Wegańskie drożdżówki z serem

0 0
Wegańskie drożdżówki z serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Woda: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 25g
Mąka pszenna: 500g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Kasza Jaglana: 100g
Mleko roślinne: 300 ml
Tofu naturalne: 2 kostki
Cukier trzcinowy: 100g
Sok z cytryny: 4-5 łyżek
Olej kokosowy: 50g
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Lukier
Cukier puder: 10 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki

Idealnie wypieczone, pulchne wegańskie drożdżówki, które posmakują każdemu!

  • Serves 16
  • Medium

Ingredients

  • Ciasto

  • Nadzienie

  • Lukier

Share

Wegańskie drożdżówki z serem

Za dzieciaka uwielbiałem drożdżówki z pewnej małej, rodzinnej piekarni, która mieściła się niedaleko mojego domu. Z dziką rozkoszą sięgałem po te z czekoladą, budyniem czy marmoladą, ale moimi ulubionymi były i tak drożdżówki z serem… Od lat jestem na diecie wegańskiej, więc o nich zapomniałem… Do czasu… Nagle naszła mnie ogromna ochota, żeby przypomnieć sobie ten smak dzieciństwa. Zakasałem rękawy, wparowałem do kuchni i przygotowałem przepis na wegańskie drożdżówki!

Jak się już za nie wziąłem, to oczywiście poleciałem na grubo. Ukręciłem 16 wegańskich drożdżówek z serem… Chciałem mieć pewność, że nawet jak kogoś nimi poczęstuję, to dla mnie pozostanie wystarczająca ilość, żeby zaspokoić mój wewnętrzny głód do dawnych czasów 😅

Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem

Jak widać po powyższym zdjęciu, moje wegańskie drożdżówki do największych nie należą, tak więc pomimo że było ich dużo, to i tak szybko się rozeszły… Świeże, pulchne, słodkie, drożdżowe bułeczki, ze smakowitym nadzieniem… Zdziwiłbym się, gdyby szybko nie zniknęły 😅

Jak przechowywać wegańskie drożdżówki?

Ostudzone drożdżówki możesz przechowywać w chlebaku lub papierowej torbie przez maksymalnie kilka dni. Pamiętaj, że z każdym dniem będą one traciły na świeżości, tak więc… Najlepiej je zjeść tego samego lub następnego dnia.

Przepis na Wegańskie drożdżówki z serem

Wegańskie drożdżówki… A może coś innego?

Jeśli lubisz takie pyszności, jak dzisiejsze wegańskie drożdżówki, to sprawdź koniecznie mój przepis na wegańskie pierniczki oraz piernik z dyni, które można pałaszować nie tylko od święta. Ponadto na blogu znajdziesz również jagielnik kokosowy, czyli ciasto z kaszy jaglanej bez pieczenia oraz wspaniałe Jaglane Kinder Country, czyli deser z kaszy jaglanej! Wspaniały jest również tofurnik malinowy, ciastka z ciecierzycy, batoniki z płatków owsianych… Mógłbym tak godzinami wymieniać rzeczy, które mi szalenie smakują 😅

[Ocena: 4.9]

Składniki

Ilość porcji:
Ciasto
Woda: 250 ml
Cukier trzcinowy: 100g
Drożdże świeże: 25g
Mąka pszenna: 500g
Olej: 5 łyżek
Sól: 1/2 łyżeczki
Nadzienie
Kasza Jaglana: 100g
Mleko roślinne: 300 ml
Tofu naturalne: 2 kostki
Cukier trzcinowy: 100g
Sok z cytryny: 4-5 łyżek
Olej kokosowy: 50g
Ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
Lukier
Cukier puder: 10 łyżek
Sok z cytryny: 2-3 łyżki

Wykonanie

1
Gotowe

Ciasto

Letnią wodę, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki wymieszaj w dużej misce, przykryj ściereczką i dostaw na 15 minut, żeby drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodaj resztę mąki, olej oraz sól i wyrabiaj przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsyp ciasto odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut do wyrośnięcia.

2
Gotowe

Nadzienie

Kaszę jaglaną przepłucz i ugotuj w mleku roślinnym na średnim ogniu - kasza powinna być dobrze ugotowana. Do kielicha blendera wrzuć ugotowaną kaszę, tofu, wsyp cukier, wyciśnij sok z cytryny, dodaj olej kokosowy oraz ekstrakt waniliowy. Zblenduj na w miarę gładką masę. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj więcej soku z cytryny. Nadzienie ma być delikatnie kwaskowe, tak jak twaróg.

