Ingredients
-
150g Orzechy nerkowca
-
5 łyżek Mleko roślinne
-
3 łyżki Sok z cytryny
-
1 ząbek Czosnek
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
1 łyżka Płatki drożdżowe
Serek z nerkowców
Od samego rana chodziły za mną klasyczne kanapki, na których byłby rozsmarowany kremowy serek, a na nim położone świeże warzywa. Niby nic specjalnego, ale czasami to w prostocie drzemie siła. W związku z tym, że zależało mi na czymś delikatnym, postanowiłem zrobić serek z orzechów nerkowca.
Orzechy nerkowca uwielbiam całym sercem. Są bardzo neutralne w smaku, dzięki czemu mogą być dodatkiem do wielu dań lub można zrobić z nich np. wspaniałe mleko z nerkowców, ukręcić wegańskie pesto, masło orzechowe lub… Dzisiejszy wegański serek do smarowania! 😊
Z czym jeść serek z nerkowców?
Ukroiłem sobie kilka kromek dobrego, świeżego chleba. Posmarowałem go grubą warstwą serka, położyłem plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki oraz posypałem posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem… Dla mnie to właśnie było IDEALNE połączenie. Jeśli chcesz, możesz położyć na nim inne ulubione warzywa lub użyć go do przygotowania np. wegańskiego sushi!
Jeśli lubisz takie wegańskie smarowidła, to koniecznie zobacz moją książkę „Hummusy i Pasty„. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji!
Składniki
Orzechy nerkowca: 150g | |
Mleko roślinne: 5 łyżek | |
Sok z cytryny: 3 łyżki | |
Czosnek: 1 ząbek | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Płatki drożdżowe: 1 łyżka |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na noc lub przynajmniej kilka godzin. Czas można skrócić do nawet 30 minut, jeśli zalejesz orzechy gorącą wodą. Ja jednak polecam zalać orzechy na całą noc, ponieważ wtedy będą najlepsze. Po tym czasie odlej wodę, przepłucz orzechy i umieść je w wysokim naczyniu lub kielichu blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką pastę. |