Kotlety warzywne

0 0
Kotlety warzywne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 200g
Ciecierzyca: 1 puszka
Sos sojowy: 2 łyżki
Olej: 6 łyżek
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2 cm
Papryczka chilli: 1/2 sztuki
Marchewka: 2 sztuki
Papryka: 1 sztuka
Kukurydza: 1/2 puszki
Groszek mrożony: 200g
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
Szpinak: 100g
Bułka tarta: 200g
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smarowania

Prosty przepis na niezawodne warzywne kotleciki!

  • Serves 10
  • Medium

Ingredients

Share

Zastanawiasz się co przygotować na obiad? A może nie masz pomysłu na wsad do bułki? Przybywam z odsieczą i prezentuję Ci przepis na wegańskie kotlety warzywne, które świetnie smakują zarówno w towarzystwie ugotowanego ryżu oraz sałatki, jak i w bułce. Dzisiejsze kotleciki warzywne, to mój sprawdzony sposób na pyszny i zdrowy posiłek.

Kotlety warzywne

Jestem ogromnym fanem wegańskich burgerów, dlatego właśnie moje kotleciki wylądowały w bułce. Gdy potrzebuję zabrać ze sobą w drogę coś do jedzenia, to często decyduje się właśnie na burgery. Jest to moim zdaniem najwygodniejszy sposób przenoszenia jedzenia oraz pałaszowania go w trasie. Jeśli jednak jesteś fanem pojemniczków lub po prostu chcesz ukręcić klasyczny obiad, to ugotuj kaszę, ryż lub ziemniaki, zrób prostą surówkę i ciesz się smakowitym posiłkiem!

Wegańskie kotlety warzywne - przepis na kotleciki warzywne

Jak zrobić wegańskiego burgera?

Na początku przygotowałem kotleciki warzywne według dzisiejszego przepisu. Zarumieniłem na patelni pełnoziarnistą bułkę do burgerów. Ukręciłem domowy wegański majonez, pokroiłem czerwoną cebulkę, pomidora, dorzuciłem świeżego szpinaku i wszystko zwieńczyłem sosem musztardowym BBQ… Moje ulubione połączenie, które również Tobie polecam.

Bezglutenowe kotlety warzywne

Jeśli chcesz przygotować kotlety warzywne w wersji bezglutenowej, to wystarczy, że zamienisz sos sojowy na sos tamari, a klasyczną bułkę tartą na jej bezglutenowy odpowiednik lub na bezglutenową mąkę owsianą.

Nie ma co się dłużej rozpisywać. Czas zakasać rękawy do roboty i wkroczyć żwawym krokiem do kuchni, żeby przygotować kotleciki warzywne!

Wegańskie kotlety warzywne - przepis na kotleciki warzywne

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Batat: 200g
Ciecierzyca: 1 puszka
Sos sojowy: 2 łyżki
Olej: 6 łyżek
Cebula: 1 sztuka
Czosnek: 3 ząbki
Imbir: 2 cm
Papryczka chilli: 1/2 sztuki
Marchewka: 2 sztuki
Papryka: 1 sztuka
Kukurydza: 1/2 puszki
Groszek mrożony: 200g
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki
Szpinak: 100g
Bułka tarta: 200g
Płatki drożdżowe: 3 łyżki
Papryka wędzona: 2 łyżeczki
Pieprz i sól: do smaku
Olej: do smarowania

Wykonanie

1
Gotowe

Obierz batata, a następnie ugotuj go lub upiecz. Odsączoną ciecierzycę umieść w kielichu blendera, dodaj batata oraz sos sojowy i zblenduj.

2
Gotowe

Na patelni rozgrzej olej. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek, imbir oraz papryczkę chilli posiekaj i smaż na średnim ogniu przez 3-4 minuty.

3
Gotowe

Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, kukurydzę, groszek oraz cukier trzcinowy Smaż przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.

4
Gotowe

Dodaj szpinak i smaż przez 1 minutę.

5
Gotowe

Zawartość patelni przełóż do miski. Dodaj wcześniej zblendowaną ciecierzycę z batatem, wsyp bułkę tartą oraz przyprawy i bardzo dokładnie połącz ze sobą składniki. W razie potrzeby możesz dosypać troszkę więcej bułki tartej.

6
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ręce co jakiś czas smaruj delikatnie olejem, formuj kotlety warzywne (u mnie wyszło 10 dużych) i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 30 minut. Po tym czasie obróć kotleciki na drugą stronę i piecz przez kolejne 15-20 minut. Smacznego!

Konrad Budzyk

Wegańska szarlotka sypana - Prosty przepis na szarlotkę
previous
Szarlotka sypana
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym - Przepis na wegańskie kopytka
next
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym
Wegańska szarlotka sypana - Prosty przepis na szarlotkę
previous
Szarlotka sypana
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym - Przepis na wegańskie kopytka
next
Kopytka brokułowe w sosie pomidorowym
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here