Bułeczki cynamonowe

0 0
Bułeczki cynamonowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 300 ml
Drożdże świeże: 30g
Cukier: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1/2 łyżeczki
Masło roślinne: 70g
Dodatkowo
Masło roslinne: 60g
Cukier trzcinowy: 100g
Cynamon: 15g
Lukier
Cukier puder: 8 łyżek
Woda: 2-3 łyżki

Masz ochotę na pyszną klasykę? Zrób cynamonowe bułeczki!

  • Serves 15
  • Medium

Ingredients

  • Na ciasto

  • Dodatkowo

  • Lukier

Share

Puszyste, idealnie słodkie i przyjemnie cynamonowe… Takie właśnie są dzisiejsze bułeczki cynamonowe, nazywane również cynamonkami. Już w trakcie pieczenia całe mieszkanie wypełniło się ich cudownym zapachem.

Gdy tylko ukręciłem je po raz pierwszy, zastanawiałem się jak ja je wszystkie zjem… Oczywiście po skosztowaniu pierwszej cynamonki obawy zostały rozwiane, a chwilę później cała blaszka cynamonek zniknęła w niewyjaśnionych okolicznościach…

Bułeczki cynamonowe - przepis na cynamonki wegańskie

Bułeczki cynamonowe – KĄCIK PORAD

Drożdżowe ślimaczki cynamonowe są banalnie proste do wykonania. Potrzebujesz zaledwie kilku łatwo dostępnych składników, szczyptę chęci i oczywiście troszkę wolnego czasu.

  • Wlej dowolne roślinne mleko. Ja użyłem mleka sojowego.
  • Masło roślinne możesz również zastąpić np. olejem kokosowym.

Czym udekorować cynamonki?

U mnie był to klasyczny lukier na bazie cukru pudru, ponieważ pasuje on do nich moim zdaniem najbardziej. Oczywiście możesz również zajadać je bez dekoracji!

Bułeczki cynamonowe - przepis na cynamonki wegańskie

Wegańskie bułeczki cynamonowe

W związku z tym, że cynamonki zrobiłem BEZ JAJEK i BEZ MLEKA, to nadają się one DLA KAŻDEGO. Jeśli lubisz tego typu przepisy, to zobacz również placuszki bez jajek oraz gofry bez jajek. Są to klasyczne przepisy w wegańskim wydaniu.

[Ocena: 4.6]

Składniki

Ilość porcji:
Na ciasto
Mleko roślinne: 300 ml
Drożdże świeże: 30g
Cukier: 4 łyżki
Mąka pszenna: 500g
Sól: 1/2 łyżeczki
Masło roślinne: 70g
Dodatkowo
Masło roslinne: 60g
Cukier trzcinowy: 100g
Cynamon: 15g
Lukier
Cukier puder: 8 łyżek
Woda: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Jak zrobić cynamonki?

W dużej misce wymieszaj mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Powinna powstać po tym czasie pianka. To oznaka, że drożdże "ruszyły".

2
Gotowe

Do miski dosyp mąkę, sól oraz wlej roztopione masło roślinne lub olej. Wyrób gładkie ciasto, przełóż do miski i przykryj ściereczką na 15 minut, do podrośnięcia.

3
Gotowe

Na stolnicy rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45x30cm.

4
Gotowe

Ciasto posmaruj rozpuszczonym masłem roślinnym, zostawiając troszkę miejsca na brzegach. Posyp obficie wymieszanym wcześniej w miseczce cynamonem i cukrem.

5
Gotowe

Zwijaj ciasto. Następnie ostrożnie pokrój na kawałki o grubości 2-3cm. Jeśli chcesz kroić na stolnicy silikonowej tak jak ja, to uważaj, żeby jej nie przeciąć!

6
Gotowe

Nasmaruj foremkę odrobiną oleju lub masła roślinnego. Poukładaj ślimaczki cynamonowe, lekko je dociskając. Opcjonalnie posmaruj je po wierzchu odrobiną mleka roślinnego. Przykryj ściereczką do wyrośnięcia, na około 15 minut.

7
Gotowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Włóż foremkę ze ślimaczkami do środka i piecz przez około 20 minut. Gdy będą już rumiane, wyjmij je z piekarnika, odstaw do przestygnięcia.

8
Gotowe

Składniki na lukier wymieszaj ze sobą, posmaruj przestygnięte bułeczki cynamonowe i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Przepis na Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym
previous
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym
Jak ugotować kukurydzę? Jak zrobić kukurydzę w kolbie
next
Jak ugotować kukurydzę?
Przepis na Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym
previous
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym
Jak ugotować kukurydzę? Jak zrobić kukurydzę w kolbie
next
Jak ugotować kukurydzę?
Subscribe
Powiadom o
guest
76 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa

Super przepis, bardzo za niego dziekuje, wszystkim mega smakuje(ze mna na czele) i nie moge sie nadziwic jak miekkie i puszuste sa wieeele godzin po upieczeniu, CUDO!!

Konrad Budzyk

Super, bardzo mi miło, że cynamonki posmakowały! 🙂

Marta

Po przejrzeniu samych zdjęć twoich przepisów zgłodniałam okrutnie. Wszystko to co lubię 😋

Magdalena

Najlepsze bułeczki😋. Już kolejny raz goszczą na naszym stole.

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

Kasia

Czy można użyć maki orkiszowej?

Konrad Budzyk

Tak 🙂

Mia

A jak to przeliczyc na suche drozdze? Niestety nie mam dostepu do swiezych.

Konrad Budzyk

Teoretycznie powinno wystarczyć około 15g suchych drożdży 🙂

Kornelia

14g suchych odpowiada 50g świeżych

Magdalena

Ja dalam dwie paczki suchych drozdzy i wyszlo super.

Aleksandra

Jeśli chciałabym zamiast cukru trzcinowego użyć białego to w jakiej ilości go dodać?

Konrad Budzyk

Tyle samo 🙂

Karina

Hej, testowałam już wiele przepisów na cynamonki, ale ten jest zdecydowanie najlepszy! Robiłam już kilka razy, zastanawiam się jak z mrożeniem? Czy jeśli chcialabym je zamrozić to zrobić to przed upieczeniem czy po? Pozdrawiam i dziękuje za super przepisy!

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, że przepis na cynamonki się sprawdza 🙂 Mrozić można po upieczeniu 🙂

Julia

A w jakiej wielkości blachy najlepiej upiec?
już mi drożdże rosną i nie mogę się doczekać! :))

Konrad Budzyk

Tak na prawdę nie ma to większego znaczenia, bo nie muszą się one nawet stykać. Mogą być luźno ułożone na dużej blaszce i być osobnymi drożdżówkami lub blisko siebie w foremce – wtedy będą jak u mnie 🙂

Natalia

Jakiej wielkości ma pan blachę?

Konrad Budzyk

36x23cm 🙂

Maria

Czy mogę użyć suchych drożdży? Jak tak to ile?

Konrad Budzyk

Myślę, że 14g suchych drożdży będzie ok 🙂

76
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here