Ingredients
-
500g Mąka pszenna
-
2 łyżeczki Proszek do pieczenia
-
200g Olej kokosowy
-
250g Cebula biała
-
3 łyżeczki Czosnek granulowany
-
2 łyżeczki Cukier trzcinowy
-
1 łyżeczka Kumin
-
1.5 łyżeczki Sól
-
do smaku Pieprz
-
1 łyżka Mak
Ciasteczka cebulowe
Przekąski w każdej możliwej postaci, są nieodłączną częścią wielu imprez, jak i seansów filmowych lub serialowych. Bardzo dobrą alternatywą dla klasycznych chipsów, precelków i paluszków, są dzisiejsze ciasteczka z cebulą! Fajnie jest zaskoczyć swoich gości lub nawet samego siebie, własnej roboty smakołykiem 😊
Ciastka cebulowe wychodzą IDEALNIE kruche i CUDOWNIE aromatyczne… o ile zapach cebuli jest dla Ciebie cudowny. Dobrym towarzystwem dla ciasteczek, będzie kufel zimnego piwa. Możesz do nich również ukręcić klasyczny hummus lub inną ulubioną pastę.
Ciasteczka cebulowe – KĄCIK PORAD
- Użyłem miękkiego, lekko płynnego oleju kokosowego bezzapachowego. Możesz go również zastąpić np. margaryną. Jeśli dodasz bardzo twardy olej kokosowy, to wyrabianie ciasta zajmie Ci kilka minut dłużej.
- Do ciasteczek dodałem maku, ale śmiało możesz zastąpić go sezamem lub kminkiem.
Jeśli nie możesz jeść glutenu, to polecam Ci krakersy bezglutenowe, które są zrobione z ziaren.
[Ocena: 5]
Składniki
Ilość porcji:
Mąka pszenna: 500g | |
Proszek do pieczenia: 2 łyżeczki | |
Olej kokosowy: 200g | |
Cebula biała: 250g | |
Czosnek granulowany: 3 łyżeczki | |
Cukier trzcinowy: 2 łyżeczki | |
Kumin: 1 łyżeczka | |
Sól: 1.5 łyżeczki | |
Pieprz: do smaku | |
Mak: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|