Ingredients
-
1 główka Brokuł
-
1/2 małej Czerwona cebula
-
2-3 ząbki Czosnek
-
1-2cm Imbir
-
100g Kukurydza
-
140g Mąka pszenna
-
200 ml Mleko roślinne
-
3 łyżki Płatki drożdżowe
-
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
-
1/2 łyżeczki Papryka wędzona
-
szczypta Kumin
-
do smaku Pieprz i sól
-
do smażenia Olej
Placki z brokułów i kukurydzy
Wiem, że duża część z Was jest fanami placków w każdej możliwej postaci. Postanowiłem dzisiaj dopieścić tę część naszej społeczności i stworzyć przepis na placki z brokułów, które WYMIATAJĄ! Na zewnątrz chrupiące, wewnątrz delikatne ale co najważniejsze… PRZEPYSZNE 🥰
Jak smakują placki z brokułów?
Przede wszystkim są jednocześnie delikatne od brokuła, słodkie od kukurydzy oraz pikantne i aromatyczne od czosnku i imbiru. Takie połączenie smaków gwarantuje uśmiech od ucha do ucha… Istna feeria smaków!
Z czym podawać placki z brokułów?
U mnie placki były w towarzystwie ugotowanych ziemniaków, ale świetnie sprawdzi się również ryż lub dowolna kasza. Dodatkowo zrobiłem prostą sałatkę z rukolą i czerwoną kapustą, ale wprost idealnie będzie pasowała m.in. surówka z czerwonej kapusty po tajsku, czy sałatka z brokułem po azjatycku. Jeśli chodzi o sosy, to świetnie sprawdzi się np. wegański sos czosnkowy.
Jeśli tak jak ja lubisz placki w każdej postaci, sprawdź koniecznie wszystkie przepisy na placki. Ostatnio znowu robiłem wytrawne placki z kukurydzą oraz placki z czerwonej soczewicy… Coś wspaniałego. A na śniadanie lub słodki obiad polecam racuchy z bananami i placki z marchewki.
Składniki
Brokuł: 1 główka | |
Czerwona cebula: 1/2 małej | |
Czosnek: 2-3 ząbki | |
Imbir: 1-2cm | |
Kukurydza: 100g | |
Mąka pszenna: 140g | |
Mleko roślinne: 200 ml | |
Płatki drożdżowe: 3 łyżki | |
Proszek do pieczenia: 1 łyżeczka | |
Papryka wędzona: 1/2 łyżeczki | |
Kumin: szczypta | |
Pieprz i sól: do smaku | |
Olej: do smażenia |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
Dzień dobry, na Pana blogu trafiłam na wspaniałe przepisy! Jestem zachwycona 🙂 proszę o poradę, czy placki wyjdą z mrożonego brokuła?
Bardzo mi miło 🙂 Myślę, że wyjdą, ale głowy nie dam 🙂
Wspaniałe! Ale mają jedną wadę: trudno zachować umiar w jedzeniu…
Jeśli to Pana danie autorskie, gratuluję talentu! I dziękuję za udostępnienie przepisu, brokuł awansuje w moim warzywnym rankingu o kilka miejsc.
Tak, to mój autorski przepis 🙂 Bardzo mi miło, że posmakowały! Mam nadzieję, że znajdziesz u mnie jeszcze wiele ciekawych inspiracji 🙂
Placuszki są pyszne! Kolejny przepis od Ciebie i znowu się nie zawiodłam 😀
Super, bardzo mi miło! 🙂
Czy można zrobić je w piekarniku?
Szczerze, to nie robiłem w piekarniku, więc polecić nie mogę takiego przygotowania 🙂
Ile to gramów różyczek mniej więcej?
Myślę, że około 300-350g 🙂
Kolejny przepyszny przepis! Nie miałam płatków drożdżowych więc dodałam weganskie żółty ser tarty, wyszły przepyszne! Niemowlak też się zajadał😉
Super! Bardzo mi miło 🙂