Ingredients
-
1 sztuka Cebula
-
2 ząbki Czosnek
-
2 łyżki Oliwa
-
500g Cukinia
-
200g Ziemniaki
-
1 litr Bulion warzywny
-
1 sztuka Awokado
-
2-3 łyżki Sok z limonki
-
1 łyżeczka Tymianek
-
do smaku Sól i pieprz
Zupa krem z cukinii i awokado
Klasyczny krem z cukinii w towarzystwie awokado, to gwarancja uzyskania niesamowicie kremowej, gęstej, aksamitnej i pysznej zupy, bez konieczności używania śmietanki lub mleczka kokosowego! Właśnie dzięki temu, dzisiejsza zupa krem z cukinii i awokado, jest jeszcze zdrowsza.
Z czym podawać krem z cukinii?
Tym razem przygotowałem małe grzanki, z bułek do hot dogów. Świetnie oczywiście sprawdzą się również klasyczne grzanki do zupy, uprażone nasiona słonecznika lub dyni oraz domowe bułki pszenne… Co kto lubi 😊 Dodatkowo do dekoracji polecam użycie świeżego tymianku, ponieważ cudownie pachnie.
Krem z cukinii i awokado – KĄCIK PORAD
- Pamiętaj, żeby awokado było dojrzałe. Ja użyłem odmiany HASS.
- Nie mniej ważna jest sama cukinia. Czasami niestety zdarzają się gorzkie cukinie, które negatywnie mogą wpłynąć na smak zupy. Jeśli już z takiej zrobisz krem z cukinii i chcesz uratować zupę, możesz dodać troszkę cukru i mleczka kokosowego, żeby zneutralizować gorycz.
- Jeśli nie masz soku z limonki, możesz zastąpić go sokiem z cytryny.
Cukinię możesz również wykorzystać na kilka innych sposobów. Na blogu znajdziesz m.in. aromatyczne curry z cukinią i ciecierzycą. Poza tym z cukinii można również przygotować coś SŁODKIEGO! Ciasto z cukinią i muffiny z cukinii są naprawdę rewelacyjne.
Składniki
Cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 2 ząbki | |
Oliwa: 2 łyżki | |
Cukinia: 500g | |
Ziemniaki: 200g | |
Bulion warzywny: 1 litr | |
Awokado: 1 sztuka | |
Sok z limonki: 2-3 łyżki | |
Tymianek: 1 łyżeczka | |
Sól i pieprz: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj, w garnku rozgrzej oliwę i smaż je przez 2-3 minuty. |
2
Gotowe
|
Cukinię i ziemniaki pokrój w kostkę, dorzuć do garnka i smaż jeszcze 2 minuty. Po tym czasie wlej bulion i gotuj zupę przez około 20 minut - warzywa muszą być miękkie. |
3
Gotowe
|
Ugotowaną zupę umieść w kielichu blendera, dodaj awokado wydrążone ze skórki, sok z limonki, tymianek, pieprz oraz sól. Zblenduj na gładki krem. Dopraw do smaku i... ZAJADAJ! Smacznego. |
Chętnie spróbuję. Taki krem to dla mnie nowość
Przepis wygląda obiecująco! 🙂