Ingredients
-
300g Mąka pszenna
-
szczypta Sól
-
150g Cukier trzcinowy
-
3 łyżeczki Przyprawa do piernika
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
1 łyżeczka Soda
-
Opcjonalnie
-
1-2 łyżki Kakao
-
300g Mus jabłkowy
-
100 ml Mleko roślinne
-
100g Olej
-
4 łyżeczki Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Ekstrakt waniliowy
-
OPCJONALNIE
-
do przełożenia Powidła śliwkowe
-
do polania Polewa czekoladowa
-
do ozdoby Posiekane orzechy
W moim domu przez cały grudzień wspaniale pachnie przyprawą do piernika i czekoladą. Piernik jest niezmiennie najpopularniejszym ciastem w okresie świątecznym. Praktycznie każdy chętnie po niego sięga, ale nie każdy wie jak zrobić IDEALNY wegański piernik. Niektórym wydaje się, że piernik bez jajek i bez mleka, to misja niemożliwa do wykonania… Nic bardziej mylnego!
Wegański piernik
Dzisiaj pokażę Ci bardzo prosty przepis na piernik wegański, który zawsze się udaje! Jego ukręcenie zajmuje zaledwie kilka minut, a potrzebne będą Ci jedynie łatwo dostępne składniki i szczypta chęci.
Jestem przekonany, że zarówno weganie, jak i nieweganie będą pałaszowali go z uśmiechem na ustach i wewnętrzną radością, która będzie ciężka do ukrycia.
Wegański piernik – KĄCIK PORAD
Co do musu jabłkowego…
Możesz zrobić samodzielnie mus jabłkowy lub kupić gotowy w sklepie. Świetnie sprawdzi się również mus jabłkowo-gruszkowy.
Czym udekorować piernik?
Po przestygnięciu możesz go przeciąć w pół, wysmarować powidłami śliwkowymi i oblać domową lub sklepową polewą czekoladową. Wierzch piernika ozdobiłem posiekanymi orzechami laskowymi, ale równie dobrze będą pasowały płatki migdałów lub orzechy włoskie.
Jakiej wielkości foremki użyłem?
U mnie była to forma keksowa o wymiarach 25×12 cm. Możesz również użyć np. dwóch małych foremek o wymiarach 20x7cm, czyli klasyczne foremki aluminiowe.
Przy okazji polecam ci przepis na wegańskie pierniczki bez jajek oraz piernik dyniowy. Są to zweganizowane klasyczki, które posmakują również nieweganom!
Składniki
Mąka pszenna: 300g | |
Sól: szczypta | |
Cukier trzcinowy: 150g | |
Przyprawa do piernika: 3 łyżeczki | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Soda: 1 łyżeczka | |
Opcjonalnie: | |
Kakao: 1-2 łyżki | |
Mus jabłkowy: 300g | |
Mleko roślinne: 100 ml | |
Olej: 100g | |
Sok z cytryny: 4 łyżeczki | |
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka | |
OPCJONALNIE |
|
Powidła śliwkowe: do przełożenia | |
Polewa czekoladowa: do polania | |
Posiekane orzechy: do ozdoby |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. |
2
Gotowe
|
Wszystkie suche składniki umieść w misce i wymieszaj ze sobą bardzo dokładnie. Dodaj mokre składniki i ponownie bardzo dokładnie wymieszaj. |
3
Gotowe
|
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż gotowe ciasto do keksówki. Włóż foremkę do piekarnika i piecz przez około 60 minut. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe - powinien być suchy. |
4
Gotowe
|
Upieczone ciasto odstaw do całkowitego wystygnięcia. Następnie możesz je przekroić i wysmarować powidłami, oblać polewą czekoladową i udekorować orzechami. Smacznego! |
Piernik wygląda obłędne, aż ciężko uwierzyć, że jest wegański.
A bardzo mi miło <3
Czy zamiast soku z cytryny można użyć ocet?
Tak 🙂
To chyba przepis na piernikowe blondie? Bo brakuje kakao w liscie skladnikow.
Ja czasami dodaję, a czasami nie. dodałem w składnikach już jako opcjonalny dodatek 😉
Zrobiłam. Jest idealny! Nie robię już innego:)
Czy można zamienić mus jabłkowy na powidła i wtedy już go nie przekładać?
Świetny przepis i przepyszny piernik! Ze względu na alergię zamiast soku z cytryny dodałam tyle samo łyżeczek mleka roślinnego, a i tak piernik idealnie wyszedł. Najlepszy przepis! 😉
Dlaczego mój piernik wyszedł gorzki? Czyżby za dużo proszku do pieczenia?