Ingredients
-
200 ml Mleko roślinne
-
40g Drożdże świeże
-
2 łyżeczki Cukier
-
400g Mąka pszenna
-
1 łyżeczka Sól
-
4 łyżki Olej
-
5-6 łyżek Czerwone pesto
Chlebek z czerwonym pesto
Oj jak ja uwielbiam świeże, domowe wypieki. Nie ważne, czy będzie to coś na słodko, czy tak jak dzisiaj na wytrawnie, to zawsze się buzia cieszy i ślinka cieknie na samą myśl o tych smakowitościach. Wspaniały zapach unoszący się w powietrzu, zaraz po otwarciu piekarnika, ta idealnie przypieczona, złota, chrupiąca skórka i ten smak… WSPANIAŁOŚCI! Chlebek z czerwonym pesto, to właśnie takie cudowne połączenie.
Z czym zajadałem chlebek?
Była to sałatka, a poza planem zdjęciowym… karafka czerwonego wina… 😅 W towarzystwie skromnej sałatki na bazie rukoli, czarnych oliwek, pomidorów suszonych i sosu balsamicznego, chlebek z pesto z suszonych pomidorów smakuje rewelacyjnie! Smaki idealnie się uzupełniają, a „odrobina” dobrego wina, jest jak wisienka na torcie.
Do dzisiejszego chlebka możecie zrobić własne pesto z suszonych pomidorów lub kupić gotowe w sklepie. Domowe pesto jest oczywiście najlepsze, dlatego jeśli tylko możesz, to ukręć je samodzielnie. Zajmie Ci to tylko minutę!
Składniki
Mleko roślinne: 200 ml | |
Drożdże świeże: 40g | |
Cukier: 2 łyżeczki | |
Mąka pszenna: 400g | |
Sól: 1 łyżeczka | |
Olej: 4 łyżki | |
Czerwone pesto: 5-6 łyżek |
Wykonanie
1
Gotowe
|
|
2
Gotowe
|
|
3
Gotowe
|
|
4
Gotowe
|