Drożdżówki z budyniem i kruszonką

0 0
Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Na nadzienie
Budyń waniliowy: 1 opakowanie
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 500 ml
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Przepis na wspaniałe drożdżówki z budyniem, które pamiętam z dzieciństwa...!

  • Serves 12
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Na nadzienie

  • Na kruszonkę

Share

Uwielbiam smak i zapach świeżych, domowych wypieków. Dodatkowo możliwość raczenia się o poranku świeżo zaparzoną kawą i ukręconą przez siebie drożdżówką, to coś wspaniałego!

W związku z tym, że przypadły Wam do gustu wegańskie drożdżówki z serem, postanowiłem zrobić kolejny klasyk z dzieciństwa, czyli drożdżówki z budyniem.

Drożdżówki z budyniem i kruszonką

Dzisiejszy przepis na drożdżówki z budyniem jest wegański, co na moim blogu i w moim życiu jest standardem. Oznacza to, że są to drożdżówki BEZ jajek i BEZ mleka, ale za to ZE smakiem i DLA KAŻDEGO. Tak samo jak przy ostatnim cieście z borówkami, zdecydowałem się również drożdżówki udekorować niezawodną kruszonką.

Przepis na Drożdżówki z budyniem i kruszonką - Wegańskie drożdżówki

Drożdżówki z budyniem – KĄCIK PORAD

  • Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
  • Dodatkowo drożdżówki możesz udekorować lukrem, ale nie jest to konieczne.
  • Upieczone i przestudzone drożdżówki możesz przechowywać maksymalnie dwa dni, ale… u mnie znikły po kilku godzinach, więc bez obaw!
[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 50g
Mąka pszenna: 500g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Na nadzienie
Budyń waniliowy: 1 opakowanie
Cukier trzcinowy: 2 łyżki
Mleko roślinne: 500 ml
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto

Mleko roślinne, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Nadzienie

Gdy ciasto rośnie, przygotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

3
Gotowe

Kruszonka

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Jak zrobić drożdżówki z budyniem?

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i wyrabiaj przez chwilę - gdyby się kleiło do rąk, możesz podsypać je mąką. Podziel ciasto na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek i odstaw do wyrośnięcia pod ściereczką na 10 minut.

5
Gotowe

Przy pomocy dna niedużej szklanki zrób w każdym placuszki wgłębienie na nadzienie (u mnie około 5 cm) - możesz sobie pomóc palcami, aby otwór był większy.

6
Gotowe

Brzegi ciasta posmaruj delikatnie odrobiną mleka roślinnego lub wodą. Do wgłębień daj po 1-2 łyżki budyniu, a następnie posyp obficie kruszonką.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz przez około 20 minut. Po przestygnięciu możesz je dodatkowo udekorować lukrem. Smacznego!

Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę - wegańska kruszonka
previous
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę
Przepis na Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
next
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę - wegańska kruszonka
previous
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę
Przepis na Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
next
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anita

Dałam o połowę mniej cukru do ciasta i dżem figowy zamiast budyniu, pysznie wyszło. Świetny, prosty przepis.

Konrad Budzyk

Dziękuję 🙂

2
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here