olej
-
2 sztuki Ziemniaki
-
1 sztuka Brokuł
-
500 ml Bulion warzywny
-
200g Mleczko kokosowe
-
2 łyżeczki Musztarda
-
6 łyżek Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
250 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
do smaku Pieprz i sól
Oj cóż to był za wspaniały obiad… Dzisiejsza EPICKA zupa brokułowa, to jak dla mnie najlepsza zupa z brokułami, jaką miałem okazję jeść. Kremowa i aromatyczna. W smaku wyczuwalne są nuty serowe dzięki użyciu płatków drożdżowych i papryki wędzonej… Prawdziwy HICIOR!
Epicka zupa brokułowa
Jeśli nawet nie jesteś fanem brokułów, to ta zupa Cię do nich z pewnością przekona. Świetna kompozycja smaków, jędrne warzywa… Jest tak wyśmienita, że ciężko znaleźć słowa, które chociaż w najmniejszym stopniu oddały by jej wyjątkowość. Koniecznie musisz ją ukręcić.
Zastanawiasz się z czym podać zupę? Polecam Ci własnej roboty chlebek z pesto, który również jest moim ideałem domowego pieczywa. Ewentualnie możesz również zrobić grzanki do zupy lub bułeczki czosnkowe.
Zupa z brokułami – KĄCIK PORAD
- Płatki drożdżowe, to nie to samo co zwykłe drożdże! Kliknij TUTAJ i zobacz jak one wyglądają i gdzie je dostaniesz.
- Do przygotowania zupy użyłem mleka sojowego, ale każde inne również się nada.
- Mąkę pszenną możesz również zastąpić inną np. bezglutenową lub zupełnie ją pominąć.
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 3 łyżki | |
Ziemniaki: 2 sztuki | |
Brokuł: 1 sztuka | |
Bulion warzywny: 500 ml | |
Mleczko kokosowe: 200g | |
Musztarda: 2 łyżeczki | |
Płatki drożdżowe: 6 łyżek | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 250 ml | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej olej. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki lub posiekaj. Smaż je na średnim ogniu przez 4-5 minut. |
2
Gotowe
|
Do przysmażonej cebuli dodaj pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, podzielone na różyczki brokuły. Wlej bulion, mleczko kokosowe, dodaj musztardę, płatki drożdżowe, paprykę wędzoną oraz gałkę muszkatołową. Dobrze wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. |
3
Gotowe
|
W kubeczku wymieszaj bardzo dokładnie mąkę z mlekiem, a następnie wlej całość do garnka wraz z sokiem z cytryny i wymieszaj. Zagotuj, zupa powinna delikatnie zgęstnieć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli ziemniaki są już miękkie, to czas zajadać. Smacznego! |
Czy płatki drożdżowe mogę zastąpić drożdżami instant?
To jest niestety co innego. Płatki drożdżowe, to tak na prawdę przyprawa. Są to drożdże nieaktywne, zupełnie inne od świeżych i instant 🙂
Zrobiłam tą zupę. I to jest od dzisiaj mija ulubiona brokułowa zupa 🙂
Super, bardzo mi miło! 🙂
Wyszła przepyszna! Będę do niej wracać na pewno 😀
Przepyszna! Właśnie zrobiłam🤗pierwszy przepis z Twojego bloga i udany 😎tak przeglądałam i widzę że chyba lubisz bardzo brokuły, bo często się przewijają przepisy z brokułami 😄pozdrawiam 🌞
Bardzo mi miło 🙂 To fakt, bardzo lubię brokuły haha
Jak to możliwe, że coś mi się zwarzyło? 🙁
Jedyne co mogłoby, to mleczko kokosowe, ale… nie powinno tak na prawdę… Może kwestia marki? 🙁
Cześć, myślę że to zależy od dwóch rzeczy: rodzaju mleka roślinnego i kolejności dodawania do tego soku z cytryny. Myślę że sojowe spokojnie cytryna zważy.
Chciałabym Ci bardzo podziękować za ten wspaniały przepis. Zupa jest tak obłędnie pyszna, że musiałam tutaj ponownie zajrzeć- by o tym napisać! Składniki tak proste i to bez wychodzenia do sklepu udało się stworzyć coś tak pysznego. Będę do niej wracać.
Dziękuję,
Jesteś Mistrzem! 😉
Bardzo Ci dziękuję za bardzo miły komentarz <3
Cześć, czy ta zupa ma smak serowy? Pytam ze względu na drożdże nieaktywne
delikatnie tak 🙂
Czy to wszystko się potem blenduje?
Nie 🙂
A mleczko kokosowe ilu procentowe? 200g liczyć jako 200ml?
Tak, śmiało możesz wlać 200ml.
Rewelacyjna zupa. Płatki drożdżowe zastąpiłam serem cheddar.