Ingredients
-
1 sztuka Czerwona cebula
-
3-4 ząbki Czosnek
-
1-2cm Imbir
-
2 łyżki Olej
-
szczypta Cukier
-
2 puszki Kukurydza
-
1 puszka Mleczko kokosowe
-
500 ml Bulion warzywny
-
1 łyżka Sok z cytryny
-
1 łyżeczka Papryka wędzona
-
1/2 łyżeczki Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
-
Opcjonalnie
-
do smaku Ostra papryka
-
do podania Popcorn
Przepis na krem z kukurydzy
W związku z tym, że blender jest moim nieodłącznym kompanem w kuchni, postanowiłem przyrządzić przy jego pomocy nową propozycję obiadową. Tym razem jest to prosta, delikatna, kremowa i lekko słodka zupa krem z kukurydzy konserwowej.
Zanim zacząłem blogowanie, bardzo rzadko zabierałem się za samodzielne gotowanie zup. Myślałem wtedy, że jest to zajęcie czasochłonne i mało efektywne, bo przecież tak trudno najeść się samą zupą… Z biegiem czasu doszło do mnie, że w życiu nie chodzi tylko o to, żeby się najeść po korek, ale przede wszystkim o to, żeby zjeść smacznie i czerpać zarówno z gotowania, jak i z jedzenia nieprzemijającą przyjemność. W zupach drzemie ogromny potencjał, który cały czas, łyżka po łyżce odkrywam 😊
Krem z kukurydzy z puszki – KĄCIK PORAD
- Jeśli nie chcesz używać kukurydzy w puszce, możesz poszukać w sklepie takiej, która jest zamknięta w słoiku.
- Do podania polecam popcorn, ale świetnie nadają się również klasyczne grzanki do zupy.
- Gotowy krem z kukurydzy dobrze jest przetrzeć przez drobne sitko, żeby uzyskać idealnie gładką zupę.
Jeśli lubisz takie kremowe i delikatne zupy, to koniecznie zobacz przepis na krem z kalafiora, krem z pieczarek oraz krem z dyni. Po więcej inspiracji na zupy, zapraszam do zakładki PRZEPISY NA ZUPY!
Składniki
Czerwona cebula: 1 sztuka | |
Czosnek: 3-4 ząbki | |
Imbir: 1-2cm | |
Olej: 2 łyżki | |
Cukier: szczypta | |
Kukurydza: 2 puszki | |
Mleczko kokosowe: 1 puszka | |
Bulion warzywny: 500 ml | |
Sok z cytryny: 1 łyżka | |
Papryka wędzona: 1 łyżeczka | |
Kumin: 1/2 łyżeczki | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Opcjonalnie |
|
Ostra papryka: do smaku | |
Popcorn: do podania |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Cześć, mam pytanie ile dokładnie tego mleczka kokosowego? Puszka 400 ml czy 50 ml? 😉
Puszka to 400 ml 🙂
Krem wyszedł bardzo smaczny i pożywny. Wracamy do tego przepisu regularnie dodając na sam koniec prażone ziarna słonecznika i grzanki 🙂
Super, bardzo mi miło, że krem z kukurydzy posmakował 🙂
Na ile osób wychodzi ta zupa ?
Jest to ilość dla 4 osób 🙂
Dziękuję:)
O jakich puszkach kukurydzy mowa? 400 g?
Tak 🙂
A kiedy dodac rosol mleko sok z cytryny przepis niekompletnt
W punkcie „2” jest, żeby dodać wszystkie pozostałe składniki 🙂
Co to KUMIN? Spytałem o to w sklepie osiedlowym. Patrzyli na mnie dziwnie.Gdzie tego szukać? Przyznaję się ja też nie słyszałem. O „kuminie” tak ale w wiejskiej chacie. (kominie) Jak czytam czasem te przepisy to mam wrażenie , że autor jak nie doda czegoś dziwnego to przepis mniej wart. Zniechęca to do zabawy w gotowanie. Upraszczać nie udziwniać! Smacznego!
Kmin rzymski 🙂