Kotlety z selera

0 0
Kotlety z selera

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Seler korzeniowy: 1 duży
Bulion warzywny: do gotowania
Mąka pszenna: 70g
Mleko roślinne: 100-120 ml
Sos sojowy: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 150g
Sezam: 50g

Chcesz przygotować wspaniały, domowy, wegański obiad? Zrób koniecznie kotleciki z selera!

  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

Share

Czy wegańskie jedzenie jest trudne do przygotowania? Oczywiście, że nie! Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najprostszych wegańskich kotlecików. Kotlety z selera, bo to właśnie o nich mowa nie wymagają od Ciebie wielkich zdolności kulinarnych. Wystarczy obrać selera, pokroić go, obgotować, opanierować i usmażyć… Efekt końcowy jest niesamowity!

Kotlety z selera

W świecie roślinnego pichcenia bardzo popularną pozycją są wszelkiej maści kotlety. Można je przygotować niemalże ze wszystkiego. Na blogu znajdziecie już m.in. kotlety z buraka i kaszy jaglanej, klasyczne kotlety warzywne, bezbłędne kotlety z kalafiora oraz kotlety z marchewki i ryżu. Tym razem nadszedł czas na wykorzystanie kolejnego popularnego warzywa… Selera!

Nawet jeśli wydaje Ci się, że nie przepadasz za selerem, to kotleciki z selera na pewno Ci posmakują! Chrupiąca panierka, cudowna konsystencja… Oj coś wspaniałego. Podaj kotlety z selera z puree ziemniaczanym oraz ulubioną surówką – u mnie surówka ze startej marchewki, z dodatkiem wegańskiego majonezu, jogurtu roślinnego i żurawiny suszonej.

Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy, pogalopować do kuchni i ukręcić ten wspaniały, domowy, wegański obiad!

Przepis na Kotlety z selera - wegańskie kotleciki z selera

Kotlety z selera – KĄCIK PORAD

  • Do panierowania kotletów użyłem bułki tartej i sezamu. Świetnie sprawdzi się również panko oraz pokruszone płatki kukurydziane.
  • Połowę mleka roślinnego możesz zastąpić bulionem pozostałym po gotowaniu selera.
  • Do smażenia możesz użyć dowolnego oleju o neutralnym zapachu. Świetnie sprawdzi się olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy bezzapachowy.
  • Zwykłą sól możesz zastąpić czarną solą, dzięki temu kotlety zyskają jeszcze ciekawszy smak.
  • Do ciasta możesz również dodać 1-2 łyżki płatków drożdżowych.
  • Z podanych składników wyszło mi 6 niedużych kotlecików. Jest to ilość odpowiednia dla 2-3 osób.
[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Seler korzeniowy: 1 duży
Bulion warzywny: do gotowania
Mąka pszenna: 70g
Mleko roślinne: 100-120 ml
Sos sojowy: 1 łyżka
Papryka wędzona: 1 łyżeczka
Tymianek: 1/2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Bułka tarta: 150g
Sezam: 50g

Wykonanie

1
Gotowe

Seler obierz, pokrój na plastry o grubości około 1cm. W garnku zagotuj bulion i wrzuć selera. Gotuj go przez około 10-15 minut - ma być miękki, ale nie rozgotowany. Ugotowanego selera odstaw do przestygnięcia i odsącz delikatnie ręcznikiem papierowym.

2
Gotowe

W misce wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie mąkę, mleko roślinne, sos sojowy oraz przyprawy - powinno wyjść ciasto odrobinę gęstsze niż ciasto naleśnikowe.

3
Gotowe

Plastry selera zamocz w przygotowanym cieście i następnie obtocz w bułce tartej wymieszaj z sezamem.

4
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej - powinno to być około 0.5cm, żeby kotlety dobrze się usmażyły. Smaż kotlety z obu stron na złoty kolor.

5
Gotowe

Gotowe kotlety przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Konrad Budzyk

Kopytka dyniowe - kluseczki dyniowe - kopytka z dyni
previous
Kopytka dyniowe
Wegański sos porowy
next
Wegański sos porowy
Kopytka dyniowe - kluseczki dyniowe - kopytka z dyni
previous
Kopytka dyniowe
Wegański sos porowy
next
Wegański sos porowy
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Kinga

Hej! Czy kotlety można też upiec z odrobiną oleju w cieście?

Konrad Budzyk

Myślę, że można bez problemu 🙂

Ewa

A przy nietolerancji glutenu można go czymś zastąpić?

Konrad Budzyk

Miksem bezglutenowym, panierka bezglutenowa, a sos tamari 😉

4
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here