Ingredients
-
1 duża Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Oliwa
-
250g Ziemniaki
-
400g Zielony groszek
-
1 litr Bulion
-
do smaku Pieprz i sól
-
Dodatkowo
-
150g Pomidorki koktajlowe
-
2 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Oliwa
-
50g Zielony groszek
-
szczypta Sól
-
garść Bazylia
Apetycznie wyglądająca, soczyście zielona zupa z zielonego groszku, to coś co musisz ukręcić na obiad! Podana w towarzystwie podsmażonych pomidorków koktajlowych, świeżej bazylii i dobrej jakości oliwy z oliwek, to prawdziwy SZTOS!
Więcej takich zdrowych i lekkich zup znajdziesz na stronie https://fitrepublic.pl/przepisy-na-zdrowe-i-lekkie-zupy/.
Zupa krem z zielonego groszku
Po mrożone warzywa sięgam bardzo sporadycznie, ponieważ… wolę świeże warzywa. Wyjątkiem od tej reguły jest zielony groszek. Jest to obecnie jedyne warzywo, po które moja ręka nurkuje w odmętach marketowej zamrażarki, ponieważ tylko w takiej formie można dorwać zielony groszek przez cały rok i cieszyć się smakiem m.in. dzisiejszej zupy.
Jeśli do przygotowania zupy chcesz użyć groszku z puszki, to… WYBIJ TO SOBIE Z GŁOWY. Groszek konserwowy nie nadaje się na zupę. To właśnie świeży/mrożony groszek nadaje zupie pięknego koloru i… świeżego smaku.
Zastanawiasz się z czym jeszcze możesz podać gotowy krem z zielonego groszku? Polecam Ci klasyczne grzanki do zupy, domowe bułki pszenne, podpłomyki z patelni lub bezglutenowy chleb gryczany.
Lubisz przygotowywać i pałaszować zupy w każdej możliwej postaci? Sprawdź koniecznie moje pozostałe przepisy na zupy. Jestem pewny, że znajdziesz tam dziesiątki wystrzałowych i smakowitych inspiracji. Zobacz również pozostałe wegańskie przepisy, których baza z miesiąca na miesiąc systematycznie się powiększa!
Składniki
Cebula: 1 duża | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Oliwa: 3 łyżki | |
Ziemniaki: 250g | |
Zielony groszek: 400g | |
Bulion: 1 litr | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Dodatkowo |
|
Pomidorki koktajlowe: 150g | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Oliwa: 4 łyżki | |
Zielony groszek: 50g | |
Sól: szczypta | |
Bazylia: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić zupę krem z zielonego groszku?W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj i smaż je przez 5 minut. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie do garnka dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki oraz groszek i smaż przez kolejne 5 minut. |
3
Gotowe
|
Wlej bulion warzywny i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut. Po tym czasie sprawdź czy ziemniaki są już ugotowane - jeśli tak, to możesz już zdjąć garnek z ognia. |
4
Gotowe
|
Zawartość garnka zblenduj na gładki krem, dopraw do smaku i ponownie zagrzej. Gdyby zupa była zbyt gęsta, to możesz dolać troszkę więcej bulionu i ponownie zblendować. |
5
Gotowe
|
DodatkowoNa patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, pokrojony w plasterki czosnek, oprósz je delikatnie solą i smaż przez kilka minut. |
6
Gotowe
|
Dodaj garść zielonego groszku i smaż przez 3-4 minuty. Zdejmij z ognia. |
7
Gotowe
|
Zupę przelej do miseczek, nałóż podsmażone pomidorki, skrop zupę oliwą, posyp posiekaną bazylią i zajadaj! |
Wszystko wygląda smakowicie:)