Zupa caldo verde z jarmużem

0 0
Zupa caldo verde z jarmużem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa z oliwek: 3 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Ziemniaki: 1 kg
Bulion: 2 litry
Jarmuż: 200g
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Wegańskie kiełbaski: 4 sztuki
Papryka wędzona: szczypta
Ostra papryka: szczypta
Chipsy z jarmużu: garść

Pyszna i jednocześnie bardzo prosta zupa z jarmużem!

  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Do podania

Share

Dzisiaj mam dla Ciebie przepis na tradycyjne danie kuchni portugalskiej. Dawniej jadana głównie przez ludzi z nizin społecznych, teraz przygotowywana i pałaszowana chętnie przez każdego! Zupa caldo verde jest prosta, szybka i tania, ale jednocześnie bardzo smaczna!

Przepis na zupę caldo vede w oryginalnym wydaniu przewiduje użycie kapusty galicyjskiej, która jest u nas niedostępna. Na szczęście jarmuż jest do niej bardzo podobny oraz łatwo dostępny, dlatego też świetnie ją zastępuje!

Zupa caldo verde z jarmużem

Podstawą zupy są ziemniaki, oliwa, cebula oraz jarmuż. To właśnie na tych składnikach opiera się dzisiejszy przepis. Jeśli chodzi o dodatki które lądują na górze zupy, to są one dowolne. U mnie były to wegańskie kiełbaski, chipsy z jarmużu, ostra oraz wędzona papryka. Świetnie sprawdzi się również podsmażone wędzone tofu lub tempeh.

Oj cóż to był za pyszny i jednocześnie prosty obiad… Koniecznie musisz wparować do kuchni i ukręcić dzisiejszą zupę caldo verde!

Masz ochotę na coś słodkiego po obiedzie? Zobacz koniecznie mój przepis na niezawodne cynamonki oraz wegański piernik, który wybitnie smakuje nie tylko od święta!

Zupa caldo verde z jarmużem - Przepis na caldo verde

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Oliwa z oliwek: 3 łyżki
Cebula: 2 sztuki
Czosnek: 4 ząbki
Ziemniaki: 1 kg
Bulion: 2 litry
Jarmuż: 200g
Pieprz i sól: do smaku
Do podania
Wegańskie kiełbaski: 4 sztuki
Papryka wędzona: szczypta
Ostra papryka: szczypta
Chipsy z jarmużu: garść

Wykonanie

1
Gotowe

W dużym garnku rozgrzej oliwę. Cebulę oraz czosnek posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minut.

2
Gotowe

Ziemniaki obierz ze skórki, pokrój w kostkę, dodaj do garnka i smaż razem z cebulą przez kolejne 5-10 minut. Po tym czasie wlej bulion i gotuj do momentu, gdy ziemniaki zrobią się miękkie.

3
Gotowe

Z garnka wyjmij połowę ziemniaków do miseczki. Zmiksuj pozostałe ziemniaki z bulionem na gładki krem. Dodaj ponownie do garnka odstawione wcześniej ziemniaki, jarmuż pozbawiony twardych łodyg i gotuj przez kolejne 3-5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Po tym czasie zupa caldo verde jest już gotowa.

4
Gotowe

Kiełbaski, tofu lub tempeh podsmaż na patelni. Zupę przelej do miseczek, udekoruj dodatkami i zajadaj. Smacznego!

Konrad Budzyk

Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
previous
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
Pasta z pieczonego kalafiora
next
Pasta z pieczonego kalafiora
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
previous
Kostka sojowa w sosie słodko-kwaśnym
Pasta z pieczonego kalafiora
next
Pasta z pieczonego kalafiora
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja

doskonała!

Agnieszka

Wczoraj weszłam pierwszy raz na bloga, a dziś już gotuję zupę. 😃 Mam nawet jarmuż własnej produkcji, nie mogłam nie wypróbować przepisu. Dziękuję!

Konrad Budzyk

Ooo super! Mam nadzieję, że Ci zasmakuje 🙂

3
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here