Wegański słony karmel

0 0
Wegański słony karmel

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Cukier: 100g
Olej kokosowy: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Sól: 1/2 łyżeczki

Jak w prosty sposób przygotować wegański słony karmel? Potrzebujesz tylko mleczko kokosowe, olej kokosowy, cukier, sól oraz szczyptę chęci!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

Share

Lody, naleśniki, ciasta, ciasteczka, a nawet babeczki bardzo często podaje z różnymi smakowitymi dodatkami. Świetnie sprawdzają się sosy, a jednym z moich ulubionych jest słony karmel, który pasuje do praktycznie wszystkiego… Jego przygotowanie nie jest trudne, więc naprawdę warto poświęcić te kilkanaście minut w kuchni, aby cieszyć się jego wyjątkowym i uzależniającym smakiem.

Wegański słony karmel

Do przygotowania tradycyjnego słonego karmelu niezbędna jest oczywiście sól, cukier oraz śmietanka. W wersji wegańskiej śmietankę zastępuje mleczkiem kokosowym, dzięki czemu uzyskuję wegański słony karmel, który może zjeść każdy!

Przepis na Wegański słony karmel

Jak przechowywać wegański słony karmel?

Gotowy słony karmel przelej do czystego słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce maksymalnie przez 2 tygodnie.

A może by tak zjeść słony karmel na śniadanie…?

Pewnie, że tak! Upiecz klasyczne wegańskie gofry, gofry z płatków owsianych, placuszki bez jajek lub wegańskie naleśniki. Połóż na nich ulubione owoce, polej delikatnie słonym karmelem i delektuj się wspaniałym śniadaniem na słodko.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Cukier: 100g
Olej kokosowy: 1 łyżka
Mleczko kokosowe: 1 puszka
Sól: 1/2 łyżeczki

Wykonanie

1
Gotowe

W garnku z grubym dnem umieść cukier (biały kryształ lub cukier puder) i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, aż się rozpuści - zajmie Ci to kilka minut. Uważaj, żeby go nie przypalić, ponieważ słony karmel wyjdzie gorzki!

2
Gotowe

Do rozpuszczonego cukru dodaj olej kokosowy i wymieszaj. Dodaj mleczko kokosowe i cały czas energicznie mieszaj, aby składniki dobrze się połączyły. Gotuj przez 10-15 minut na średnim ogniu. Wsyp soli, posmakuj karmelu i przelej do słoiczka.

Konrad Budzyk

Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 - moja opinia i przepisy
previous
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 – moja opinia i przepisy
Wegańska szarlotka sypana - Prosty przepis na szarlotkę
next
Szarlotka sypana
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 - moja opinia i przepisy
previous
Przenośny blender bezprzewodowy BlendyGo 2 – moja opinia i przepisy
Wegańska szarlotka sypana - Prosty przepis na szarlotkę
next
Szarlotka sypana
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Gabriela

Czy karmel można mrozić?

Daria

Czy nie robiłeś go z brązowego cukru? Bo mój z białego wyglada jak miod 🤔

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here