Ingredients
-
Na ciasto
-
30g Świeże drożdże
-
2 łyżki Cukier trzcinowy
-
150 ml Mleko roślinne
-
100 ml Woda
-
4 łyżki Oliwa z oliwek
-
500g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Sól
-
Masełko czosnkowe
-
250g Masło roślinne
-
7-8 ząbków Czosnek
-
1 pęczek Zielona pietruszka
-
szczypta Sól
Zawsze staram się dla Was przygotować coś fajnego i smakowitego. Tym razem ukręciłem… zakręcone bułki czosnkowe, które będą świetnym dodatkiem m.in. do sałatki, kremowego hummusu lub zupy. Przyznam szczerze, że połowę blaszki spałaszowałem jeszcze na ciepło 🤣
Bułeczki czosnkowe
Rumiane, chrupiące i cudownie aromatyczne od czosnku i masełka roślinnego… Takie pieczywo mógłbym jeść codziennie. Domowe wypieki, to coś po co sięgam z wielką chęcią.
Nie jestem maszynistą, więc ciasto wyrabiam w rękach, co naprawdę sprawia mi dużo frajdy. Zajmuje to troszkę więcej czasu, ale za to później ile jest z tego satysfakcji! Pamiętaj, że braki w sprzęcie, to nie jest dobra wymówka, żeby nie zabrać się za dzisiejsze bułeczki czosnkowe.
Lubisz samodzielnie robić pieczywo? Zobacz koniecznie przepis na domowe bajgle, podpłomyki oraz wspaniałe, puszyste bułki pszenne. Jeśli szukasz smakowitości, które możesz jeść z dzisiejszymi bułeczkami, to sprawdź pozostałe wegańskie przepisy, których baza systematycznie się rozrasta.
Bułki czosnkowe – KĄCIK PORAD
- Z podanych proporcji wyszło mi 20 małych bułeczek. Jeśli chcesz, możesz śmiało zrobić np. 10 większych bułek, ale moich zdaniem mniejsze są w tym przypadku lepsze.
- Do przygotowania masełka czosnkowego użyłem masła roślinnego. Nada się również margaryna.
- Bułeczki nadają się również do mrożenia.
Składniki
Na ciasto |
|
Świeże drożdże: 30g | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 150 ml | |
Woda: 100 ml | |
Oliwa z oliwek: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 500g | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Masełko czosnkowe |
|
Masło roślinne: 250g | |
Czosnek: 7-8 ząbków | |
Zielona pietruszka: 1 pęczek | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Ciasto podziel na równe paski - powinno Ci wyjść po 10-13 pasków z każdej części. Chwyć pasek po obu końcach i zwiń go kilkukrotnie, przy okazji go wydłużając. Z tak zwiniętego paska zrób supełek, a oba jego końce schowaj pod spód. gotowa bułeczka powinna wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej. Nie przejmuj się jeśli nie wyjdą Ci idealnie równe. W tym przypadku rustykalny kształt jest pożądany! |
5
Gotowe
|
Jak postępować gdybym chciała zamrozić bułeczki?
Po upieczeniu umieścić je w papierowej lub plastikowej torbie i wrzucić do mrożenia. Gdybyś chciała później je zjeść, to możesz odmrozić je np w piekarniku przez kilka minut 🙂
Bardzo fajny i przyjemny przepis. Bułeczki idealne na drugie śniadanie, aczkolwiek nasze nie wyglądały tak ładnie 😉
Kwestia wprawy! Bardzo mi miło, że przepis się sprawdził i bułki czosnkowe posmakowały! 🙂
Mmm wyszły przepyszne! Choć chyba następnym razem spróbuję dać trochę mniej margaryny, bo jak je jem to myślę o tych wszystkich kaloriach 🙂 Choć na pewno ilość masełka też dodaje im pysznej chrupkości, więc jak ktoś nie liczy kalorii to warto 😀 W ogóle plecenie ich w takie supełki to była super zabawa, nie wpadłabym na taki kształt drożdżówek.
Super, bardzo dziękuję za miłe słowa! 🙂
Pyszne bułeczki i bardzo proste w wykonaniu – robiliśmy razem z dziećmi. Prawie wszystkie zostały zjedzone na kolację. A jaki wspaniały zapach podczas pieczenia mhh 🙂 Przepis który zapisuję i będę regularnie z niego korzystać. Dziekujemy serdecznie!
Bardzo mi miło 🙂 Zapraszam również do przetestowania pozostałych przepisów 🙂
Hej. Czy mogę zamienić mleko roślinne na zwykłe?
Tak, bez problemu 🙂
Witam, nie pamiętam jak tu trafiłam,pewnie przez grupę dla mam alergików, czytam przepis za przepisem, wszystko chce próbować od razu 🙈 świetne przepisy, apetyczne zdjęcia, wspaniały blog! 😋😊
Bardzo mi miło, za tak ciepłe słowa. Mam nadzieję, że nie jeden przepis się przyda 🙂
Witam. Czy jest możliwość zostapienia mąki pszennej inna mąka?
Tak, orkiszową 🙂
Hej, jak chciałabym dać drożdże instant, to ile? 7g? 🙂 więcej? super przepis!
7g może wystarczy, ale ja bym dla pewności dał 14g 🙂
Witam.Czy bułeczki jesli juz mam zrobione i zawiniete w supełki mogę surowe zostawic do jutra?jeśli tak,to w jakich warunkach?
Hmm najlepiej od razu upiec. Jeśli nie ma takiej możliwości, to owinąć blaszkę folią spożywczą i dać do lodówki 🙂
Czy można przechowac bułeczki gotowe surowe do następnego dnia?
Hmm najlepiej od razu upiec. Jeśli nie ma takiej możliwości, to owinąć blaszkę folią spożywczą i dać do lodówki 🙂