Ingredients
-
500g Brokuł
-
1 kostka Tofu wędzone
-
1 łyżka Olej
-
1 łyżka Sos sojowy
-
Sos
-
100g Jogurt roślinny
-
100g Majonez wegański
-
1 łyżeczka Zioła prowansalskie
-
1-2 ząbki Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
1 mała Czerwona cebula
-
2 garści Słonecznik
-
2 garści Suszona żurawina
Sałatka z brokułem i prażonym słonecznikiem
Dzisiaj ukręciłem dla siebie jak i dla Was sałatkę, która sprawdzi się świetnie jako dodatek do obiadu, jak i danie samo w sobie. Znajdziecie w niej przede wszystkim jędrne, soczyście zielone różyczki brokułów, chrupiący słonecznik i kremowy, czosnkowy majonezowo-jogurtowy sos… Sałatka z brokułem WYMIATA
Kluczem do pysznej sałatki, jest dobrze ugotowany brokuł. Musi być jędrny, zielony i… pełny smaku. Jeśli nie wiesz jak go przygotować, to zobacz mój poradnik jak gotować brokuły.
Zastanawiasz się z czym sałatka z brokułem będzie smakowała najlepiej? Moim zdaniem warto ukręcić podpłomyki, domowe bułki pszenne, a w wersji bezglutenowej… upiec chleb gryczany lub ugotować ryż.
P.S. Do stworzenia sosu użyłem jogurtu kokosowego naturalnego oraz zrobiłem domowy sojonez, czyli wegański majonez.
Składniki
Brokuł: 500g | |
Tofu wędzone: 1 kostka | |
Olej: 1 łyżka | |
Sos sojowy: 1 łyżka | |
Sos |
|
Jogurt roślinny: 100g | |
Majonez wegański: 100g | |
Zioła prowansalskie: 1 łyżeczka | |
Czosnek: 1-2 ząbki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Czerwona cebula: 1 mała | |
Słonecznik: 2 garści | |
Suszona żurawina: 2 garści |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Nie dodałam żurawiny, bo akurat nie miałam, ale i tak wyszła bardzo dobra
Jedynie dla mnie ta cebulka za bardzo się wybijała smakiem i była za ostra, ale może to kwestia upodobań (albo może trzeba było sobie wcześniej połączyć wszystko z sosem i by się trochę przegryzła).
Narobiłaś mi smaka. Jutro biegnę na zakupy i muszę zrobić
Bardzo dawno nie robiłam takiej. A dzisiaj zjadłam brokuł