Ingredients
-
100g Wiórki kokosowe
-
1 litr Gorąca woda
-
Opcjonalnie
-
do smaku Cukier
-
szczypta Sól
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Przepis na mleko kokosowe jest ostatnio moim ulubionym. Może to przez coraz zimniejsze dni i chęć, na coś tłustego… bo mleczko kokosowe do niskotłuszczowych nie należy 😅 Jeśli chcesz zrobić mniej tłusty odpowiednik, to polecam Ci mleko z nerkowców.
Nie jestem pewien czy nazywanie go mlekiem jest poprawne (może lepszą nazwą byłby napój), ale to nie zmienia faktu, że jest pyszne i naprawdę ma dużo zastosowań w kuchni.
Do czego używać mleka kokosowego?
Ja najczęściej używam go do śniadania. Robię sobie jaglankę lub gryczankę na słodko, bo mleko kokosowe w towarzystwie owoców, które do nich dodaję, sprawdza się naprawdę dobrze. Można je również wykorzystać (zwłaszcza gęstszą część) do zabielania zup, robienia lodów czy do domowego sosu orzechowego.
Mleko kokosowe najlepiej robić z wiórków, a nie chipsów, czy innych wynalazków. Jest to najtańsza i najwygodniejsza opcja. Wiórki kokosowe możemy z powodzeniem kupić już od około 11zł za kg, dzięki czemu litr mleka to koszt zaledwie 1-2zł. Zachęcam do wybierania wiórków niesiarkowanych oraz od sprawdzonych producentów. W przypadku mleka kokosowego najgorsze co może się zdarzyć, to kupienie zwietrzałych wiórków lub mocno odtłuszczonych. Mleko kokosowe będzie wtedy smakowało bardzo delikatnie… jak woda 😅
Domowe mleczko kokosowe może być gęste?
Jeśli chcemy uzyskać więcej gęstej części, używamy po prostu więcej wiórków. Ja zazwyczaj zwiększam ich ilość do 300g, żeby otrzymać mleczko kokosowe do zabielania zup. Po odstawieniu do lodówki, po kilkudziesięciu minutach (najlepiej po całej nocy) powinniśmy już mieć nasze własne mleczko kokosowe. Jeśli tylko twarda część będzie nam potrzebna, np. do wykonania jakiegoś deseru, resztę możemy spokojnie zużyć do płatków lub w wersji dla mniej oszczędnych… wylać (ale moim zdaniem szkoda marnować coś tak dobrego).
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Jest to niesamowicie proste, zwłaszcza z dobrym blenderem. Ja do wykonania dzisiejszego napoju/mleka, użyłem blendera próżniowego Wartmann. Polecam: https://sklep.ronic.pl/13-blendery. Z kodem “BLENDMAN”, macie dodatkowe 10% rabatu na blendery!
Składniki
Wiórki kokosowe: 100g | |
Gorąca woda: 1 litr | |
Opcjonalnie |
|
Cukier: do smaku | |
Sól: szczypta |
Wykonanie
1
Gotowe
|
Zalej wiórki kokosowe gorącą wodą i najlepiej odstaw na 2 godziny lub całą noc (w misce). Jeśli nie masz tyle czasu, to nic, o ile masz porządny blender, jak ja :-) |
2
Gotowe
|
Jeśli wiórki były moczone w misce, to wlej zawartość miski do blendera kielichowego, jeśli chcesz, to wsyp cukru do smaku oraz szczyptę soli i blenduj przez około 1-2 minuty na dużej mocy. |
3
Gotowe
|
Przygotuj miskę, nałóż pieluchę tetrową lub gazę i zlej zblendowane wiórki. Dokładnie odciśnij wiórki, aby były jak najbardziej suche. |
4
Gotowe
|
Mleko kokosowe przelej do butelek i przechowuj maksymalnie 2-3 dni. |
Uwielbiam mleko kokosowe
Czy takie mleko można zamrozić?
Uwielbiam mleko kokosowe. Robiłam do tej pory w wyciskarce, ale przy większej porcji – wyciskarka „zawiesza się”, zapycha = nie daje rady. Widzę, że z blenderem to o wiele szybsze i prostsze 😉