Ingredients
-
2 łyżki Olej
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 cm Imbir
-
800g Dynia
-
1 sztuka Papryka
-
1 puszka Ciecierzyca
-
2 łyżeczki Czerwona pasta curry
-
200g Mleczko kokosowe
-
400 ml Bulion warzywny
-
1 łyżka Sok z limonki
-
2-3 garści Szpinak
-
Do podania
-
garść Orzechy nerkowca
-
garść Zielona pietruszka
-
200g Ryż jaśminowy
Kupiłem ostatnio kilka różnych odmian dyni, tak więc nadszedł czas, aby je systematycznie wykorzystywać do przepisów pojawiających się na łamach bloga. Na pierwszy ogień idzie rewelacyjne curry z dynią i ciecierzycą. Kremowe, pikantne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe.
Curry z dynią i ciecierzycą
Czym jest curry? W Dosłownym tłumaczeniu curry oznacza „sos”. Dania tak nazywane, to nic innego, jak wybrane przez autora przepisu składniki w towarzystwie dużej ilości pysznego sosu! „Curry” nazywa się również mieszanki przypraw. Do ukręcenia dzisiejszego dyniowego curry polecam Ci czerwoną pastę curry. Nadaje ona rewelacyjnego smaku i pikanterii.
W aromatycznym sosie zanurzona jest tytułowa dynia, ciecierzyca, papryka oraz szpinak, a towarzyszą im uprażone, chrupiące orzechy nerkowca oraz zielona pietruszka. Takie połączenie to gwarancja udanego obiadu!
Jakiej dyni użyć do dzisiejszego curry z dynią?
Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia. Robiłem już to danie z użyciem dyni hokkaido oraz dyni piżmowej i za każdym razem wychodzi świetnie. Użyj takiej dyni, jaką akurat masz pod ręką.
Z czym podawać dyniowe curry?
Ja najbardziej lubię je w towarzystwie ryżu jaśminowego. Bardzo dobrze będą pasowały również chlebki naan, podpłomyki lub domowe bułki pszenne.
Składniki
Olej: 2 łyżki | |
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Imbir: 2 cm | |
Dynia: 800g | |
Papryka: 1 sztuka | |
Ciecierzyca: 1 puszka | |
Czerwona pasta curry: 2 łyżeczki | |
Mleczko kokosowe: 200g | |
Bulion warzywny: 400 ml | |
Sok z limonki: 1 łyżka | |
Szpinak: 2-3 garści | |
Do podania |
|
Orzechy nerkowca: garść | |
Zielona pietruszka: garść | |
Ryż jaśminowy: 200g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku rozgrzej olej. Cebulę, czosnek oraz imbir posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty. |
2
Gotowe
|
Dynię obierz, pozbądź się pestek, paprykę oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa umieść w garnku, dodaj ciecierzycę, czerwoną pastę curry i smaż przez 1-2 minuty. Wlej bulion warzywny oraz mleczko kokosowe i gotuj na średnim ogniu do czasu, aż dynia zrobi się miękka. |
3
Gotowe
|
Dodaj sok z limonki oraz szpinak, zamieszaj, ściągnij z ognia. Dopraw do smaku. |
4
Gotowe
|
Do podania ugotuj ryż, upraż orzechy nerkowca oraz posiekaj zieloną pietruszkę. Curry z dynią i ciecierzycą jest gotowe... Smacznego! |
Wygląda pysznie. Jutro już wiem co będę miała na obiad
Super! Jestem pewny, że curry z dynią Ci posmakuje 🙂
Wspaniały obiad! Przepyszny! Dziękuję! 🙂
Bardzo miło, że curry z dynią Ci zasmakowało 🙂