Ingredients
-
150g Migdały
-
150g Daktyle
-
6 łyżeczek Kakao
-
szczypta Sól
-
200 ml Mleczko kokosowe
Zdrowy krem czekoladowy z migdałami i daktylami
Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo lubię zaczynać dzień od słodkiego śniadania. I tym razem nie było inaczej… Ukręciłem sobie zdrowy krem czekoladowy, posmarowałem nim świeże pieczywo, nalałem szklankę mleka owsianego i zaparzyłem kawę… Takie poranki, to ja lubię 🥰
Często ludzie szukają tego typu past, jako zastępników dla nutelli. Nie będę ściemniał, że ten krem smakuje identycznie, bo tak nie jest. Ten smak jest inny, wyjątkowy, ale moim zdaniem… rewelacyjny 🙃
Do czego można użyć ZDROWY KREM CZEKOLADOWY?
Zdrowy krem czekoladowy możesz użyć nie tylko do posmarowania pieczywa lub wafli ryżowym. Przygotujesz z nim nie tylko śniadanie, ale również wspaniały deser! Możesz zrobić smakowite naleśniki, ślimaczki lub ciasteczka!
Przepis na zdrowy krem czekoladowy wykonałem w blenderze próżniowym Wartmann – polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery 🙂
Składniki
Migdały: 150g | |
Daktyle: 150g | |
Kakao: 6 łyżeczek | |
Sól: szczypta | |
Mleczko kokosowe: 200 ml |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Migdały upraż w piekarniku, w 180 stopniach przez 5-7 minut. Możesz to również zrobić na suchej patelni. Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na 5-10 minut. |
2
Gotowe
|
Uprażone migdały blenduj przez minutę. Po tym czasie dodaj odsączone daktyle, kakao, sól i mleczko kokosowe. Blenduj ponownie przez kilka minut na gładką masę. |
Pyszny krem, zrobiłam już po raz kolejny. Mój synek uwielbia ta zdrowa nutelle 😊 dziekuje
Bardzo mi miło 🙂