Ingredients
-
500g Pieczarki
-
1 mała Cebula
-
3 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Masło roślinne
-
2 czubate łyżki Mąka pszenna
-
500 ml Mleko roślinne
-
2 łyżeczki Sok z cytryny
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 pęczek Zielona pietruszka
Zastanawiasz się czym polać świeżo wyturlane klopsiki lub pulpeciki? A może po prostu chcesz w prosty i smakowity sposób podać kluseczki? Zrób wegański sos pieczarkowy, a na pewno uśmiech zawita na Twojej twarzy!
Wegański sos pieczarkowy
Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a potrzebne będą jedynie łatwo dostępne składniki! Dzisiejszy sos robię bardzo podobnie jak klasyczny i bardzo przez Was lubiany sos koperkowy. Nie używam zastępników śmietany, ponieważ wystarczy mąka, mleko roślinne i można cieszyć się kremowym i pysznym sosem.
Do sosu pieczarkowego świetnie będą pasowały klosiki z soczewicy, pulpety z kaszy jaglanej oraz kotleciki z kalafiora. Nie znasz jeszcze tych przepisów? Czas nadrobić zaległości, zakasać rękawy i wparować do kuchni. Miłego gotowania!
Sos pieczarkowy bez śmietany – KĄCIK PORAD
- Użyłem mleka roślinnego Alpro „NIE MLEKO 3,5%”. Świetnie sprawdzi się również mleko sojowe lub ewentualnie owsiane.
- Zamiast masła roślinnego możesz użyć margaryny lub oleju.
- Jeśli sos wyszedł Ci zbyt gęsty, to nic się nie martw, dolej odrobinę mleka lub wody i wymieszaj.
- Gotowy sos nadaje się do pałaszowania od razu jak i do mrożenia.
Składniki
Pieczarki: 500g | |
Cebula: 1 mała | |
Czosnek: 3 ząbki | |
Masło roślinne: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 2 czubate łyżki | |
Mleko roślinne: 500 ml | |
Sok z cytryny: 2 łyżeczki | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Zielona pietruszka: 1 pęczek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej 2 łyżki masła roślinnego. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki, cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 7-10 minut. Po tym czasie przełóż je do miseczki. |
2
Gotowe
|
W garnku rozgrzej kolejne 2 łyżki masła, dodaj mąkę i przesmaż na małym ogniu przez 30 sekund. |
3
Gotowe
|
Do garnka wlewaj stopniowo mleko roślinne cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Zagotuj, sos powinien zrobić się gęstszy. |
4
Gotowe
|
Do garnka dodaj podsmażone pieczarki z cebulą oraz czosnkiem, sok z cytryny, posiekaną pietruszkę oraz przyprawy. Wymieszaj dokładnie i gotuj przez 2 minuty. Wegański sos pieczarkowy jest już gotowy, smacznego! |
Sos perfekcyjny 👌 super szybki i prosty w wykonaniu 😊 pzdrawiam
Dziękuję 🙂