Ingredients
-
Na ciasto
-
200 ml Mleko roślinne
-
40g Świeże drożdże
-
1 łyżka Cukier trzcinowy
-
400g Mąka pszenna
-
5 łyżek Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Na pesto
-
1 garść Świeża bazylia
-
1 garść Rukola
-
1/2 pęczka Zielona pietruszka
-
50g Orzechy nerkowca
-
5 łyżek Oliwa z oliwek
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1-2 ząbki Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH
-
Dodatkowo
-
1 garść Orzechy nerkowca
Ostatnio na blogu zawitały bułeczki czosnkowe oraz zakręcona drożdżówka z czekoladą, które podbiły Wasze serca. Idąc za ciosem ukręciłem urzekający swoją soczystą zielenią chlebek z pesto. Puszysty, aromatyczny, chrupiący… WSPANIAŁY!
Zakręcony chlebek z pesto
Dzisiejszy chlebek zrobiłem z zielonym pesto, w skład którego wchodzi bazylia, rukola oraz pietruszka. Korciło mnie, żeby zblendować razem właśnie taki miks zielonych liści, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić klasyczne pesto bazyliowe lub pesto z rukoli.
Własnej roboty wypieki, to najlepsze wypieki. Chlebek z pesto sprawdzi się świetnie zarówno jako dodatek do sałatki, zupy, jak i podrasowane pieczywo do podania z dowolną pastą.
Chlebek z pesto – KĄCIK PORAD
- Orzechy nerkowca możesz również zastąpić słonecznikiem lub orzechami pinii.
- Użyłem oliwy z oliwek do ciasta, jak i do pesto. Jeśli jej nie masz, użyj np. oleju rzepakowego.
- Chlebek najlepiej zjeść w ciągu maksymalnie 2 dni. Nadaje się on również do mrożenia.
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 200 ml | |
Świeże drożdże: 40g | |
Cukier trzcinowy: 1 łyżka | |
Mąka pszenna: 400g | |
Olej: 5 łyżek | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Na pesto |
|
Świeża bazylia: 1 garść | |
Rukola: 1 garść | |
Zielona pietruszka: 1/2 pęczka | |
Orzechy nerkowca: 50g | |
Oliwa z oliwek: 5 łyżek | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
JEŚLI MASZ, TO DODAJ 2 ŁYŻKI PŁATKÓW DROŻDŻOWYCH |
|
Dodatkowo |
|
Orzechy nerkowca: 1 garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Zrobiłam, był pyszny, mam tylko pytanie czy w przepisie nie ma błędu odnoście czasu pieczenia? Mój po pół godziny w piekarniku był już mocno zmunieniony i upieczony w środku 🙂
Bardzo mi miło, że przepis się przydał 🙂 Wszystko zależy od piekarnika, u mnie piecze się dokładnie tyle co w przepisie, ale jeśli u Ciebie po 30 minutach jest już gotowy, to nie ma co dłużej trzymać 🙂
Ja też musiałam po pół h wyciągać i już mocno chrupiący był, ale pyszny 🥳
Super, bardzo mi miło 🙂
Czy zrobienie takiego warkocza z ajwarem, pastą curry lub gochujang to dobry pomysł? Czy raczej nie będą pasować?
Jest to świetny pomysł! 🙂
Czy mleko roślinne można zastąpić zwykły krowim?
Tak 🙂
Czy mleko roślinne można zastąpić krowim?
Tak 🙂
Upiekłam dzisiaj pierwszy raz taki chlebek. Był pyszny, goście jeśli z apetytem, cały zjedzony na raz.
Bardzo mi miło <3
Pożarłam go oczami! Świetny przepis, gratuluję 🙂