Proste wegańskie ciasto z borówkami

0 0
Proste wegańskie ciasto z borówkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 200 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 200g
Cukier trzcinowy: 100g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Olej: 4 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Borówki: 200g
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Szybkie wegańskie ciasto, które zadowoli KAŻDEGO!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Na kruszonkę

Share

W prostocie siła, właśnie dlatego ukręciłem to proste wegańskie ciasto z borówkami! Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, które znajdziesz nawet w osiedlowym sklepie.

Jest to naprawdę szybkie ciasto z borówkami. Od momentu wyciągnięcia miski z szafki, do tej cudownej chwili, gdy wyciągniesz gorące ciasto z piekarnika, powinna minąć zaledwie godzina! Zresztą większość z tego czasu zajmie pieczenie, a Ty w tym czasie możesz odpocząć, ponieważ zmywania i sprzątania nie będzie za wiele.

Proste wegańskie ciasto z borówkami

Dzisiejsze ciasto z borówkami jest wegańskie. Oznacza to, że jest to ciasto BEZ jajek i BEZ mleka, ale ZE wspaniałym smakiem i przeznaczone DLA KAŻDEGO!

Z upieczeniem tego ciasta poradzi sobie każdy, dlatego nie masz na co czekać, trzeba zakasać rękawy i odpalić piekarnik.

Przepis na Proste wegańskie ciasto ucierane z borówkami

Ciasto wegańskie – KĄCIK PORAD

  • Moja tortownica ma średnicę 20cm. Możesz również użyć większej, wtedy ciasto będzie po prostu troszkę niższe.
  • Kruszonkę możesz zrobić z masłem roślinnym, margaryną lub olejem kokosowym.
  • Piecz ciasto z borówkami „do suchego patyczka”. Po wbiciu patyczka w środek ciasta, patyczek powinien być suchy, nieoblepiony przez jeszcze surowe ciasto.
  • Gotowe ciasto krój dopiero po przestudzeniu.

Lubisz takie proste wypieki? Sprawdź koniecznie mój przepis na chlebek bananowy, babkę cytrynową z makiem oraz ciasto z cukinią. Jestem przekonany, że w każdym z tych przepisów się zakochasz!

[Ocena: 4.8]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko sojowe: 200 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 200g
Cukier trzcinowy: 100g
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
Sól: szczypta
Olej: 4 łyżki
Ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
Borówki: 200g
Na kruszonkę
Cukier trzcinowy: 50g
Masło roślinne: 50g
Mąka pszenna: 75g

Wykonanie

1
Gotowe

Wegańskie ciasto z borówkami

W naczynku wymieszaj mleko sojowe z sokiem z cytryny i odstaw na 5 minut. W dużej misce połącz ze sobą mąkę pszenną, cukier trzcinowy, proszek do pieczenia i sól.

2
Gotowe

Do miski z suchymi składnikami dodaj odstawione wcześniej mleko sojowe, olej i ekstrakt waniliowy, wymieszaj dokładnie. Dodaj połowę borówek i jeszcze raz wymieszaj.

3
Gotowe

Kruszonka

Połącz ze sobą cukier, masło roślinne lub olej kokosowy oraz mąkę pszenną. Po kilku minutach ugniatania palcami powinna powstać gotowa do użycia kruszonka.

4
Gotowe

Formę na ciasto (u mnie tortownica) wysmaruj odrobiną oleju i obsyp delikatnie mąką lub wyłóż dokładnie papierem do pieczenia. Przełóż zawartość miski do foremki, połóż na górze pozostałe borówki, udekoruj kruszonką.

5
Gotowe

Piecz w 180 stopniach przez 45-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstaw ciasto do przestygnięcia i... ZAJADAJ!

Przepis na Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
previous
Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę - wegańska kruszonka
next
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę
Przepis na Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
previous
Wegańskie lody bananowe z likierem kawowym
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę - wegańska kruszonka
next
Jak zrobić kruszonkę do ciasta? Prosty przepis na kruszonkę
Subscribe
Powiadom o
guest
32 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Nikola

Same pyszności tutaj. Chętnie spróbuję tego cista

Lukrecja Czarna

Zaczęłam robić ciasto z borówkami. Już wszystko było naszykowane, ale okazało się, że nie mam jajek. Szybki rzut okiem co podpowie internet i jestem tutaj. Do ciasta dałam zwykłe mleko oraz więcej borówek i muszę powiedzieć, że nigdy wcześniej nie jadłam tak pysznego ciasta. 💓

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

JDM

Hej, jakiego masła roślinnego używasz?

JDM

Jakie to dobre wyszło 🙂 ale mam dwa pytanie:

  1. Po co odstawia się to mleko sojowe z cytrną? Po 5 min moje mleko wyglądało jak skiśnięte… coś z nim było nie tak?
  2. Kruszonkę zrobiłam na oleju kokosowym, ale bardzo są wyczuwalne kryształki cukru już po upieczeniu.. czy można to jakoś zmienić?
Yuunna

Co do samej kruszonki się nie wypowiem bo z lenistwa nie robiłam 🙈
Odstawia się mleko z cytryną(można z octem jabłkowym również) aby zrobić roślinny kefir/maślankę. Jeśli ktoś może nabiał to może dać po prostu kefir z mleka krowiego 🙂

Konrad Budzyk

Można jak najbardziej 🙂

Daria

czy mleko owsiane może być? 🙂

Konrad Budzyk

Myślę, że bez problemu 🙂

Maria

Hej, czy jagody mrozone tez beda funkcjonowac?

Konrad Budzyk

Myślę, że tak, ale mogą puścić więcej soku, tak więc istnieje ryzyko zakalca 🙂

Roksa

Czy borówki mogą być mrożone? Moje krzaki są już prawie łyse za to mam dużo mrożonych 😁

Konrad Budzyk

Myślę, że tak, ale mogą puścić więcej soku, tak więc istnieje ryzyko zakalca 🙂

Ania

Czy przy zastąpieniu mąki pszennej bezglutenową, też wyjdzie ?☺️

Konrad Budzyk

Nie robiłem niestety z bezglutenową, więc nie chcę obiecywać 🙂

Kasia

Żadne jadlonomie czy inne dziwactwa , tylko to ciasto wychodzi przepyszne, robiłam z różnych przepisów i zawsze wychodziło mi glutowate , ciężkie , jedno nawet wyrzuciłam mimo , że przepis ogólnie jest bardzo podobny i jest super prosty mąka , olej , mleko , jednak
tylko z tego przepisu wychodzi idealne , puszyste . Robię już 8 raz , już na pamięć znam proporcje, z truskawkami , rabarbarem , czereśniami . No bajka .

Konrad Budzyk

Ooo bardzo mi miło, że przepis się sprawdza <3

Edyta

Super przepis, dzieci zadowolone, od kiedy znalazłam przepis pieczone już z 10 razy, próbowałam też z malinami i rowniez smaczne 🙂

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło! 🙂

32
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here