Ingredients
-
2 szklanki Kasza jaglana
-
3 szklanki Woda
-
4 sztuki Cebula
-
4 ząbki Czosnek
-
4 łyżki Olej
-
1 słoiczek Suszone pomidory
-
4 łyżki Sos sojowy
-
3 łyżeczki Papryka wędzona
-
2 łyżeczki Oregano
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
150g Bułka tarta
Ostatnimi czasy cierpię na chroniczny brak czasu… Ale to bardzo dobrze! Właśnie z tego powodu, że nie mogę sobie pozwolić na siedzenie godzinami w kuchni, zaczynam tworzyć proste i szybkie do wykonania przepisy. Tym razem postanowiłem ukręcić na obiad pulpety z kaszy jaglanej.
Do ich przygotowania nie potrzebujesz skomplikowanych, trudno dostępnych i drogich składników! Wszystkie niezbędne produkty dostaniesz w markecie lub małym sklepie osiedlowym.
Klopsiki z kaszy jaglanej
Podawać je można na wiele różnych sposobów, ale ja najbardziej lubię umieścić je w sosie pieczarkowym lub pomidorowym i zajadać w towarzystwie kluseczek oraz dowolnej surówki… To jest naprawdę wspaniałe połączenie!
Po upieczeniu pulpeciki z kaszy jaglanej możesz przechowywać w lodówce lub zamrozić. Najczęściej podgrzewam je później w sosie – nie rozpadają się, trzymają swoją formę.
Szukasz podobnych przepisów? Zobacz koniecznie moje klopsiki z kalafiora, klopsiki z soczewicy oraz klasyczne klopsiki wegańskie. Cudowne roślinne kulki, które zanurzone w pysznym sosie gwarantują udany obiad!
Składniki
Kasza jaglana: 2 szklanki | |
Woda: 3 szklanki | |
Cebula: 4 sztuki | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Olej: 4 łyżki | |
Suszone pomidory: 1 słoiczek | |
Sos sojowy: 4 łyżki | |
Papryka wędzona: 3 łyżeczki | |
Oregano: 2 łyżeczki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Bułka tarta: 150g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Kaszę jaglaną przepłucz na sicie gorącą/wrzącą wodą. W garnku zagotuj 3 szklanki wody, wrzuć kaszę i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 12-15 minut. |
2
Gotowe
|
W międzyczasie na patelni rozgrzej olej. Cebulę drobno pokrój, czosnek posiekaj, a następnie smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut. |
3
Gotowe
|
W dużej misce umieść ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, usmażoną cebulę, dodaj drobno posiekane suszone pomidory, sos sojowy oraz przyprawy i wymieszaj. Następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj masę - w razie potrzeby możesz dodać więcej bułki tartej. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |
4
Gotowe
|
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Z masy formuj pulpeciki troszkę większe od orzecha włoskiego. Klopsiki formuj zwilżonymi dłońmi. |
5
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, włóż blaszkę i piecz pulpeciki przez około 30 minut. Smacznego! |
Dzisiejsza część obiadu. Podane z ziemniaczkami, surówką i sosem szpinakowym. Było pyszne. Ale dopiero wieczorem na zimno pulpety smakowały obłędnie!
Bardzo mi miło, że posmakowały! Mam nadzieję, że jeszcze nie jeden przepis świetnie się sprawdzi 🙂
Jaką pojemność ma ten słoiczek pomidorów suszonych, są przecież różne w sprzedaży?
Standardowy to około 270g 🙂
Radzi zachęcające swoją prostotą i wartościami odżywczymi. Masz przepis na wegański sos pieczarkowy?
Na blogu jeszcze nie mam, ale dodam! 🙂
Czy można zastąpić czymś bułkę tartą, czymś bezglutenowym? Może mąka owsiana?