Ingredients
-
1 łyżeczka Olej kokosowy
-
1/2 łyżeczki Kurkuma
-
1/4 łyżeczki Imbir
-
1/4 łyżeczki Cynamon
-
szczypta Pieprz
-
75g Płatki owsiane górskie
-
250 ml Mleko roślinne
-
1 sztuka Mandarynka
-
1 łyżeczka Syrop klonowy
-
do podania Orzechy
Złota owsianka z kurkumą
Zdrowe i zarazem wyjątkowe w smaku śniadanie na słodko, którego przygotowanie zajmie Ci dosłownie 15 minut. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, niewielki garnek i szczypta chęci! Z tym przepisem przekonasz się, że siła drzemie w prostocie. ZŁOTA OWSIANKA JEST HICIOREM! Nie przepadasz za kurkumą? Spróbuj tej niecodziennej owsianki, a zmienisz zdanie na jej temat.
- Dlaczego złota owsianka jest zdrowa?
Jej niesamowita moc drzemie w kurkumie, a dokładniej w kurkuminie, która jest jej częścią. Kurkumina ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne, wspomaga trawienie, działa przeciwzapalnie… Tłuszcz oraz piperyna znajdująca się w pieprzu, ułatwiają wchłanianie się kurkuminy, dlatego są to bardzo ważne składniki dzisiejszego przepisu.
- Jakiego mleka użyć do owsianki?
Złota owsianka świetnie smakuje z każdym rodzajem mleka. Najbardziej polecam Ci domowe mleko kokosowe oraz mleko z nerkowców, ale świetnie sprawdzi się również każde inne domowe jak i sklepowe mleko roślinne.
- Z czym możesz podać owsiankę?
Użyj dowolnych orzechów, syropu klonowego oraz świeżych i suszonych owoców. Dla mnie złota owsianka rewelacyjnie smakuje z dodatkiem rodzynek, suszonych moreli oraz uprażonych migdałów.
Szukasz sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem płatków owsianych? Sprawdź koniecznie śniadaniowe zdrowe ciastka owsiane oraz gofry z płatków owsianych, do przygotowania których nie potrzebujesz mąki, ani cukru. Chcesz zabrać ze sobą w drogę coś pożywnego, zdrowego i słodkiego? Czekoladowe batoniki z płatków owsianych to coś, czego potrzebujesz!
Składniki
Olej kokosowy: 1 łyżeczka | |
Kurkuma: 1/2 łyżeczki | |
Imbir: 1/4 łyżeczki | |
Cynamon: 1/4 łyżeczki | |
Pieprz: szczypta | |
Płatki owsiane górskie: 75g | |
Mleko roślinne: 250 ml | |
Mandarynka: 1 sztuka | |
Syrop klonowy: 1 łyżeczka | |
Orzechy: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
W garnku umieść olej kokosowy oraz przyprawy i podgrzej je na małym ogniu przez dosłownie 30-60 sekund. |
2
Gotowe
|
Do garnka dodaj płatki owsiane, mleko roślinne, sok wyciśnięty z mandarynki i gotuj na średnim ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodaj syrop klonowy. W razie potrzeby dolej troszkę więcej mleka roślinnego. |
3
Gotowe
|
Zawartość garnka przełóż do miseczki. Złota owsianka świetnie smakuje z posiekanymi orzechami. Jeśli wolisz słodsze owsianki, to polej ją dodatkową porcją syropu klonowego. Smacznego! |
Właśnie wylądowała w mojej miseczce. Jest idealna ❤️