Ingredients
-
pęczek Zielone szparagi
-
2 łyżki Oliwa
-
duża szczypta Pieprz i sól
Jak upiec zielone szparagi?
Sezon na zielone szparagi trwa stosunkowo krótko, ponieważ możemy się nimi cieszyć przez zaledwie 2 miesiące. Maj oraz czerwiec są miesiącami w których najlepiej po nie sięgać, ponieważ są właśnie w tedy najsmaczniejsze i zawierają najwięcej wartości odżywczych. Małe jarzyniaki, stragany oraz wielkie markety… Wszystkie te miejsca mają półki, regały, a nawet całe palety zielonych szparagów, czekających na Ciebie.
Upieczone szparagi są świetnym dodatkiem do obiadu. Warto upiec je w towarzystwie pomidorków koktajlowych, które wspaniale się z nimi komponują. Zielone szparagi nie potrzebują tak na prawdę nic poza oliwą, pieprzem oraz solą. To właśnie w ich towarzystwie smakują najlepiej!
Czy szparagi są zdrowe?
Oczywiście, że tak! Zielone szparagi są bogate w witaminę K, C, E, kwas foliowy, potas, magnez oraz fosfor. Ze względu na dużą zawartość błonnika, poprawiają perystaltykę jelit. Szparagi są doskonałym produktem do włączenia do diety PCOS. Jeżeli szukasz pomocy, to dietetyk PCOS pomoże Ci ułożyć odpowiednią dietę.
Składniki
Zielone szparagi: pęczek | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Pieprz i sól: duża szczypta |