Serek z orzechów nerkowca

0 0
Serek z orzechów nerkowca

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Orzechy nerkowca: 150g
Mleko roślinne: 5 łyżek
Sok z cytryny: 3 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 1 łyżka

Rozsmaruj serek z nerkowców na świeżym pieczywie i ciesz się jego smakiem!

  • Medium

Ingredients

  • Opcjonalnie

Share

Serek z nerkowców

Od samego rana chodziły za mną klasyczne kanapki, na których byłby rozsmarowany kremowy serek, a na nim położone świeże warzywa. Niby nic specjalnego, ale czasami to w prostocie drzemie siła. W związku z tym, że zależało mi na czymś delikatnym, postanowiłem zrobić serek z orzechów nerkowca.

Orzechy nerkowca uwielbiam całym sercem. Są bardzo neutralne w smaku, dzięki czemu mogą być dodatkiem do wielu dań lub można zrobić z nich np. wspaniałe mleko z nerkowców, ukręcić wegańskie pesto, masło orzechowe lub… Dzisiejszy wegański serek do smarowania! 😊

Z czym jeść serek z nerkowców?

Ukroiłem sobie kilka kromek dobrego, świeżego chleba. Posmarowałem go grubą warstwą serka, położyłem plasterki zielonego ogórka i rzodkiewki oraz posypałem posiekanym szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem… Dla mnie to właśnie było IDEALNE połączenie. Jeśli chcesz, możesz położyć na nim inne ulubione warzywa lub użyć go do przygotowania np. wegańskiego sushi!

Jeśli lubisz takie wegańskie smarowidła, to koniecznie zobacz moją książkę „Hummusy i Pasty„. Znajdziesz w niej dziesiątki inspiracji!

Przepis na serek z orzechów nerkowca

[Ocena: 4.7]

Składniki

Orzechy nerkowca: 150g
Mleko roślinne: 5 łyżek
Sok z cytryny: 3 łyżki
Czosnek: 1 ząbek
Pieprz i sól: do smaku
Opcjonalnie
Płatki drożdżowe: 1 łyżka

Wykonanie

1
Gotowe

Orzechy nerkowca zalej wodą i odstaw na noc lub przynajmniej kilka godzin. Czas można skrócić do nawet 30 minut, jeśli zalejesz orzechy gorącą wodą. Ja jednak polecam zalać orzechy na całą noc, ponieważ wtedy będą najlepsze.

Po tym czasie odlej wodę, przepłucz orzechy i umieść je w wysokim naczyniu lub kielichu blendera. Dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką pastę.

Konrad Budzyk

Przepis na wegański gulasz z soczewicy
previous
Gulasz z soczewicy
Przepis na domowe bajgle
next
Bajgle
Przepis na wegański gulasz z soczewicy
previous
Gulasz z soczewicy
Przepis na domowe bajgle
next
Bajgle
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here