Ingredients
-
1/2 główki Kapusta włoska
-
2 łyżki Masło roślinne
-
Sos pieczarkowy
-
500g Pieczarki
-
1 mała Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Masło roślinne
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
500 ml Mleko roślinne
-
2 łyżeczki Sok z cytryny
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 pęczek Zielona pietruszka
-
Do podania
-
1kg Kluski śląskie
Z kapusty włoskiej zawsze robiłem klasyczne zupy, gołąbki lub warzywny dodatek do „niedzielnego kotlecika”. Tym razem postanowiłem wynieść ją na piedestał… Pieczona kapusta włoska jest u mnie dzisiaj główną częścią dania. Nie było Ci dane skosztować tak przygotowanej kapusty? Koniecznie wypróbuj Ten przepis, a na pewno się w niej zakochasz!
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym
Jestem ogromnym fanem klusek w każdym możliwym wydaniu, tak więc z kluskami śląskimi zapodałem dzisiejszą kapustę. Świetnie sprawdzą się również gotowane ziemniaki, a od biedy możesz podać ją nawet ryżem lub kaszą.
Lubisz warzywa z rodziny kapustowatych? Polecam Ci m.in. curry z brukselką, klopsiki z kalafiora oraz placki z brokułów. Sprawdź również moje pozostałe wegańskie przepisy, których cały czas systematycznie przybywa. Teraz czas zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie!
Składniki
Kapusta włoska: 1/2 główki | |
Masło roślinne: 2 łyżki | |
Sos pieczarkowy |
|
Pieczarki: 500g | |
Cebula: 1 mała | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Masło roślinne: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 500 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżeczki | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zielona pietruszka: 1 pęczek | |
Do podania |
|
Kluski śląskie: 1kg |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić sos?W garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie przełóż je do miseczki. |
2
Gotowe
|
W garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki masła, dodaj mąkę i przesmaż na małym ogniu przez 30 sekund. |
3
Gotowe
|
Do garnka wlewaj stopniowo mleko roślinne cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Zagotuj, sos powinien zrobić się gęstszy. |
4
Gotowe
|
Do garnka dodaj podsmażone pieczarki z cebulą oraz czosnkiem, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj przez 2 minuty. |
5
Gotowe
|
Jak zrobić pieczoną kapustę?Kapustę obierz z wierzchnich liści i umyj. Pokrój na 6-8 równych części. |
6
Gotowe
|
Na dużej patelni rozgrzej masło roślinne i smaż kapustę z obu stron na złoty kolor. Usmażoną kapustę przełóż do dużego naczynia żaroodpornego. |
7
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Kapustę zalej wcześniej przygotowanym sosem pieczarkowym i przykryj pokrywką lub folią aluminiową. Piecz przez około 30 minut. Po tym czasie odkryj naczynie i zapiekaj kapustę przez kolejne 15-20 minut. Smacznego! |