Ingredients
-
1/3 główki Brokuł
-
1 puszka Ciecierzyca
-
2-3 łyżki Tahini
-
3 łyżki Oliwa
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
-
1-2 ząbki Czosnek
-
do smaku Sól
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
Opcjonalnie
-
kilka łyżek Woda
-
NA WIERZCH OLIWA, CIECIERZYCA ORAZ POSIEKANA PIETRUSZKA LUB CZARNUSZKA
Miałem długą przerwę od samodzielnego kręcenia i pałaszowania hummusów, ale gdy tylko do tego wróciłem, to zrozumiałem, że to był błąd… Domowe hummusy oraz inne pasty, to najlepsze smarowidło, jakie tylko można sobie zaserwować!
Dzisiaj na celownik wziąłem hummus z brokułem, ponieważ jestem ogromnym fanem tego warzywa, a na łamach bloga takiej pasty jeszcze Wam nie pokazywałem. Idealnie gładka pasta o delikatnie brokuło-czosnkowym smaku i pięknym kolorze… Uwielbiam takie smakowitości.
Hummus brokułowy
Co jest najistotniejsze podczas robienia dzisiejszej pasty? Odpowiednie przygotowanie brokułu. Sprawdź koniecznie jak ugotować brokuł, ponieważ od tego zależy w dużej mierze smak gotowego hummusu.
Z czym podawać hummus? Oczywiście z czym tylko lubisz! U mnie były to pokrojone w paski ogórki gruntowe, pomidory czekoladowe oraz klasyczne krakersy. Świetnie sprawdzą się również np. podpłomyki, domowe bułki lub bezglutenowy chleb gryczany.
Jeśli tak jak ja uwielbiasz domowe smarowidła, to polecam Ci moją książkę pt. „HUMMUSY I PASTY” – kliknij TUTAJ. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji na roślinne pasty. Na blogu zresztą też opublikowałem już masę przepisów na pasty, które znajdziesz TUTAJ. Przy okazji zobacz również pozostałe wegańskie przepisy, których baza systematycznie się rozrasta.
Dość już tego przeciągania, czas zakasać rękawy i wkroczyć energicznym krokiem do kuchni, żeby ukręcić hummus z brokułem!
Składniki
Brokuł: 1/3 główki | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Tahini: 2-3 łyżki | |
Oliwa: 3 łyżki | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Sól: do smaku | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Opcjonalnie |
|
Woda: kilka łyżek | |
NA WIERZCH OLIWA, CIECIERZYCA ORAZ POSIEKANA PIETRUSZKA LUB CZARNUSZKA |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Brokuł ugotuj, ale uważaj, żeby go nie rozgotować! |
2
Gotowe
|
W kielichu blendera umieść ugotowany brokuł oraz wszystkie pozostałe składniki. Zblenduj na gładką pastę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody i dopraw do smaku. |
3
Gotowe
|
Przełóż hummus brokułowy do miseczki, udekoruj go dodatkową porcją oliwy, posiekaną pietruszką i ciecierzycą. Smacznego! |