Ingredients
-
Ciasto
-
250 ml Woda
-
100g Cukier trzcinowy
-
25g Drożdże świeże
-
500g Mąka pszenna
-
5 łyżek Olej
-
1/2 łyżeczki Sól
-
Nadzienie
-
100g Kasza Jaglana
-
300 ml Mleko roślinne
-
2 kostki Tofu naturalne
-
100g Cukier trzcinowy
-
4-5 łyżek Sok z cytryny
-
50g Olej kokosowy
-
2 łyżeczki Ekstrakt waniliowy
-
Lukier
-
10 łyżek Cukier puder
-
2-3 łyżki Sok z cytryny
Wegańskie drożdżówki z serem
Za dzieciaka uwielbiałem drożdżówki z pewnej małej, rodzinnej piekarni, która mieściła się niedaleko mojego domu. Z dziką rozkoszą sięgałem po te z czekoladą, budyniem czy marmoladą, ale moimi ulubionymi były i tak drożdżówki z serem… Od lat jestem na diecie wegańskiej, więc o nich zapomniałem… Do czasu… Nagle naszła mnie ogromna ochota, żeby przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Zakasałem rękawy, wparowałem do kuchni i przygotowałem przepis na wegańskie drożdżówki!
Jak się już za nie wziąłem, to oczywiście poleciałem na grubo. Ukręciłem 16 wegańskich drożdżówek z serem… Chciałem mieć pewność, że nawet jak kogoś nimi poczęstuję, to dla mnie pozostanie wystarczająca ilość, żeby zaspokoić mój wewnętrzny głód do dawnych czasów 😅
Jak widać po powyższym zdjęciu, moje wegańskie drożdżówki do największych nie należą, tak więc pomimo że było ich dużo, to i tak szybko się rozeszły… Świeże, pulchne, słodkie, drożdżowe bułeczki, ze smakowitym nadzieniem… Zdziwiłbym się, gdyby szybko nie zniknęły 😅
Jak przechowywać wegańskie drożdżówki?
Ostudzone drożdżówki możesz przechowywać w chlebaku lub papierowej torbie przez maksymalnie kilka dni. Pamiętaj, że z każdym dniem będą one traciły na świeżości, tak więc… Najlepiej je zjeść tego samego lub następnego dnia.
Wegańskie drożdżówki… A może coś innego?
Jeśli lubisz takie pyszności, jak dzisiejsze wegańskie drożdżówki, to sprawdź koniecznie mój przepis na wegańskie pierniczki oraz piernik z dyni, które można pałaszować nie tylko od święta. Ponadto na blogu znajdziesz również jagielnik kokosowy, czyli ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia oraz wspaniałe Jaglane Kinder Country, czyli deser z kaszy jaglanej! Wspaniały jest również tofurnik malinowy, ciastka z ciecierzycy, batoniki z płatków owsianych… Mógłbym tak godzinami wymieniać rzeczy, które mi szalenie smakują 😅
Składniki
Ciasto |
|
Woda: 250 ml | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Drożdże świeże: 25g | |
Mąka pszenna: 500g | |
Olej: 5 łyżek | |
Sól: 1/2 łyżeczki | |
Nadzienie |
|
Kasza Jaglana: 100g | |
Mleko roślinne: 300 ml | |
Tofu naturalne: 2 kostki | |
Cukier trzcinowy: 100g | |
Sok z cytryny: 4-5 łyżek | |
Olej kokosowy: 50g | |
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki | |
Lukier |
|
Cukier puder: 10 łyżek | |
Sok z cytryny: 2-3 łyżki |
Wykonanie
1
Gotowe
|
CiastoLetnią wodę, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. |
2
Gotowe
|
NadzienieKaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w mleku roślinnym na średnim ogniu - kasza powinna być dobrze ugotowana. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę, tofu, wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Zblenduj na w miarę gładką masę. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Nadzienie ma być delikatnie kwaskowe, tak jak twaróg. |
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|
|
5
Gotowe
|
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy z kawałków ciasta zakręć i połóż na blaszce - pamiętaj o zachowaniu odstępów między drożdżówkami. Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj je odrobiną mleka roślinnego i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut. |
6
Gotowe
|
Lukier |
7
Gotowe
|
To najlepsze drożdżówki jakie jadłam !!!
A już myślałam, że te z serem są dla mnie stracone.🤭😍😘
Dwie kostki tofu czyli ile gram? Kostki są różne
Każda kostka u mnie miała 180g 🙂
Wyglądają cudownie! Coraz częściej przekonuję się o tym, że wegańskie też może być pyszne… :))
Bardzo mi miło 🙂
O takim przepisie w wersji wege jeszcze nie słyszałam. Ciekawy, zapisuje!
Najlepszy przepis na wegańskie ciasto drożdżowe. Mniam! Drożdżówki pozostają miękkie i puszyste nawet następnego dnia 😋😋😋
Bardzo mi miło, dziękuję <3
Nadzienie wyszło mi rzadkie, więc dodam więcej jaglanki. Chyba że coś innego trzeba zrobić.
Nie wiem na ile rzadkie wyszło, może być to kwestia np rozgotowanej kaszy, ale… głowy nie dam 🙂 Można zagęścić np budyniem w proszku lub skrobią – byle nie za dużo 🙂
Czyli im bardziej na sypko, tym lepiej?
Drożdżówki z tego przepisu są przepyszne! <3 Smakowały wszystkim (nieweganom też), których poczęstowałam. Ale ta porcja przy mojej rodzinie jest niewystarczająca, bo rozchodzą się bardzo szybko ;p
Bardzo mi miło <3
Robiłam je 2 razy i za pierwszym ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale za drugim było bardzo lepkie, nieważne ile mąki dosypywałam – od czego to może zależeć? Co robić w takiej sytuacji (nie mam za dużego doświadczenia z ciastem drożdżowym) ? Dodam tylko, że mimo wszystko za drugim razem końcowo wyszły tak samo mięciutkie i pyszne jak za pierwszym, tylko wykonanie było trochę trudniejsze 🙂
Hmm musiały się gdzieś proporcje zaburzyć, bo zawsze powinno wychodzić tak samo… Może przez przypadek wleciało więcej płynu? Już kilka razy przy cieście drożdżowym tak zrobiłem 🙂
Hmm możliwe, że to to. No cóż, będzie trzeba zrobić więcej prób i dojść do perfekcji 😀 Bo przepis jest suuuper! Nawet mój antywegański tata jest zachwycony nimi 🙂
Super drożdżówki! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wychodziły ekstra! Zdziwiłam kilka osób, mówiąc, że to nie ser a tofu oraz że coś tak dobrego można wyczarować z kaszy jaglanej, a do tego nie ma tam jajek 🙂
Bułeczki wyszły pyszne 😊
Dziękuję za przepis