Ingredients
-
1 sztuka Brokuł
-
250 ml Mleko roślinne
-
1 łyżka Ocet jabłkowy
-
100g Mąka pszenna
-
2 łyżeczki Czosnek granulowany
-
1/2 łyżeczki Sól
-
szczypta Pieprz
-
do panierowania Bułka tarta
-
4 łyżki Olej
-
100g Sos sriracha
-
100g Ketchup
Pieczony brokuł w pikantnej panierce
Delikatny brokuł, słodko-pikantna panierka i do tego dobry, kremowy sos… Takie przystawki, to ja rozumiem! Warzywa wcale nie muszą być nudne, a dzisiejszy pieczony brokuł, to idealny tego przykład.
Z czym podawać pieczone brokuły?
Tym razem ukręciłem domowy sojonez, ale świetnie sprawdzi się również wegański sos czosnkowy, sos tatarski lub każdy inny delikatny i kremowy sos. Jeśli chcesz zrobić pieczone brokuły na obiad, to polecam podać je z puree ziemniaczanym i ulubioną sałatką.
[Ocena: 4.5]
Składniki
Ilość porcji:
Brokuł: 1 sztuka | |
Mleko roślinne: 250 ml | |
Ocet jabłkowy: 1 łyżka | |
Mąka pszenna: 100g | |
Czosnek granulowany: 2 łyżeczki | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz: szczypta | |
Bułka tarta: do panierowania | |
Olej: 4 łyżki | |
Sos sriracha: 100g | |
Ketchup: 100g |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
Wygląda pysznie. Czy te brokuły wychodzą chrupiące?
😍 te brokuły wychodzą chrupiące?
Te akurat chrupiące nie wychodzą. Są bardziej jak „w cieście” 🙂
Właśnie szukałam nowego sposobu na brokuł 🙂 Może moje dziecko się przekona
Czym mogę zostawić Sos sriracha jeśli nie lubię pikantnych potraw?
Ketchupem lub sosem słodko-kwaśnym 🙂
Extra sprawa, jedyny minus że jak się zaczyna je jeść to się je aż się skończą 🙂. Na następny dzień też dobre
Super, bardzo mi miło, że pieczony brokuł posmakował 🙂
To jak się jadło do końcaw jaki sposób zostało na następny dzień? 🤔
Pycha!!! Ale, niestety obliczyłam kalorie, cale danie to az 1000kcal, wiec uwaga na wyrzuty sumienia, nie jest to „tylko niewinne warzywko z piekarnika”. Ale sam przepis j smak – megaaaa kozak
Oj tak, wbrew pozorom nie są to niewinne brokułki 🙂
Przepyszne, ciekawe połączenie 🙂