Ingredients
-
3 średnie Papryka
-
100g Ryż basmati
-
50g Zielona soczewica
-
250g Pieczarki
-
1 mała Cebula
-
1 łyżka Olej
-
Beszamel
-
2 łyżki Olej
-
2 łyżki Mąka pszenna
-
300 ml Mleko roślinne
-
szczypta Gałka muszkatołowa
-
szczypta Pieprz i sól
-
1 ząbek Czosnek
-
Sos pomidorowy
-
2 puszki Pomidory
-
1 mała Czerwona cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
1-2 łyżeczki Zioła prowansalskie
-
1 łyżeczka Cukier
-
szczypta Cynamon
-
do smaku Pieprz i sól
Faszerowane warzywa, to obowiązkowa pozycja w moim letnim, kuchennym repertuarze. Na przemian faszeruję cukinię i paprykę, ponieważ są to warzywa, które moim zdaniem najlepiej się do tego nadają. Tym razem ukręciłem dla siebie, jak i oczywiście dla Was paprykę faszerowaną ryżem, zapiekaną w sosie pomidorowym.
Papryka faszerowana ryżem i pieczarkami w sosie pomidorowym
Połączenie delikatnego ryżu i sosu beszamelowego z papryką i pomidorami, to mój sposób na dzisiejszy prosty, pyszny i udany obiad. Dodatek zielonej soczewicy sprawia, że gotowe danie jest jeszcze bardziej treściwe i zdrowsze. Jeśli nie przepadasz za soczewicą, to możesz ją śmiało zastąpić np. ugotowaną ciecierzycą lub innym strączkiem.
Do przygotowania beszamelu polecam mleko sojowe. Sprawdza się ono najlepiej, ale oczywiście możesz użyć również każdego innego, które akurat masz pod ręką.
Jeśli lubisz faszerowane warzywa, to na blogu czeka na Ciebie również cukinia faszerowana kaszą jaglaną oraz papryka faszerowana kaszą pęczak.
Składniki
Papryka: 3 średnie | |
Ryż basmati: 100g | |
Zielona soczewica: 50g | |
Pieczarki: 250g | |
Cebula: 1 mała | |
Olej: 1 łyżka | |
Beszamel |
|
Olej: 2 łyżki | |
Mąka pszenna: 2 łyżki | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Gałka muszkatołowa: szczypta | |
Pieprz i sól: szczypta | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Sos pomidorowy |
|
Pomidory: 2 puszki | |
Czerwona cebula: 1 mała | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Zioła prowansalskie: 1-2 łyżeczki | |
Cukier: 1 łyżeczka | |
Cynamon: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
W garnku rozgrzej na średnim ogniu olej. Dodaj mąkę, przysmaż przez 30 sekund ciągle mieszając, przy pomocy trzepaczki. Wlej mleko stale mieszając. Dodaj przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do momentu zgęstnienia - dosłownie chwilę. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać trzepaczką, bo inaczej możesz przypalić. Wlej ponad połowę gotowego beszamelu do miski z ryżem i wymieszaj. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Nie jadłam jeszcze takich. jestem ciekawa smaku.
Moje właśnie idą do piekarnika. Jestem ciekawa rezultatu
Super! 🙂