3
Gotowe

Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i podziel na 4 części.

4
Gotowe

Oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt/owal o wymiarach około 20x40cm. ciasto nie powinno być grubsze niż 1cm. Na rozwałkowane ciasto wyłóż nadzienie, złóż brzegi ciasta do środka, tak jak na zdjęciu i przy pomocy noża podziel powstały wałek na 4-5 części.

5
Gotowe

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Każdy z kawałków ciasta zakręć i połóż na blaszce - pamiętaj o zachowaniu odstępów między drożdżówkami. Przy pomocy pędzelka delikatnie posmaruj je odrobiną mleka roślinnego i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Blaszkę włóż do piekarnika i piecz przez około 20 minut.

6
Gotowe

Lukier

W miseczce dokładnie wymieszaj sok z cytryny i cukier puder.

7
Gotowe

Przestygnięte drożdżówki udekoruj lukrem i... ZAJADAJ!

Konrad Budzyk

Bułeczki z chałwą - drożdżówki z chałwą
previous
Bułeczki z chałwą
Zupa z dyni - zupa z dyni hokkaido lub piżmowej
next
Zupa z dyni
Bułeczki z chałwą - drożdżówki z chałwą
previous
Bułeczki z chałwą
Zupa z dyni - zupa z dyni hokkaido lub piżmowej
next
Zupa z dyni
Subscribe
Powiadom o
guest
37 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Joanna

To najlepsze drożdżówki jakie jadłam !!!
A już myślałam, że te z serem są dla mnie stracone.🤭😍😘

Justa

Dwie kostki tofu czyli ile gram? Kostki są różne

Konrad Budzyk

Każda kostka u mnie miała 180g 🙂

Majka

Wyglądają cudownie! Coraz częściej przekonuję się o tym, że wegańskie też może być pyszne… :))

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło 🙂

Amelia

O takim przepisie w wersji wege jeszcze nie słyszałam. Ciekawy, zapisuje!

Violetta

Najlepszy przepis na wegańskie ciasto drożdżowe. Mniam! Drożdżówki pozostają miękkie i puszyste nawet następnego dnia 😋😋😋

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło, dziękuję <3

Jakub

Nadzienie wyszło mi rzadkie, więc dodam więcej jaglanki. Chyba że coś innego trzeba zrobić.

Konrad Budzyk

Nie wiem na ile rzadkie wyszło, może być to kwestia np rozgotowanej kaszy, ale… głowy nie dam 🙂 Można zagęścić np budyniem w proszku lub skrobią – byle nie za dużo 🙂

Jakub

Czyli im bardziej na sypko, tym lepiej?

Aga

Drożdżówki z tego przepisu są przepyszne! <3 Smakowały wszystkim (nieweganom też), których poczęstowałam. Ale ta porcja przy mojej rodzinie jest niewystarczająca, bo rozchodzą się bardzo szybko ;p

Konrad Budzyk

Bardzo mi miło <3

Cookiemonster

Robiłam je 2 razy i za pierwszym ciasto było elastyczne i nie kleiło się do rąk, ale za drugim było bardzo lepkie, nieważne ile mąki dosypywałam – od czego to może zależeć? Co robić w takiej sytuacji (nie mam za dużego doświadczenia z ciastem drożdżowym) ? Dodam tylko, że mimo wszystko za drugim razem końcowo wyszły tak samo mięciutkie i pyszne jak za pierwszym, tylko wykonanie było trochę trudniejsze 🙂

Konrad Budzyk

Hmm musiały się gdzieś proporcje zaburzyć, bo zawsze powinno wychodzić tak samo… Może przez przypadek wleciało więcej płynu? Już kilka razy przy cieście drożdżowym tak zrobiłem 🙂

Cookiemonster

Hmm możliwe, że to to. No cóż, będzie trzeba zrobić więcej prób i dojść do perfekcji 😀 Bo przepis jest suuuper! Nawet mój antywegański tata jest zachwycony nimi 🙂

Ula

Super drożdżówki! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wychodziły ekstra! Zdziwiłam kilka osób, mówiąc, że to nie ser a tofu oraz że coś tak dobrego można wyczarować z kaszy jaglanej, a do tego nie ma tam jajek 🙂

Leah

Bułeczki wyszły pyszne 😊
Dziękuję za przepis

37
0
Masz pytanie? Spodobał Ci się przepis? Skomentuj!x
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here