Ingredients
-
2 sztuki Bakłażan
-
1-2 ząbki Czosnek
-
3 łyżki Tahini
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
do polania Oliwa
-
do smaku Pieprz i sól
Baba ghanoush, czyli pasta z bakłażana
Bardzo lubię przygotowywać zarówno nowe, wyjątkowe w smaku smarowidła, jak i klasyki, które nigdy się nie nudzą. Zazwyczaj pod ostrzami mojego blendera ląduje ciecierzyca, która zamienia się w kremowy, klasyczny hummus lub pieczony bakłażan, z którego wychodzi niesamowita baba ghanoush, czyli po naszemu… PASTA Z BAKŁAŻANA!
Baba ghanoush, jest popularna na Bliskim Wschodzie i podaje się ją w formie pasty lub dipu. Skrywa ona w sobie cudownego, pieczonego bakłażana oraz pastę sezamową. To właśnie te dwa składniki stoją za jej wspaniałym i niepowtarzalnym smakiem.
Lubisz takie smarowidła? Sprawdź koniecznie moją książkę pt. „HUMMUSY I PASTY„, w której znajdziesz więcej inspiracji, na ciekawe, mniej klasyczne pasty!
Jak podawać baba ghanoush?
Polecam Ci skropienie gotowej pasty oliwą z oliwek oraz posypanie ziarenkami z owocu granatu i porwaną, zieloną pietruszką. Jeśli chcesz, możesz również do dekoracji użyć świeżych liści mięty, posypać ją kuminem lub papryką w proszku.
Z czym podawać baba ghanoush?
Pasta z bakłażana świetnie smakuje zarówno ze świeżym pieczywem, jak i warzywami pokrojonymi w słupki. Możesz do niej również upiec domowe bułki pszenne lub ukręcić podpłomyki z patelni. Chcesz zatopić w dzisiejszej paście coś bezglutenowego? Na blogu znajdziesz również bezglutenowe krakersy z ziaren oraz chleb gryczany… Baba ghanoush smakuje rewelacyjnie niemalże ze wszystkim!
Składniki
Bakłażan: 2 sztuki | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Tahini: 3 łyżki | |
Sok z cytryny: 3 łyżki | |
Oliwa: do polania | |
Pieprz i sól: do smaku |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Jak zrobić baba ghanoush? |
2
Gotowe
|
Upieczonego bakłażana wyjmij z piekarnika i przestudź przez chwilę. Przy pomocy łyżki oddziel miąższ, umieść go na sitku i delikatnie odciśnij z nadmiaru wody. Przełóż go do kielicha blendera lub wysokiego naczynia, dodaj obrany czosnek, tahini oraz sok z cytryny i zblenduj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. |
Chętnie spróbuję. Nie jadłam nigdy takiej pasty, zapowiada się smacznie,
Robiłam niejednokrotnie z przepisu z Twojej książki. Mój mąż się zachwyca za każdym razem💪🙈🥰
Ooo, również spróbuję, bo takiej pasty nie miałam przyjemności jeszcze zasmakować, a bakłażany uwielbiam, więc dużo sobie po niej obiecuję:D
Ja razem z bakłażanem pieke 2 pietruszki pokrojone na 4 i dodaje do pozostalych składników.
Super pomysł! 🙂
Jak dla mnie zdecydowanie za dużo czosnku w tych proporcjach. Dominuje smakiem. Zredukowalabym go do 1/2 zabka na 2 bakłażany.
Wszystko zależy na pewno od ostrości czosnku. Czasami trafi się delikatny, a nie raz bardzo mocny niestety 🙁
A czy zamiast świeżego czosnku można dodać pieczony
Można 🙂
Czy można dorzucić pieczoną cukinię?
Mam nadmiar – wszystkim znajomym obrodziło i chętnie się dzielą 😉
Jadę w piątek na lokalny targ – mam nadzieję, że będą bakłażany 🙂
Przepraszam, ale to wyszło ohydne 😢 kwaśne, gorzkie i o konsystencji zwarzonego kremu. 😢
Cześć, czy na pewno zrobiłaś wszystko zgodnie z przepisem :)?
Mój też wyszedł niejadalny. Za dużo czosnku i cytryny, i sam bakłażan musiał mieć dużo solaniny.
Wspaniały smak, przepis rewelacja 🤗