Ingredients
-
3 łyżki Oliwa z oliwek
-
2 sztuki Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
1 kg Ziemniaki
-
2 litry Bulion
-
200g Jarmuż
-
do smaku Pieprz i sól
-
Do podania
-
4 sztuki Wegańskie kiełbaski
-
szczypta Papryka wędzona
-
szczypta Ostra papryka
-
garść Chipsy z jarmużu
Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Dawniej jadana głównie przez ludzi z nizin społecznych, teraz przygotowywana i pałaszowana chętnie przez każdego! Zupa caldo verde jest prosta, szybka i tania, ale jednocześnie bardzo smaczna!
Przepis na zupę caldo vede w oryginalnym wydaniu przewiduje użycie kapusty galicyjskiej, która jest u nas niedostępna. Na szczęście jarmuż jest do niej bardzo podobny oraz łatwo dostępny, dlatego też świetnie ją zastępuje!
Zupa caldo verde z jarmużem
Podstawą zupy są ziemniaki, oliwa, cebula oraz jarmuż. To właśnie na tych składnikach opiera się dzisiejszy przepis. Jeśli chodzi o dodatki które lądują na górze zupy, to są one dowolne. U mnie były to wegańskie kiełbaski, chipsy z jarmużu, ostra oraz wędzona papryka. Świetnie sprawdzi się również podsmażone wędzone tofu lub tempeh.
Oj cóż to był za pyszny i jednocześnie prosty obiad… Koniecznie musisz wparować do kuchni i ukręcić dzisiejszą zupę caldo verde!
Masz ochotę na coś słodkiego po obiedzie? Zobacz koniecznie mój przepis na niezawodne cynamonki oraz wegański piernik, który wybitnie smakuje nie tylko od święta!
Składniki
Oliwa z oliwek: 3 łyżki | |
Cebula: 2 sztuki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Ziemniaki: 1 kg | |
Bulion: 2 litry | |
Jarmuż: 200g | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Do podania |
|
Wegańskie kiełbaski: 4 sztuki | |
Papryka wędzona: szczypta | |
Ostra papryka: szczypta | |
Chipsy z jarmużu: garść |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minut. |
2
Gotowe
|
Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem z cebulą przez kolejne 5-10 minut. Po tym czasie wlej bulion i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie. |
3
Gotowe
|
Z garnka wyjmij połowę ziemniaków do miseczki. Zmiksuj pozostałe ziemniaki z bulionem na gładki krem. Dodaj ponownie do garnka odstawione wcześniej ziemniaki, jarmuż pozbawiony twardych łodyg i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Po tym czasie zupa caldo verde jest już gotowa. |
4
Gotowe
|
Kiełbaski, tofu lub tempeh podsmaż na patelni. Zupę przelej do miseczek, udekoruj dodatkami i zajadaj. Smacznego! |
doskonała!
Wczoraj weszłam pierwszy raz na bloga, a dziś już gotuję zupę. 😃 Mam nawet jarmuż własnej produkcji, nie mogłam nie wypróbować przepisu. Dziękuję!
Ooo super! Mam nadzieję, że Ci zasmakuje 🙂