Chipsy z jarmużu

0 0
Chipsy z jarmużu

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Jarmuż: 100g
Olej: 2 łyżki
Sól: 1/4 łyżeczki
Opcjonalnie
Czosnek: 1/4 łyżeczki
Papryka wędzona: 1/4 łyżeczki

Co można zrobić z jarmużu? Domowe, chrupiące chipsy!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Czy w zaciszu domowym można samodzielnie przygotować względnie zdrową i szybką przekąskę? Pewnie, że tak! Dzisiaj zrobiłem dla siebie jak i dla Was chipsy z jarmużu, które z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne chipsy podczas wieczornego chrupania. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do zupy caldo verde… Są naprawdę świetnie!

Chipsy z jarmużu

Do ich przygotowania potrzebujesz tak na prawdę tylko jarmużu oraz oleju i soli. Wszelkie dodatki są opcjonalne. Jeśli chcesz, możesz dodać odrobinę papryki wędzonej lub czosnku w proszku. Dzięki temu chipsy nabiorą wyjątkowego smaku. Ja jednak jestem fanem tradycyjnych i klasycznych rozwiązań, dlatego moje chipsy z jarmużu są jedynie solone.

Chipsy z jarmużu

Bardzo ważne podczas pieczenia jarmużu jest to, żeby systematycznie go kontrolować. W zależności od piekarnika czas spędzony w piekarniku może być od 5 do 10 minut. Najważniejsze, żeby po wyjęciu liście nie były wiotkie, tylko przyjemnie chrupiące.

Lubisz sobie pochrupać? Zachęcam Cię również do sprawdzenia przepisu na krakersy z ziaren oraz ciasteczka cebulowe.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Jarmuż: 100g
Olej: 2 łyżki
Sól: 1/4 łyżeczki
Opcjonalnie
Czosnek: 1/4 łyżeczki
Papryka wędzona: 1/4 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

Jarmuż oczyść z łodyg - zostaw same liście. Włóż je do miski, wlej olej, wsyp sól + ewentualnie inne przyprawy i dokładnie wymieszaj.

2
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłóż papierem od pieczenia, ułóż liście jarmużu w taki sposób, żeby się ze sobą nie stykały. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz przez 5-10 minut. Chipsy powinny być chrupiące.

Przepis na Naleśniki drożdżowe - wegańskie naleśniki drożdżowe
previous
Naleśniki drożdżowe
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem
next
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem
Przepis na Naleśniki drożdżowe - wegańskie naleśniki drożdżowe
previous
Naleśniki drożdżowe
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem
next
Ciasto francuskie z brzoskwiniami i budyniem
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here