Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym

0 0
Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 150 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Mak: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżeczki
Borówki: 2 garści
Olej: 1 łyżka
Sól: szczypta
Lukier bazyliowy
Cukier puder: 6 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżeczka
Bazylia: 4-5 listków

Udany dzień zaczyna się od dobrego śniadania!

  • Serves 1
  • Medium

Ingredients

  • Lukier bazyliowy

Share

Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym

Już dawno nie miałem okazji publikować śniadaniowych placków na łamach bloga. Ostatnie były marchewkowe placuszki, które bardzo Wam przypadły do gustu, a tym razem poszedłem w owocową stronę mocy. Ukręciłem placuszki z borówkami i makiem, które ozdobiłem lukrem bazyliowym… To się nazywa śniadanie na bogato! 🥰

Przyrządzenie placków wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu. Wystarczy kwadrans, żeby cieszyć się ich smakiem o poranku. Takie śniadanie, to gwarancja uśmiechu od ucha do ucha przez cały dzień… Zrób je i przekonaj się na własnej skórze, jaka moc drzemie w plackach z borówkami.

Placuszki z borówkami, makiem i lukrem bazyliowym

Placuszki z borówkami – KĄCIK PORAD

  • Do przygotowania placuszków użyłem maku niebieskiego mielonego, bo akurat taki miałem. Jeśli masz nie mielony, to możesz go śmiało użyć!
  • Z podanych proporcji wyszło mi 8 niedużych placuszków. Jest to ilość idealna dla jednego łakomczucha.
  • Najlepiej do tego przepisu użyć mleka sojowego naturalnego lub waniliowego, ponieważ po zmieszaniu z sokiem z cytryny zmienia swoją strukturę.
  • Pamiętaj, żeby placki z borówkami smażyć na średnim ogniu. Dzięki temu ładnie się wypieką zarówno z zewnątrz jak i w środku.
  • Podana ilość borówek ma wylądować w cieście. Jeśli chcesz użyć ich tak jak ja do dekoracji, musisz ich mieć troszkę więcej.

Nie wiesz co jeszcze fajnego możesz ukręcić o poranku? Sprawdź moje pomysły na śniadanie. Znajdziesz tam masę inspiracji, które z pewnością Ci się przydadzą. Jeśli natomiast jesteś plackoholikiem, to zobacz moje pozostałe przepisy na placki.

[Ocena: 5]

Składniki

Ilość porcji:
Mleko roślinne: 150 ml
Sok z cytryny: 2 łyżki
Mąka pszenna: 100g
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Mak: 2 łyżki
Cukier trzcinowy: 3-4 łyżeczki
Borówki: 2 garści
Olej: 1 łyżka
Sól: szczypta
Lukier bazyliowy
Cukier puder: 6 łyżeczki
Sok z cytryny: 2 łyżeczka
Bazylia: 4-5 listków

Wykonanie

1
Gotowe

W pojemniczku wymieszaj mleko roślinne z sokiem z cytryny i odstaw na kilka minut.

2
Gotowe

W międzyczasie wymieszaj ze sobą wszystkie suche składniki. Dodaj wcześniej wymieszane mleko z sokiem z cytryny, olej oraz borówki i dokładnie wymieszaj.

3
Gotowe

Rozgrzej patelnię i wysmaruj ją delikatnie olejem. Wylej ciasto na patelnię formując placuszki - u mnie 2 łyżki = 1 placek. Smaż na średnim ogniu z każdej strony po około 3 minut.

4
Gotowe

Lukier bazyliowy

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny. Posiekaj drobno bazylię i dodaj ją do szklanki. Wymieszaj dokładnie, gotowym lukrem polej placuszki z borówkami.

Konrad Budzyk

Przepis na babeczki marchewkowe
previous
Babeczki marchewkowe z czekoladą
Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej
next
Zupa krem z kukurydzy
Przepis na babeczki marchewkowe
previous
Babeczki marchewkowe z czekoladą
Przepis na krem z kukurydzy z puszki | zupa krem z kukurydzy konserwowej
next
Zupa krem z kukurydzy
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here