Ingredients
-
500g Brokuł
-
1 kostka Tofu wędzone
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżka Sos sojowy
-
Sos
-
100g Jogurt roślinny
-
100g Majonez wegański
-
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
-
1-2 ząbki Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 mała Czerwona cebula
-
2 garści Słonecznik
-
2 garści Suszona żurawina
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
Dzisiaj ukręciłem dla siebie jak i dla Was sałatkę, która sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu, jak i danie samo w sobie. Znajdziecie w niej przede wszystkim jędrne, soczyście zielone różyczki brokułów, chrupiący słonecznik i kremowy, czosnkowy majonezowo-jogurtowy sos… Sałatka z brokułem WYMIATA 😊
Kluczem do pysznej sałatki, jest dobrze ugotowany brokuł. Musi być jędrny, zielony i… pełny smaku. Jeśli nie wiesz jak go przygotować, to zobacz mój poradnik jak gotować brokuły.
Zastanawiasz się z czym sałatka z brokułem będzie smakowała najlepiej? Moim zdaniem warto ukręcić podpłomyki, domowe bułki pszenne, a w wersji bezglutenowej… upiec chleb gryczany lub ugotować ryż.
P.S. Do stworzenia sosu użyłem jogurtu kokosowego naturalnego oraz zrobiłem domowy sojonez, czyli wegański majonez.
Składniki
Brokuł: 500g | |
Tofu wędzone: 1 kostka | |
Olej: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Sos |
|
Jogurt roślinny: 100g | |
Majonez wegański: 100g | |
Zioła prowansalskie: 1 łyżeczka | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Czerwona cebula: 1 mała | |
Słonecznik: 2 garści | |
Suszona żurawina: 2 garści |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Nie dodałam żurawiny, bo akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo dobra 🙂 Jedynie dla mnie ta cebulka za bardzo się wybijała smakiem i była za ostra, ale może to kwestia upodobań (albo może trzeba było sobie wcześniej połączyć wszystko z sosem i by się trochę przegryzła).
Narobiłaś mi smaka. Jutro biegnę na zakupy i muszę zrobić
Bardzo dawno nie robiłam takiej. A dzisiaj zjadłam brokuł 😀