Ingredients
-
1 średni Por
-
2 łyżki Olej
-
500g Pieczarki
-
4 ząbki Czosnek
-
250g Ryż basmati
-
200-300g Mleczko kokosowe
-
500 ml Bulion warzywny
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
2 łyżki Płatki drożdżowe
-
do podania Zielona pietruszka
Zapiekanka z ryżem i pieczarkami
Jakie rzucam sobie dziś wyzwanie? Tanie, proste i szybkie gotowanie! Jeśli chcesz cieszyć się smacznym posiłkiem, wcale nie musisz godzinami ślęczeć w kuchni. Zapiekanka z ryżem i pieczarkami, to mój sposób na szybki i smaczny obiad.
Jaka jest zapiekanka z ryżem i pieczarkami?
Połączenie kremowego mleczka kokosowego oraz „ostrego” pora i czosnku, to gwarancja uzyskania delikatnego, subtelnego, ale jednocześnie aromatycznego sosu. Do tego dorzucamy ryż, który podczas pieczenia przechodzi wcześniej wspomnianymi smakami i podsmażone pieczarki… Kilka chwil w piekarniku i prosta zapiekanka z ryżem i pieczarkami jest już gotowa.
Chcesz, żeby danie było jeszcze bardziej treściwe? Możesz dołożyć do pieczenia np. ugotowaną wcześniej ciecierzycę!
Lubisz takie proste dania? Zapraszam Cię do wspólnego gotowania! Ostatnio na bloga zawitały spaghetti z piekarnika oraz kasza pęczak z zieloną soczewicą, które są jak dzisiejsza zapiekanka z ryżem i pieczarkami… PROSTE I PYSZNE 😊
Zapiekana z ryżem – KĄCIK PORAD
- Jeśli chcesz, możesz dołożyć grzybów leśnych suszonych lub świeżych.
- Naczynie żaroodporne u mnie było odkryte, ponieważ lubię, gdy górna część zapiekanki jest przypieczona. Jeśli chcesz, możesz naczynie również przykryć.
Składniki
Por: 1 średni | |
Olej: 2 łyżki | |
Pieczarki: 500g | |
Czosnek: 4 ząbki | |
Ryż basmati: 250g | |
Mleczko kokosowe: 200-300g | |
Bulion warzywny: 500 ml | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 2 łyżki | |
Zielona pietruszka: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
A dzisiaj myślałam czy jest zapiekanka z ryżu. 🙂 Ale trafiłam !
Czy to mleczko kokosowe jest niezbędne?
Wg mnie tak, ale finalnie nie czuć smaku kokosowego.
Bardzo dobre, jednak dla mnie pasuje raczej jako dodatek do czegoś niż główne danie.
Bomba😊wypróbowane. Polecam następnego dnia jak już się smaki przegryzą