Ingredients
-
Na ciasto
-
300 ml Mleko roślinne
-
30g Drożdże świeże
-
4 łyżki Cukier
-
500g Mąka pszenna
-
1/2 łyżeczki Sól
-
70g Masło roślinne
-
Dodatkowo
-
60g Masło roslinne
-
100g Cukier trzcinowy
-
15g Cynamon
-
Lukier
-
8 łyżek Cukier puder
-
2-3 łyżki Woda
Puszyste, idealnie słodkie i przyjemnie cynamonowe… Takie właśnie są dzisiejsze bułeczki cynamonowe, nazywane również cynamonkami. Już w trakcie pieczenia całe mieszkanie wypełniło się ich cudownym zapachem.
Gdy tylko ukręciłem je po raz pierwszy, zastanawiałem się jak ja je wszystkie zjem… Oczywiście po skosztowaniu pierwszej cynamonki obawy zostały rozwiane, a chwilę później cała blaszka cynamonek zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach…
Bułeczki cynamonowe – KĄCIK PORAD
Drożdżowe ślimaczki cynamonowe są banalnie proste do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, szczyptę chęci i oczywiście troszkę wolnego czasu.
- Wlej dowolne roślinne mleko. Ja użyłem mleka sojowego.
- Masło roślinne możesz również zastąpić np. olejem kokosowym.
Czym udekorować cynamonki?
U mnie był to klasyczny lukier na bazie cukru pudru, ponieważ pasuje on do nich moim zdaniem najbardziej. Oczywiście możesz również zajadać je bez dekoracji!
Wegańskie bułeczki cynamonowe
W związku z tym, że cynamonki zrobiłem BEZ JAJEK i BEZ MLEKA, to nadają się one DLA KAŻDEGO. Jeśli lubisz tego typu przepisy, to zobacz również placuszki bez jajek oraz gofry bez jajek. Są to klasyczne przepisy w wegańskim wydaniu.
Składniki
Na ciasto |
|
Mleko roślinne: 300 ml | |
Drożdże świeże: 30g | |
Cukier: 4 łyżki | |
Mąka pszenna: 500g | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Masło roślinne: 70g | |
Dodatkowo |
|
Masło roslinne: 60g | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Cynamon: 15g | |
Lukier |
|
Cukier puder: 8 łyżek | |
Woda: 2-3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić cynamonki?W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Powinna powstać po tym czasie pianka. To oznaka, że drożdże "ruszyły". |
2
Gotowe
|
Do miski dosyp mąkę, sól oraz wlej roztopione masło roślinne lub olej. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do miski i przykryj ściereczką na 15 minut, do podrośnięcia. |
3
Gotowe
|
Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm. |
4
Gotowe
|
Ciasto posmaruj rozpuszczonym masłem roślinnym, zostawiając troszkę miejsca na brzegach. Posyp obficie wymieszanym wcześniej w miseczce cynamonem i cukrem. |
5
Gotowe
|
Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm. Jeśli chcesz kroić na stolnicy silikonowej tak jak ja, to uważaj, żeby jej nie przeciąć! |
6
Gotowe
|
Nasmaruj foremkę odrobiną oleju lub masła roślinnego. Poukładaj ślimaczki cynamonowe, lekko je dociskając. Opcjonalnie posmaruj je po wierzchu odrobiną mleka roślinnego. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 minut. |
7
Gotowe
|
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż foremkę ze ślimaczkami do środka i piecz przez około 20 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia. |
8
Gotowe
|
Składniki na lukier wymieszaj ze sobą, posmaruj przestygnięte bułeczki cynamonowe i... ZAJADAJ! |
Super przepis, bardzo za niego dziekuje, wszystkim mega smakuje(ze mna na czele) i nie moge sie nadziwic jak miekkie i puszuste sa wieeele godzin po upieczeniu, CUDO!!
Super, bardzo mi miło, że cynamonki posmakowały! 🙂
Po przejrzeniu samych zdjęć twoich przepisów zgłodniałam okrutnie. Wszystko to co lubię 😋
Najlepsze bułeczki😋. Już kolejny raz goszczą na naszym stole.
Bardzo mi miło <3
Czy można użyć maki orkiszowej?
Tak 🙂
A jak to przeliczyc na suche drozdze? Niestety nie mam dostepu do swiezych.
Teoretycznie powinno wystarczyć około 15g suchych drożdży 🙂
14g suchych odpowiada 50g świeżych
Ja dalam dwie paczki suchych drozdzy i wyszlo super.
Jeśli chciałabym zamiast cukru trzcinowego użyć białego to w jakiej ilości go dodać?
Tyle samo 🙂
Hej, testowałam już wiele przepisów na cynamonki, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Robiłam już kilka razy, zastanawiam się jak z mrożeniem? Czy jeśli chcialabym je zamrozić to zrobić to przed upieczeniem czy po? Pozdrawiam i dziękuje za super przepisy!
Bardzo mi miło, że przepis na cynamonki się sprawdza 🙂 Mrozić można po upieczeniu 🙂
A w jakiej wielkości blachy najlepiej upiec?
już mi drożdże rosną i nie mogę się doczekać! :))
Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia, bo nie muszą się one nawet stykać. Mogą być luźno ułożone na dużej blaszce i być osobnymi drożdżówkami lub blisko siebie w foremce – wtedy będą jak u mnie 🙂
Jakiej wielkości ma pan blachę?
36x23cm 🙂
Czy mogę użyć suchych drożdży? Jak tak to ile?
Myślę, że 14g suchych drożdży będzie ok 🙂